Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Graspop heeft 109 namen vrijgegeven van bands die in 2023 zullen aantreden, waaronder 39 acts die voor het eerst naar Dessel komen. Naar welke nieuwkomer kijk jij het meest uit?

1914
Antimatter
Black Mirrors
Bloodywood
Cyclone
Dark Angel
Draconian
End
Enter Shikari
Fields Of The Nephilim
Greg Puciato
Hippotraktor
I Prevail
Loathe
Lorna Shore
Pantera
Rancid
Soen
Stand Atlantic
The Answer
The Halo Effect
The Menzingers
Vicious Rumors
Voivod
een andere band die voor het eerst op Graspop staat

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 november:
 • Evanescence en Within Temptation
 • 30 november:
 • Árstíðir
 • Evanescence en Within Temptation
 • Your Highness, Tangled Horns en Bear
 • 1 december:
 • Árstíðir
 • Powerwolf, Dragonforce en Warkings
 • 2 december:
 • Bleed From Within, Humanity's Last Breath en Allt
 • Lordi
 • Poppy
 • 3 december:
 • Being As An Ocean, As Everything Unfolds en Acres
 • Tarja
 • 4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
Geen concerten bekend voor 29-12-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ad Sluijter (Epica) - 41
 • Alex Grey (illustrator) - 69
 • Andy LaRocque (King Diamond) - 60
 • Frank Harthoorn (Gorefest) - 54
 • Fredrik Johansson (I) (Draconian) - 48
 • Joackim Menard (Midwinter) - 44
 • Lori Peters (Skillet) - 49
 • Roger Patterson (Atheist)† - 54
 • Rym (Ragnarok) - 46

Vandaag overleden:
 • Erik Lindmark (Deeds Of Flesh) - 2018
 • George Harrison (The Beatles) - 2001
Interview

Audrey Horne
Met Ice Dale
Door Ard
Geplaatst in februari 2008
Audrey Horne is alweer een paar jaar actief en heeft zojuist in Europa haar tweede album, Le Fol, uitgebracht. Dit album heeft een score van 92 punten behaald in de review. Audrey Horne zou dan ook wel eens een grote verrassing van 2008 kunnen worden. Tijd dus voor een nadere kennismaking met deze Noorse band. Een paar uur voordat Audrey Horne een optreden zou geven in de plaats Kristiansand te Noorwegen, sprak ik via de telefoon met Ice Dale, de gitarist en meesterbrein van de band.
Ten eerste gefeliciteerd met het nieuwe album. Het is een kwalitatief hoogstaand en divers album geworden. Wellicht kun je ons eerst eens een korte introductie geven van Audrey Horne en daarnaast ook aangeven wat jullie zoal doen in het dagelijkse leven, kunnen jullie bijvoorbeeld leven van de muziek?

What can I say, de band is opgericht in Bergen Noorwegen, ergens in 2002. Al na een paar optredens kregen we een platendeal. Het werd dus al direct een serieuze zaak, maar er heeft wel wat tijd gezeten tussen het verkrijgen van de platendeal en het uitkomen van het eerste album No Hay Banda. Dit eerste album is overigens grotendeels in de studio geschreven en kwam pas uit in 2005. We zijn in het dagelijks leven toch best veel bezig met muziek. Ik speel daarnaast ook nog eens in Enslaved en I (project met Abbath van Immortal). Ik kan dan ook zeker leven van de muziek, en heb dan ook geen andere baan nodig om me in mijn levensonderhoud te voorzien. Ook de gitarist Thomas en onze drummer Kjetl zijn in andere bands actief. Thomas is overigens architect en speelt in Sahg, Kjetl drumt ook in de band Deride, werkt in een muziekwinkel en staat achter de bar. Onze zanger Toschie is min of meer een soort kunstenaar en werkt tevens als tatoeëerder.

Is het daarnaast overigens goed te combineren dat een aantal bandleden ook bij andere bands spelen. Ben je niet bang dat dit ooit voor problemen gaat zorgen als Audrey Horne of die andere bands groter gaan worden?

Op dit moment is het spelen in andere bands prima te combineren. Als er veranderingen nodig zijn dan zien we dat dan wel weer. Vooralsnog maak ik me er geen zorgen over.

De volgende vraag zul je wel eens vaker gehoord hebben. Waarom hebben jullie Audrey Horne als bandnaam gekozen? Audrey Horne is een mooie mysterieuze vrouwelijke personage (gespeeld door Sherilyn Fenn) uit de cultserie Twin Peaks van David Lynch.

We wilden absoluut geen standaard naam. Je weet wel zo’n naam waarbij je direct aan een metalband moet denken. Daarnaast zijn we allen fan van de serie Twin Peaks. De personage Audrey Horne is zowel mysterieus, aantrekkelijk, donker, als uitdagend. Zie hier de associatie met de muziek die wij spelen!

Wat zijn de voornaamste invloeden van Audrey Horne?

