Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Steelwing - Zone Of Alienation
Jaar van release: 2012
Label: Noiseart Records
Steelwing - Zone Of Alienation
Een kleine twee jaar geleden tipte ik het Zweedse Steelwing al als groot, aanstormend talent. Hun debuutalbum Lord Of The Wasteland beloonde ik tenslotte met 85 uit 100 punten en vindt nog regelmatig zijn weg naar de cd-speler. Met een tweede plaat zal je in elk geval als band moeten kunnen aantonen dat je zoín stempel waard bent. Niet dat ik direct een klassieker verwacht, maar eigenlijk hoop je op voldoende kwaliteit om te weten of het hier niet om een eendagsvlieg gaat.

Het goede nieuws is dat Steelwing inderdaad geen eendagsvlieg is, maar het wordt ook niet veel beter dan dat. Zone Of Alienation is een leuk album geworden. Het bevat in elk geval goede songs als Full Speed Ahead! en Solar Wind Riders. De kracht zit Ďm deze keer meer in de leuke meezingers in plaats van fantastische, epische tracks. Het geluid van de Iron Maiden-klassiekers The Number Of The Beast en Piece Of Mind is wederom keurig gekopieerd en verder zijn andere zaken, zoals het goede gitaarspel en de sterke zangpartijen, weer aanwezig. Ongelooflijk dat zoín kazige mix van eighties metal en science fictionthematiek (en dito teksten, The Running Man is een heerlijke, gelijknamige film met Arnold Schwarzenegger) toch best lekker kan klinken.

Ik denk dat Steelwing met het debuut de lat te hoog gelegd heeft. Toppers als The Sentinel of The Illusion zal je hier namelijk niet tegenkomen. De basis is absoluut goed, maar tegelijkertijd weet dit album nergens ťcht te imponeren. De nieuwe melodieŽn zijn goed, maar waren twee jaar geleden beter. Het is niet eenvoudig om hier een goed oordeel aan te geven. Met Zone Of Alienation kunnen deze heren in elk geval wel mee in de (Zweedse) golf van nieuwe traditionele metal. Voorlopig doet Steelwing absoluut niet onder voor veel collegabands binnen het genre. Het blijkt maar wel dat je met een zanger als Riley makkelijk een streepje voor hebt. Deze band gaat er wel komen.

Tracklist:
1. 2097 A.D.
2. Solar Wind Riders
3. Full Speed Ahead!
4. Breathless
5. Tokkotai (Wind Of Fury)
6. Zone Of Alienation
7. The Running Man
8. They Came from The Skies
9. Lunacy Rising

Score: 79 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 8 februari 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van BlazeDD op 08-02-2012 om 15:54u
Score: 91 / 100

Ruud, ge zijt ne zeveraar.

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van Een Metalfan op 08-02-2012 om 16:20u

kom op zeg 91 punten ben je doof of zoiets

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van Ruud op 08-02-2012 om 16:40u

Een zeveraar nog wel. Toch is mijn review overwegend positief. Vind je dit dan echt beter dan het debuut?

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van haha op 08-02-2012 om 18:14u
Score: 100 / 100

ruud trekt te veel aan zijnen tuut!!!

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van haha op 08-02-2012 om 18:15u

in ieder geval ...een goede recensie!

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van Kees op 08-02-2012 om 20:27u
Score: 65 / 100

Het vorige album was ook al niet je van het. Ruud vroeg zich destijds - terecht - af of het debuutalbum niet wat te vroeg kwam. Zone of Alienation klinkt best leuk, maar totaal geen herkenbare nummers. Lord of the Wasteland had dat wel, maar voor de helft. Ten opzichte van het Zweedse Enforcer vind ik Steel Wing eigenlijk een overbodige band.

Steelwing - Zone Of Alienation
Reactie van BlazeDD op 08-02-2012 om 22:13u

Yo Ruud!
Sorry voor mijn vorige reactie, was nogal impulsief :)
Nee, vind dit niet beter dan hun debuut. Gewoon anders en zeker niet slechter. Je kunt het (volgens mij) niet vergelijken.
Maar ik begrijp wat je wil zeggen in je review!
Dus doe zo verder!