Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Interview

Alestorm
Met Chris en Gazz
Door Nicole
Geplaatst in mei 2009

De Schotten van Alestorm zijn bezig om de wereld te veroveren met hun pirate metal. Ze zijn constant aan het touren en binnenkort komt hun tweede plaat uit. Ter gelegenheid van dit album, Black Sails At Midnight, vond er een tour plaats met labelgenoten Tyr en Heidevolk. Voorafgaand aan de show in Weert had ik een gesprek met zanger Christopher Bowes en later kwam ook bassist Gazz erbij. Vooral Chris doet zijn bijnaam Hyperchris eer aan en na slechts zeventien minuten geratel hadden al mijn vragen de revue gepasseerd. Het interview, weliswaar een verkorte versie, met deze twee melige piraten kan je hier lezen.

Alestorm

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om pirate metal te maken?

Chris: We wilden iets vrolijks, zoals iets met yo-ho-ho en we raakten geïnspireerd door dingen als Pirates Of The Caribbean en Treasure Island. Het is net als folk metal, alleen is het thema net iets anders. Vikingen kunnen net zo gemakkelijk piraten worden. Het gaat erom dat je de zee op gaat, gaat plunderen en mensen afslacht om hun goud!

Ben je dan niet bang dat het een te beperkt genre is, waardoor de ideeën eens zullen opraken?

Chris: Daar zitten we inderdaad een beetje mee. Toch denk ik dat het wel zal meevallen. We kunnen altijd nog op zoek gaan naar meer diversiteit, naar gerelateerde zaken, oude zeelegenden en ga zo maar door.

En was pirate metal jouw idee of dat van iemand anders in de band?

Chris: Ik schrijf een groot gedeelte van de nummers. Een tijd terug schreef ik het nummer Heavy Metal Pirates. Het is een heel oud nummer zelfs, wat ik schreef toen ik een jaar of vijftien was. Ik schreef het per ongeluk, ik weet zelfs niet meer waarom ik het schreef, maar ik schreef het dus. En uiteindelijk kwam ik in een band terecht en daar wilden ze dit nummer graag spelen. Iedereen vond het zo leuk, dat we er verder mee zijn gegaan.

Jullie hebben jullie naam moeten veranderen in Alestorm. Waarom juist die naam?

Chris: De platenmaatschappij wilde dat wij onze naam zouden veranderen, omdat er al een Battleheart bestond. Het was dus niet ons idee. Op een dag waren we aan het brainstormen en toen is dit eruit gekomen. Gelukkig maar, want onze platenmaatschappij wilde ons allerlei verschrikkelijke namen aansmeren, zoals onuitspreekbare zinnen in het Gaelic en namen van slavenschepen. Napalm wilde ons bijvoorbeeld Wyder of iets in die richting noemen. Dat is de naam van een Afrikaans slavenschip en wel de meest ontoepasselijke naam voor ons. En iets in Gaelic, dat kan ik niet eens uitspreken! Niemand van ons spreekt Gaelic. We hebben dus geen idee hoe onze band heet, maar hee! Nee, Alestorm is de juiste naam voor ons. Het staat voor wie we zijn en voor de muziek die we maken.

Na jullie debuut hebben jullie een heleboel positieve reacties gekregen en zijn jullie als een gek gaan touren. Hoe heeft dat jullie leven veranderd?

Chris: Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken. Ik weet zelfs al niet eens meer wat de rest deed voor Alestorm. Ik studeerde wiskunde aan de universiteit. Zelf zag ik Alestorm meer als parttime band: wat optredens hier en daar, een album opnemen en we kunnen gewoon door met onze normale levens. En opeens is daar een grote tour met Turisas en Norther, net op het moment dat ik een dissertatie moest inleveren. Ik moest dus kiezen tussen mijn studie en de muziek. En fuck it, ik ga verder met de band! En ik heb nooit achterom gekeken, eerlijk gezegd. In de afgelopen twee jaar ben ik ook maar zo’n tien weken thuis geweest. Het is bizar druk.

En denk je dat je ooit nog weer verder gaat met je studie?

Chris: Nee, ik heb geleerd van mijn fouten en de academische wereld vaarwel gezegd. Ik wil de rest van mijn leven verder met muziek.

Nu even terug naar jullie nieuwe album. Captain Morgan’s Revenge kwam uit in januari 2008 en in mei 2009 komt jullie nieuwe plaat uit. Waarom zo snel na elkaar?

Chris: Dat klopt. Slechts tien maanden nadat ons eerste album uitkwam, zaten we alweer in de studio. Vooral het label zat ons steeds te pushen om met nieuw materiaal te komen. Maar dat wilde ik niet! En plotseling bleek dat er een studio voor ons geboekt was. Ik moest dus nog heel snel tien nummers schrijven, wat echt verschrikkelijk was. Toch was het wel goed voor ons om dit te doen, omdat we anders steeds zouden teren op dat ene album. Nu kunnen we tijdens de tours ook nieuwe nummers spelen. Achteraf gezien was het dus toch een juiste beslissing.

Hoe schrijven jullie de nummers? Jullie waren constant op tour, dus de nieuwe nummers zijn ook onderweg geschreven?