De meeste van ons zijn over het algemeeen beïnvloed door extreme metal, een aantal hebben ook een meer pop achtergrond. Dit is natuurlijk gaandeweg ook anders geworden. Gedurende de jaren 80 en 90 zijn we tevens gaan luisteren naar andere bands zoals bijvoorbeeld een Soundgarden, Pink Floyd, System Of A Down en Tool. Eigenlijk heel normaal en niet echt bijzonder.

Welke andere Noorse bands moeten we in de gaten houden en welke albums heb je zelf onlangs met enige regelmaat gehoord?

Pff, er zijn nogal wat Noorse bands. Om eerlijk te zijn volg ik de scene niet zo heel fanatiek. Een tip is de band Sahg waar onze gitarist Thomas is speel, zij komen in maart met een nieuw album en gaan touren met Trouble. Verder verwacht ik veel van het nieuwe album van Immortal, wanneer deze exact uitkomt weet ik niet. Wat ik de laatste tijd zelf veel geluisterd heb, tja lastige vraag. Ik vond de laatste albums van Everytime I Die en Foo Fighters erg goed.

Jullie nieuwe album Le Fol is eind Augustus 2007 al uitgebracht in Noorwegen! Waarom heeft het zo lang geduurd voordat het album ook in de rest van Europa verkrijgbaar was?

Audrey Horne - Le FolOns eerste album is destijds wereldwijd uitgebracht. Echter dit was ietwat teveel van het goede. Het kreeg toch niet alle aandacht die het verdiende. We hebben daarom besloten voor Le Fol een andere aanpak te kiezen. We hebben ons eerst gericht op de Noorse markt, met succes overigens. Op dit moment richten we ons op de rest van Europa en nog later in 2008 zal de U.S.A. gaan volgen.

Zijn jullie overigens niet bang voor de gevaren van internet?

Angst voor internet hebben we niet. Het downloaden kun je toch niet meer tegenhouden. Ik heb nog steeds de hoop dat mensen die de muziek geweldig vinden het album ook zullen gaan kopen.

Hoe verliepen de opnames van het album en hoe komen normaliter de songs van Audrey Horne tot leven?

Het opnameproces ging behoorlijk snel. Met uitzondering van het mixen, was het gepiept binnen drie a vier weken tijd. De opnames van het eerste album namen veel meer tijd in beslag. De meeste nummers op No Hay Banda zijn in de studio ontstaan. De nummers op Le Fol waren grotendeels al gereed voordat we de studio ingingen. "No more fooling around", haha. De meeste nummers op Le Fol komen van mijn hand. Ik kom veelal met een paar riffs op de proppen waarna ik deze laat horen aan de zanger Toschie. We zijn dan ook van mening dat voor onze muziek met name de vocalen erg van belang zijn. Het heeft geen zin om een nummer te maken waarop Toschie zijn ei niet kwijt zou kunnen.

Ik kan geen enkel slecht nummer ontdekken op het album, maar ik heb wel een aantal favoriete nummers. Deze zijn Bright Lights, In The End, Jaws en Wish You Well. Kun je aangeven welke nummers favoriet zijn binnen de band zelf?

Bright Lights is mijn favoriet. Het nummer geeft alle elementen van Audrey Horne het beste weer. De muziek is donker, komt gaandeweg op gang en wordt vervolgens behoorlijk heavy.

Daar het album alweer een maand of zes oud is kan ik me voorstellen dat je alweer bezig bent met nieuwe nummers? In welke richting gaan deze nummers?

Klopt, ik ben altijd met muziek bezig. Ik heb daar dan ook de tijd voor. Ik heb al een paar riffs klaar liggen en het is moeilijk te zeggen waar het naartoe gaat. Het kan best zijn dat ze inderdaad meer in het verlengde liggen van jouw favoriete nummer Bright Lights, dat is ook wel waar ik naartoe wil. Kortom ik ben bezig maar kan nog geen concrete antwoorden geven.

Jullie hebben een video opgenomen voor het nummer Threshold, hoe zijn jullie daartoe gekomen?

Er waren veel meningsverschillen binnen de band ten aanzien van de keuze voor een video. Uiteindelijk hebben we samen met de platenmaatschappij besloten te kiezen voor Threshold. En ja dit nummer is catchy en enigzins radiovriendelijk, maar toch ook zeker heavy. Het is ook zeker een mijn van favorieten. In Noorwegen kreeg dit nummer overigens veel airplay. We hebben het echter niet op single uitgebracht, daar er tegenwoordig niet veel singles meer verkocht worden.

Waar gaan de meeste teksten over en wat is de gedachte achter de hoes van het album?

