Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Interview: Desaster
Met Tormentor
Door Erik
Geplaatst in oktober 2007

De Duitse Black/Thrashers van Desaster brachten eerder dit jaar hun nieuwe album, Satan’s Soldiers Syndicate, uit; een album wat een grote kans maakt om de klapper van het jaar te worden, in dit genre. Met dit album en nieuws over hun opkomende reeks concerten in het achterhoofd, werd het tijd om drummer Tormentor eens aan de tand te voelen over hun doen en laten en hun ideeën over musiceren.

Desaster

Eerder deze maand brachten jullie Desaster’s zesde studio-album uit, Satan’s Soldiers Syndicate (SSS). De agressiviteit en het enthousiasme dat jullie op dit album laten horen, maakte een grote indruk op me. Zijn jullie tevreden met het resultaat?

Hell awaits! Ja, absoluut. We zijn erg blij met SSS en het ziet ernaar uit dat andere mensen dat ook zijn. We vinden het geweldig dat er nog steeds METALfans zijn, die van dezelfde muziekstijl houden als wij… METAL…

Qua geluid lijkt SSS erg op Angelwhore, maar het album is veel intenser, door de kortere nummers en de manier waarop ze geschreven zijn. Waarom hebben jullie voor deze aanpak gekozen en is het resultaat geworden wat jullie voor ogen hadden?

Ja, SSS is meer een klap in je gezicht geworden. Alle nummers op dit album komen recht uit ons hart. Zoals op al onze platen, hebben we de nummers geschreven zonder echt een concept in ons achterhoofd. Het belangrijkste aan onze nummers vinden we dat ze “headbangable” zijn. Wellicht is SSS meer beestachtig en gewelddadig geworden omdat we vonden dat we moesten laten zien dat Desaster nog steeds de wapenen op kan nemen, om iedereen te verpletteren die niet in échte METAL gelooft!

De afwisseling die jullie op SSS lieten horen, is me erg goed bevallen. De eerste nummers zijn heel bruut en snel, maar na die nummers komt de muziek een beetje tot rust en presenteren jullie een heel andere kant van Desaster. Ik vind dat er soms een beetje een ‘episch’ gevoel aan die nummers zit. Is dit iets dat jullie bewust gepland hebben, heeft het zich geleidelijk aan ontwikkeld, of is het slechts de manier waarop ik er tegenaan kijk?

Het enige nummer wat ik meer episch dan de rest vind, is eigenlijk Tyrannizer. Alle andere nummers zijn een goede mix geworden van Metal met zwartgallige riffs. We zouden nooit een album uitbrengen met tien blastende nummers erop! Dat is niet de manier waarop Desaster speelt, wij zullen altijd alle wegen die Metal ons te bieden heeft bewandelen! In de jaren dat wij spelen hebben we ons eigen geluid ontwikkeld en dat zullen we blijven spelen tot de Dood!

Na het luisteren van SSS, ben ik ervan overtuigd geraakt dat jullie de juiste keuzes hebben gemaakt in het uitnodigen van gasten voor dit album. Zou je kunnen uitleggen waarom jullie juist voor Proscriptor, A.A. Nemtheange en Ashmedi gekozen hebben?

Desaster - Satan's Soldiers Syndicate We hebben voor hen gekozen omdat wij allemaal fans zijn van hun bands. Het was voor ons een hele eer om deze drie maniakken op onze plaat te horen spelen. Sinds Stormbringer is het een soort van traditie geworden om gastvokillers uit te nodigen voor onze albums. We hebben er de laatste jaren veel gehad, waaronder Toto (Living Death), Lemmie (Violent Force), Martin Missy (Protector), Mille (Kreator), Wannes (Pentacle) en enkele andere.

Waarom hebben jullie voor de Harrow-studio gekozen om SSS op te nemen? Hebben jullie eerdere ervaringen met deze studio?

We zijn eigenlijk onder de indruk geraakt door wat ze in het verleden voor bands zoals het grote Asphyx, Pentacle, Occult, Melechesh en Flesh Made Sin gedaan hebben. Eind vorig jaar besloten we de studio eens te proberen door er een nummer op te nemen. Later is dit nummer op de gelijknamige lp, Infernal Voices, uitgekomen (ja, alleen op vinyl!). Dit gaf ons een indruk van hoe Harrow te werk gaat met opnames. Na afloop hadden we er een erg goed gevoel over, dus zijn we teruggekeerd naar Nederland om het gehele album op te nemen in hun studio.

Ik vind de manier waarop het geluid van Desaster is veranderd, sinds Angelwhore, een grote verbetering, maar niet iedereen die ik hierover heb gesproken is het daarmee eens. Hoe denk je zelf over de evolutie die Desaster heeft doorstaan?

Ik denk dat het geluid van SSS in zoverre is veranderd, dat je nu alle instrumenten veel duidelijker kunt horen dan op Angelwhore. Het veranderen van studio was denk ik een goede zet voor de band. Het is niet zo dat ik het geluid van onze vorige albums niet goed vind, maar nu is het veel beter. Vooral de drums en de zang klinken nu veel beter en beestachtiger, maar ondanks deze verbeteringen, kan je al vanaf de eerste seconde horen dat deze nieuwe Desaster-plaat geen grote veranderingen heeft ondergaan!

Geen grote veranderingen dus, maar toch is er het één en andere veranderd in jullie muziek, de laatste jaren. Waar zit hem deze verandering in en vinden jullie het een grote vooruitgang?