Alestorm - Black Sails At Midnight Chris: De meeste nummers zijn inderdaad op tour geschreven, tijdens de Ragnarok-tour met Tyr en Hollenthon. Zittend in een tourbus en nummers schrijven met je laptop en muziek software is echt heel moeilijk. Tegen de tijd dat we de studio in gingen, waren de nummers grotendeels al af. De eerste week van de opnames ben ik nog wel heel druk geweest om het een en ander aan te passen. Het waren hele hectische weken en dat doe ik liever niet nog een keer. De volgende keer zeg ik dus tegen de platenmaatschappij: ‘Nee, we maken geen fucking nieuw album in de komende anderhalf jaar!’

Ben je dan wel tevreden met het album? Was het geen haastklus?

Chris: Tijdens de opnames bleek dat onze gitarist niet goed genoeg was. Dat heeft ons al een aantal dagen gekost en die tijd hadden we natuurlijk beter kunnen gebruiken. Uiteindelijk heeft onze producer alle gitaarpartijen ingespeeld. Maar al met al ben ik toch ontzettend tevreden met het eindresultaat. Het is onze beste album tot nu toe. Ik had alleen nog graag een echte accordeonist gehad. We hebben wel een violist en trompettist kunnen vinden, maar helaas geen echte accordeonist. Wellicht iets voor het volgende album. Dan komen alle instrumenten niet meer uit mijn keyboard en zit ik zonder baan. Gelukkig kan ik dan altijd nog zingen!

De teksten zijn ook een belangrijk onderdeel van de muziek van Alestorm. Jij schrijft de muziek, maar hoe zit dat met de teksten?

Chris: Een vriend van me kan ontzettend goed teksten schrijven over piraten en dergelijke. Hij helpt ons daarmee en dat vindt hij ook niet erg. Soms is het wel raar voor hem om een nummer te horen. Dan had hij niet verwacht dat het zó zou klinken. Maar tot nu toe is hij er behoorlijk tevreden over allemaal.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen beide albums?

Chris: Dit keer hebben we meer echte instrumenten gebruikt, dus de geluidskwaliteit is al een stuk beter dan op ons vorige album. Daarnaast denk ik dat onze kwaliteiten op het gebied van songwriting flink vooruit zijn gegaan. Het eerste album bestaat uit nummers van verschillende demo’s en de nummers komen uit verschillende periodes van soms drie of vier jaar geleden. En dat hoor je terug in de nummers. Dit keer is het album meer consistent en is alles geschreven in september en oktober 2009. Er komen weliswaar verschillende stijlen terug, het ene nummer is meer folky en het ander meer thrashy, maar toch klinkt het voor mij als één coherent geheel. Ieder nummer hoort op het album thuis en daar houd ik van.

Een nummer op de nieuwe schijf is That Famous Ol’ Spiced. Wat is dat?

Chris: Het gaat denk ik over spiced ofwel gekruide rum. Een of ander mythisch en alcoholisch drankje en wel het beste drankje in de wereld!

Een ander nummer is No Quarter en dat nummer stond ook al op één van jullie demo’s/EP’s. Waarom staat het nu pas op deze cd en niet op het eerste albums zoals andere nummers van de demo’s/EP’s?

Chris: Dat weet ik eigenlijk niet! Het is wel een fantastisch nummer, één van mijn favorieten. Zeker met het stukje uit Pirates Of The Caribbean. Disney gaat ons daar zo hard voor aanklagen! Ik hoop echt dat ze dat gaan doen, want dat levert weer een heleboel publiciteit op!

Jullie hebben een heleboel getourd in Amerika en Europa: Paganfest, Ragnarok, festivals en nu de Black Sails Over Europe-tour. Wat is je meest grappige of gekke herinnering aan al die tours?

Chris: Mijn beste herinnering heb ik aan ons optreden in Los Angeles, Hollywood. Het is sowieso al fantastisch om daar te mogen spelen, maar tijdens ons tweede nummer Leviathan verschijnt er een man in een berenkostuum op het podium. Hij danst mee en springt vervolgens in het publiek om te gaan pitten en crowdsurfen. Dat is wel het meest belachelijke wat ik ooit tijdens onze optredens heb gezien! Echt de beste avond!

Bassist Gazz onderbreekt ons om te vragen of Chris zo naar buiten komt om foto’s te maken. Volgens mij hebben beide heren daar weinig zin in. Gazz komt erbij zitten en Chris blijft waar hij is.

Jullie show in Weert is het derde optreden in Nederland voor Alestorm. Hoe bevalt het jullie in ons kikkerlandje?

Gazz: I love Holland! Het is fantastisch hier!

Chris: Goed antwoord, man!

Gazz: Twee weken geleden, in Hellendoorn, heb ik nog wel wiet gerookt trouwens. Ik ging er wel een beetje gek van doen, want de laatste keer dat ik dat deed was ik zeventien. Dus daarom sla ik dat vandaag maar over.

Chris: Ik kan eigenlijk helemaal niet roken, dus ik heb mijn wiet liever in iets eetbaars zoals spacecake. Maar aan de andere kant word ik er ook alleen maar slaperig van.