De teksten zijn veelal persoonlijk en komen van de zanger Toschie. Het merendeel gaat over "fucked up relationships". Toschie is gescheiden en heeft een vervelende periode achter de rug. Maar het gaat ook over andere relaties. Verder gaat het nummer Jaws zeker niet over die grote witte haai, haha! En over groupies wordt ook niet gezongen, alhoewel die zouden er best wat meer mogen zijn, haha! De hoes is gaaf en apart, Toschie heeft hier aan meegewerkt. Je ziet een zwaar getatoeëerde hand vol met bloed en littekens. Je ziet overigens ook een trouwring, hetgeen hier wellicht wel een verwijzing is naar het "gescheiden" zijn. Verder staat er "love" op de hand en staat de persoon ergens in de schemering. Je krijgt het gevoel dat de persoon in kwestie even niet weet waar hij naartoe moet gaan en dan heeft hij ook de de tarotkaart van The Fool in handen? Is het aangaan van relaties "A Fools Journey"? Wie zal het zeggen?

Hoeveel optredens hebben jullie sinds het uitkomen van Le Fol al gedaan en waren dit met name optredens in Noorwegen?

Ja, we treden voornamelijk op in Noorwegen, maar dat gaat naar ik hoop wel degelijk veranderen. We hebben een optreden of 40 gedaan sinds het uitkomen van Le Fol. We zijn met Audrey Horne nog niet vaak buiten Noorwegen geweest. Een keer in Berlijn in kader van het vorige album, maar voor de rest nog niet. Touren is dan ook geen goedkope zaak, dus daar moet je goed over nadenken als je eraan begint. Overigens hebben we wel recht op een financiële bijdrage van de Noorse autoriteiten als we op een buitenlandse tournee zouden gaan, dat is natuurlijk nooit verkeerd haha! Ik ben met Enslaved wel in andere landen geweest, onder andere ook in Nederland. Nederland is een geweldig land en er zijn best veel overeenkomsten tussen Noorwegen en Nederland hoor. In ieder geval regent het in beide landen zeer regelmatig. Ik hoop in ieder geval op korte termijn de diverse Europese podia’s te gaan verkennen met Audrey Horne. Ik heb hier alle vertrouwen in.

Audrey Horne

Kun je iets vertellen over een live optreden van Audrey Horne, hanteren jullie bijvoorbeeld altijd dezelfde setlist gedurende een tour, spelen jullie covers, etc, etc?

We spelen NOOIT covers, ik haat het om covers te spelen. Verder zijn het energieke shows, maar ja wie zegt dat niet. We wijzigen onze setlist meestal om de drie a vier concerten. We hebben verder niet echt een nummer waarmee we altijd eindigen. Vanavond eindigen we ons concert met So Long, Euphoria en dat deden we ook bij een aantal van de afgelopen concerten bedenk ik me net.

Dan nog even een zeer algemene vraag. Mijn vorige gesprekspartners, de heren van The Burning (uit Denemarken), zouden bijvoorbeeld graag met Slayer willen touren. Met welke band zouden jullie graag op tournee willen gaan?

Als ik mocht kiezen dan zou ik zeggen Tool. Dat zou cool zijn, wat een goede band is dat. En Slayer, mmm dat zou ook fantastisch zijn, maar om eerlijk te zijn zie ik toch meer heil in een ietwat andere combinatie voor Audrey Horne. Ik zou dan liever met een band als System Of A Down op tournee gaan.

Ik heb ook nog een paar meerkeuzevragen. Ik noem een tweetal opties, aan jou het verzoek om een keuze te maken en deze keuze eventueel te beargumenteren. Here we go:

Faith No More of Alice In Chains?

Zeer lastig, geef mij dan toch maar Faith No More

Whisky of Bier?

Doe maar whisky, al was het alleen al omdat whisky meer alcohol bevat dan bier!

Blondes of Latina’s?

Beide. Nee, doe dan toch maar latina’s, die zijn mooi. Ik kom helaas niet al te veel latina’s tegen!

Nederland of Schotland (Nederland en Schotland zitten samen met Noorwegen in de voorrondes voor het WK 2010 in Zuid Afrika)?

Nederland, geweldig land. Ik ben overigens nog nooit in Schotland geweest! Wat begrijp ik de vraag verkeerd? Voetbal.......mmm, dan kies ik alsnog Nederland

Kroonprins Haakon of Kroonprinses Mette Marit (van Noorwegen)?

Haakon denk ik. Een goede gozer. Alhoewel die Mette Marit was in het verleden meer rock and roll natuurlijk en gebruikte ook drugs. Ik kies toch maar voor Haakon!

Zon of sneeuw?

Zon, zeker weten. Er is in Bergen relatief vaak sneeuw te zien en het regent ten minste 250 dagen in het jaar. De jongens van Immortal zullen me deze uitspraak zeker niet ik dank afnemen denk ik haha.

Britney Spears of Amy Winehouse?

Britney Spears. Ik vind haar muziek niet eens zo heel slecht, yeah! Ze is behoorlijk rock and roll en daarnaast aan de drugs natuurlijk. Amy Winehouse doet dit overigens ook, maar die ziet er gewoon niet heel smakelijk uit. Alhoewel ze vast en zeker eerder in bed te krijgen is haha.

Bedankt voor dit interview, heb je nog een paar laatste opmerkingen voor het Nederlandse publiek?

Check ons album Le Fol en ik hoop jullie te zien tijdens een concert in Nederland.

Meer:

Finntroll in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.