Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-03-2021

Steelwing - Lord Of The Wasteland
Jaar van release: 2010
Label: Noiseart Records
Steelwing - Lord Of The Wasteland
Het is ongelooflijk hoe snel het bij Steelwing gegaan is. De band is nog geen jaar oud en waar de meesten nog nauwelijks meedoen aan lokale talentenjachten, winnen deze Zweden doodleuk de zogenaamde ‘Rock The Nation’ award en wordt er eventjes een wereldwijde deal getekend bij Nuclear Blast/Noiseart Records.

Steelwing heeft veel raakvlakken met andere retro heavy metalbands als White Wizzard (en dus ook Iron Maiden), maar in het bijzonder met andere Zweedse acts als RAM, Manimal en Enforcer. Het valt me inmiddels wel op dat al die bands een typisch Zweeds heavy metalgeluid hebben. Headhunter en Roadkill (…Or Be Killed) zijn lekkere nummers, maar hadden evengoed door hun juist genoemde landgenoten geschreven kunnen worden. Net als die collega’s beschikt Steelwing over een sterke zanger (al mag deze Riley af en toe best wat feller uithalen) en gitaarpartijen om van te smullen.

Lord Of The Wasteland bevat drie absolute hoogtepunten. Wil je er aan herinnerd worden hoe pure heavy metal klinkt? Dan moet je luisteren naar ijzersterke tracks als Sentinel Hill, The Illusion en The Nightwatcher. Dit is een klasse die zich evenaart met het beste werk van Maiden en Priest. Het lijkt misschien grootspraak, maar dit is zonder twijfel beter dan alles je op de laatste drie albums van Iron Maiden hebt gehoord.

Desondanks ben ik nog niet volledig overtuigd. Steelwing is absoluut een band met talent, maar persoonlijk denk ik dat deze cd een stap te vroeg is. Sommige nummers zitten nog wat onlogisch in elkaar en dat is waarschijnlijk te wijten aan een gebrek aan ervaring. Kansen genoeg in ieder geval. In september touren deze Zweden met Blind Guardian, dus: komt dat zien, komt dat zien!

Tracklist:
1. Enter The Wasteland
2. Headhunter
3. Roadkill (…Or Be Killed)
4. Sentinel Hill
5. The Illusion
6. The Nightwatcher
7. Under The Scavenger Sun
8. Point Of Singularity
9. Clash Of The Two Tribes

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 16 april 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Steelwing - Lord Of The Wasteland
Reactie van pos op 16-04-2010 om 12:45u
Score: 80 / 100

Beetje rare opmerking om te stellen dat deze cd te vroeg komt om vervolgens een 85 te geven. Gewoon een hele goeie plaat dus. Hoezo te vroeg ?

Steelwing - Lord Of The Wasteland
Reactie van muttley op 01-05-2010 om 09:03u
Score: 70 / 100

nou deze jongens klinken niet slecht hoor maar ehh ..........:):):) evenaren het beste van Maiden nog lang niet..... naar mijn bescheiden meninng dan

Steelwing - Lord Of The Wasteland
Reactie van Old Mhb op 01-05-2010 om 11:25u
Score: 80 / 100

Voor een debuut is dit een zeer goed album. Ik vind het zeker beter dan het laatse Maiden - album, maar zeker niet op de hele Maiden carriere. Als ik echter terug luister naar het debuut van Maiden en deze band vind en hoop ik dat ze deze klasse verder kunnen uitbouwen. Deze band haalt hetzelfde niveau van Maiden's eerste album. Zoals gewoonlijk volgens mijn smaak toch.