Gazz: Ik ook! Of ik het nu rook in een sigaret of eet in een spacecake, uiteindelijk val ik er alleen maar van in slaap. En ik moet er onophoudelijk van lachen!

Chris: Dat doe je zo ook wel!

Gazz: Zelfs als ik nuchter ben, moet ik heel veel lachen, haha!

Hoe ‘piraterig’ zijn jullie in het dagelijks leven?

Chris: We stelen natuurlijk heel veel muziek van het internet!

Gazz: Ik ben ooit gearresteerd voor winkeldiefstal toen ik vijftien was. Kort daarna heb ik dat maar opgegeven. Dus een echte piraat ben ik denk niet meer.

Chris: Mensen vragen wel vaak of er veel piratenfilms zijn, maar dat valt best mee. Je hebt natuurlijk Pirates Of The Caribbean, wat slechte films uit de jaren zestig, Peter Pan met Kapitein Haak en oh natuurlijk de pornofilm! Misschien schrijven we ooit nog wel een nummer over Kapitein Haak.

Gazz: Het is niet zo dat we thuis ‘Arrrr’ zeggen tegen onze familie en vrienden. Ze zouden me het gebouw uitslaan als ik dat zou doen.

Alestorm

Stel, dat jullie echte piraten zouden zijn. Wie of wat zouden jullie dan willen veroveren?

Gazz: Iemand? Hmm, dan weet ik nog wel wat mensen die ik zou willen veroveren!

Chris: Ik zou graag in m’n boot naar een mooie haven varen, daar zitten en de hele dag cocktails drinken. Ik ben meer een relaxede pirate. Een luie piraat ja! Wel wat wenches roven…

Gazz: We zijn geen gewelddadige mensen hoor!

Chris: Nee, we zijn heel relaxed!

Gazz: Als het ooit om de een of andere reden op de een of andere manier tot een zwaardgevecht zou komen, dan zouden we zwaar zuigen. Gelukkig gaat onze muziek alleen maar over piraterij en hoeven we zelf geen echte piraat te zijn!

Hoe zit het met jullie andere projecten en bands?

Chris: Ik heb meerdere vingers in de pap. Ik heb nog een black metalproject genaamd Fröstskög en het is heel dwaas. We hebben zelfs een echt black metallogo en met een beetje moeite kan je de naam ook lezen. En Gazz en ik hebben een band met de naam Old.

Gazz: En dat staat nog niet op Metal Archives!

Chris: Nee, dus je hebt een primeur, haha. We hebben zelfs al aanbiedingen om shows te doen, terwijl we nog maar twee nummers hebben. Erg bizar dus! Het is een Engels folkproject, ook al is Gazz Iers en ben ik Schots.

Gazz: Maar ach, we wonen allebei in Engeland. En we hebben een violiste en zij is ook Engels.

Chris: Hij speelt de gitaar. Het is een beetje zoals Falkenbach. Serieuze plannen zijn er nog niet, maar ik zou wel graag een nieuwe richting op willen gaan. Soms schrijf ik muziek die te folky is voor Alestorm. Voor Alestorm moet het vrolijk zijn en dit is meer episch en depressief. Ik heb ook nog een synth/pop band genaamd Splen en dat is misschien niet wat je zou verwachten. Het is leuk om te doen!

Gazz: En ze hebben mij natuurlijk gestolen van Waylander.

Chris: Daar waren ze natuurlijk niet blij mee, maar ze zijn er nu wel over heen.

Wat zijn Alestorm’s plannen voor de toekomst?

Chris: Alestorm gaat de komende anderhalf jaar zeker geen nieuw album opnemen, wat mij betreft. Ik zou graag de vruchten willen plukken van wat we tot nu toe gedaan hebben. Ik wil gewoon het liefst optreden, de hele tijd optreden. We worden altijd geboekt voor tours en festivals en dat is hartstikke leuk.

Jullie hebben een hele drukke tijd achter de rug, dus een vakantie of wat tijd voor jezelf nemen is er ook niet bij?

Chris: Nee, we willen gewoon spelen!

Gazz: We willen ook steeds groter worden. Grotere shows doen. We zijn nog niet in Japan geweest. Ook niet in Zuid-Amerika of Somalië.

Chris: In Somalië zijn er trouwens ook piraten! Dat is ook allemaal onze schuld. Zij hebben ons album gehoord en dachten: ‘Ja, dat moeten we ook gaan doen.’ Het is allemaal onze 100% schuld. We zijn vanmiddag zelfs nog geïnterviewd door de Nederlandse marine.

Gazz: En die Nederlandse marine wilde graag nog foto’s maken en daar kwam ik eigenlijk voor…

Dat komt mooi uit, want ik ben door mijn vragen heen. Willen jullie tot slot nog iets zeggen tegen onze lezers?

Gazz:: Wie zijn die lezers? Ik heb het begin namelijk gemist. Oh, voor Nederlandse liefhebbers van metal? Houden Nederlanders ook van goud?

Chris: Bedankt voor het interview en veel plezier met de show!

Jullie ook bedankt voor dit interview en veel succes met de tour!

Meer:

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.