Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Blind Guardian en Steelwing
Op 24 september 2010 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie
Bijna vier jaar sinds hun vorige optreden in de Tilburgsge poptempel 013, is Blind Guardian terug ter promotie van hun meest recente album At The Edge Of Time. Voordat de welbekende Duitsers het podium betreden, is het echter eerst tijd voor het Zweedse Steelwing. Enforcer heeft het af laten weten, dus was het het enige voorprogramma van de avond.

Steelwing's debuutalbum Lord Of The Wasteland is sinds enige tijd verkrijgbaar bij de platenzaak, en aangezien dat hun enige album is, is de complete set ook van dit Lord Of The Wasteland afkomstig. Gekleed als Iron Maiden in de vroege jaren tachtig, lijkt deze band meer op een persiflage dan wel gimmick. Hoewel de songs vrij sterk zijn, weet het me niet echt te raken, met hun muziek die doet denken aan Iron Maiden en Judas Priest uit de periode dat spandex nog ‘vet cool' was. De zang is vaak schel en helaas ook onverstaanbaar. Vrij enthousiast als podiumact proberen ze een volle 013 op te warmen voor wat komen gaat, wat hen het nodige applaus en gejuich oplevert.

Steelwing @ 013, Tilburg, 24-9-2010
Steelwing @ 013, Tilburg, 24-9-2010

Anders is het wanneer Blind Guardian het podium betreedt. Vier jaar geleden was het publiek al enthousiast, maar op deze 24ste september wordt dat nog eens overgedaan. Nog verrassender is echter dat de band dit keer niet opent met War Of Wrath/Into The Storm, maar met het sublieme Sacred Worlds van hun meest recente release. Het korte haar heeft de vocalen van Hansi Kursch gelukkig niet aangetast, en hoewel het album nog niet zo heel lang te beluisteren valt, worden de teksten luidkeels meegezongen.

Blind Guardian @ 013, Tilburg, 24-9-2010
Blind Guardian @ 013, Tilburg, 24-9-2010

Verrassing en meezingen zijn de centrale woorden van de avond. Blind Guardian speelt buiten de verplichte klassiekers een afwisselende set van zowel oude als nieuwe nummers die door wellicht het ganse publiek worden meegebruld. De band speelt sterk als altijd, en hoewel de podiumact vrij steriel is, weet Hansi met veel uitgesponnen theatrale bewegingen het publiek zonder moeite mee te krijgen met zijn grootse verhalen. Van het nieuwe album worden we nog getrakteerd op A Voice In The Dark en het epische Wheel Of Time. Die laatste tijdens een toegift van maar liefst vier nummers. Zoals we van Blind Guardian mogen verwachten, is het een mooie avond. Niet alleen vanwege het sterke optreden van de band, maar net zozeer door het publiek, dat met vrijwel elk nummer luidkeels mee heeft gezongen. Ongetwijfeld over iets minder dan vier jaar weer.

Blind Guardian @ 013, Tilburg, 24-9-2010

Setlist:
1. Sacred Worlds
2. Welcome To Dying
3. Nightfall
4. Fly
5. Another Holy War
6. Traveler In Time
7. Bright Eyes
8. Valhalla
9. Lord Of The Rings
10. This Will Never End
11. A Voice In The Dark
12. And The Story Ends

Toegift
13. Punishment Divine
14. The Bard's Song – In The Forest
15. Wheel Of Time
16. Mirror Mirror

Blind Guardian fans @ 013, Tilburg, 24-9-2010

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Meh op 06-10-2010 om 23:18u


Het is wel een vrij korte review na 2 weken. En ik kan ook niet echt zeggen dat er echt veel verrassingen waren.

Maar het was wel een geweldige avond!

Reactie van Rav3n op 06-10-2010 om 23:41u


Ik dacht hetzelfde, alleen 3 (verwachte) nummers van de nieuwe schijf en voor de rest nummers die ze heel vaak spelen. Maarja was mijn eerste BG concert dus je hoort mij niet klagen :D was echt heel vet

Reactie van Blazedd op 07-10-2010 om 07:22u


Maar ik vond steelwing fantastisch!

Reactie van Blazedd op 07-10-2010 om 07:22u


Maar ik vond steelwing fantastisch!

Reactie van Egonheart op 07-10-2010 om 09:12u


Vond het een zeer geslaagde avond. had ook niet anders verwacht.

VALHALLA !!!!!

Reactie van Tom op 07-10-2010 om 15:29u


ik had maar 1 woord voor die avond GENIAAL

Reactie van Nicolas op 07-10-2010 om 15:40u


Het was geweldig, ik hoop ze snel weer ergens te zien, iig weer op Wacken 2011

Reactie van Wob op 07-10-2010 om 19:13u


De verrassende nrs. waar men t laatst in t interview alhier over had (Quest for Tanelorn, The curse of Feanor...) krijgen zeker alleen de Duitsers te horen?
:-(
Maar goed, Traveller in Time, Another Holy War en The story ends worden lang niet altijd gespeeld...
Wat mij betreft hadden er ook wel wat meer nieuwe songs in de set gemogen, echt n fantastische schijf vind ik t!!

Reactie van Frank op 07-10-2010 om 20:13u


Ja, I had dolgraag nog Tanelorn (Into the Void) gehoord.

Reactie van mongk op 09-10-2010 om 18:25u


Reactie van mongk op 09-10-2010 om 18:26u


Steelwing was fantastisch! Zij brengen ons ten minste terug goeie muziek. Ipv al die metalcore-gays de dag van vandaag!

Reactie van Elroy op 26-10-2010 om 13:27u


Jammer dat ik daar niet bij was :( ongelooflijk dat ze "Time stands still (At the iron hill)" niet deden die doen ze namelijk best wel vaak voor de rest staan alle knallers erop dat moet wel een puik show geweest zijn
het was nog epischer geweest als ze "War of the thrones" van het nieuwe album deden echt een geweldig nummer!!

Reactie van Dick op 31-10-2010 om 19:17u


jaja ik weet het bijna een maand later en ik krijg nog steeds kippenvel van deze avond
Wat een muziek, passie, sfeer ect ect, was een avond om nooit meer te vergeten

Reactie van Bouke op 03-11-2010 om 19:31u


Steelwing zoog.

BLIND GUARDIAN WAS EINDBAAS!! Echt een spektakel en retestrak gespeeld.