Ik ervaar dat eigenlijk niet zo. We doen volgens mij nog steeds dezelfde shit die Desaster jaren geleden ook al deed en dat is waar het bij Desaster om draait! In onze muziek is er absoluut géén ruimte voor verandering! Als je onze albums van begin tot eind doorloopt, dan zal je nog steeds een rode draad in onze nummers horen. We hebben een uniek geluid gevonden en de manier waarop we onze nummers schrijven, die zal ook nooit veranderen. Geloof me nu maar!

Het valt me op dat veel bands er niet in slagen om van Black en Thrash Metal zo een interessante mix te maken, zoals jullie doen. Wat is het geheim tot jullie succes?

Ik heb geen idee, we spelen gewoon wat we leuk vinden! Wellicht is het onze gitarist die het hem doet. Zijn riffs zijn echt baanbrekend en aangezien de riffs het meest belangrijke element in metalnummers zijn… Maar goed, we spelen dus gewoon wat we leuk vinden. Misschien is het deze ‘vrijheid‘ die ons de ruimte gunt om ons eigen, unieke geluid te produceren.

In jullie biografie beweren jullie dat er geen ruimte voor innovatie en moderne elementen in de muziek van Desaster is. Naar welke elementen verwijs je hier en wat is de gedachte achter deze aversie ten opzichte van moderne elementen en innovatie?

Metal moet rauw, true en kwaadaardig zijn, zeker in de manier waarop Desaster het speelt. Fuck die moderne rommel, zoals mixes tussen non-metalmuziek en onze eigen Heavy Metal, of het gebruik van keyboards, fluiten, triangels en andere rommel. Gitaren, basgitaren, drums en vokills…dat is waar het om draait!

De Duitse taal is een hele krachtige en ik vind hem bij uitstek geschikt voor Metal. Hebben jullie ooit overwogen om een album op te nemen met Duitse teksten, of past dat niet binnen Desaster’s stijl?

De Duitse taal is klote! Ik heb er echt een hekel aan om naar bands met Duitse zang te luisteren. In sommige bands klinkt het redelijk, maar meestal is het niet mijn cup of Grolsch! Engelse zang vind ik nog altijd het beste klinken en ik denk dat Desaster nooit een nummer met Duitse zang zal uitbrengen. Infernal schreef in 1991 een nummer in het Duits, maar veranderde het later naar het Engels. Ken je het nummer Hexenkessel? Tegenwoordig is dat Witchcraft

Is de taal eigenlijk iets waar jullie bewust over nadenken, of is het de macht van gewoonte om in het Engels te schrijven?

Ja, ik denk dat het een gewoonte voor ons is. Ik zou het niet prettig vinden om naar mijn eigen band met Duitse teksten te luisteren…nee, absoluut niet!

Desaster

Sta je jezelf toe om beïnvloed te raken door andere bands, als je de teksten of muziek voor Desaster schrijft? Zo ja, welke bands zijn dit?

Ik denk dat we min of meer beïnvloed worden door alle bands waar we naar luisteren. Onze voornaamste invloeden komen van Slayer, Kreator, Sodom, Razor, Venom, Motörhead, Dark Angel, Hellhammer/Celtic Frost, Unleashed, oude Satyricon, oude Immortal, Darkthrone en ga zo maar door. Het zijn dus hoofdzakelijk metalbands uit de jaren ’80 en Death/Black-bands uit de vroege jaren ’90 die onze muziek erg beïnvloeden. De laatste jaren hebben we echter ons eigen, unieke geluid gevonden en daarmee gaan we door tot de dood!

Ik las dat jullie bezig zijn met het organiseren van enkele optredens voor 2008. Is er een kans dat jullie een show in Nederland gaan geven?

Man, het is lang geleden dat we in Nederland opgetreden hebben. Hopelijk komen we in de nabije toekomst langs voor een verpletterende show. Over een paar weken treden we op in Leuven, België. Wie weet komen daar ook Nederlandse headbangers op af en drinken ze er eentje met ons!

Vertel eens, hoe gaat het er bij een optreden van Desaster aan toe? Ik heb er zelf nog nooit één bezocht, maar heb gehoord dat ze behoorlijk bruut zijn. Het moet een geweldige ervaring zijn.

Oké, dat vind ik een mooi compliment. Weet je, op het podium gaan we altijd voor de volle 150 procent! Voor Desaster is het geven van optredens het belangrijkste wat er is. Er gaat niets boven het spelen van onze nummers voor een idioot uitbundig publiek. We doen altijd onze best om de enthousiastelingen vooraan bij het podium een heftige en brute 90 minuten vol met metal, headbangen en veel drank te geven. Cheers!

Zou je een tipje van de sluier op kunnen lichten over jullie toekomstplannen?

Ja natuurlijk! Op het moment werken we aan shows die we over de hele wereld gaan geven. Geen tour hoor, maar losse optredens. Hiernaast zijn we bezig met het schrijven van nieuw materiaal en oefenen we voor de komende optredens. Er staan enkele 7"-platen en splits en dergelijke op de planning, dus houd onze website maar goed in de gaten.

Het ziet ernaar uit dat ik zonder vragen zit, dus laten we er maar een eind aan breien. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om mijn vragen te beantwoorden. Als je je nog een laatste keer tot onze lezers wilt richten, dan is nu je kans.

Heel erg bedankt voor dit interview! Hail aan alle Nederlandse headbangers! Hopelijk zien we jullie snel! De groeten aan onze vrienden van Asphyx, Pentacle, Flesh Made Sin, Legion of the Damned en Pulverizer. Merchandise kan gekocht worden via onze website www.total-desaster.de. BANG OR BE BANGED!

[ Terug naar de Interviews ]