Pit
Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in januari 2023 is uitgebracht?

...And Oceans – As In Gardens, So In Tombs
Ahab – The Coral Tombs
Atrocity – Okkult III
Beyond The Black – Beyond The Black
Black Star Riders – Wrong Side Of Paradise
Death Engine – Ocean
Defy The Curse – Horrors Of Human Sacrifice
Esoctrilihum – Funeral
For I Am King – Crown
Hoplites (Ὁπλίτης) – I Lied
Høstsol – Länge Leve Döden
Imperium Dekadenz – Into Sorrow Evermore
Iravu – A Fate Worse Than Home
Katatonia – Sky Void Of Stars
Killer – Hellfire
Måneskin – Rush!
Obituary – Dying Of Everything
Riverside – ID.Entity
Schavot – Kronieken Uit De Nevel
Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer II: Mahapralaya
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Uriah Heep – Chaos And Colour
VV – Neon Noir
Walg – III
een ander studio-album uit januari 2023

[ Uitslag | Enquêtes ]

  8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
 • 11 februari:
 • Dizzy Mizz Lizzy en Jesper Binzer
 • For I Am King en Another Now
 • John Mitchell
 • Smyrna Death Fest
 • 12 februari:
 • Dream Theater
 • Up The Irons (met Dennis Stratton)
 • 13 februari:
 • Rolo Tomassi, Holy Fawn en Heriot
Kalender
Vandaag jarig:
 • Gas Lipstick (HIM) - 52
 • Morgan "Mogge" Löfstedt (Wulfgar) - 40
 • Paul Barker (Ministry) - 64
 • Vince Neil (Mötley Crüe) - 62

Vandaag overleden:
 • Tony Destra (Cinderella) - 1987
Concertreview

Eindhoven Metal Meeting 2015
Van 10 t/m 12 december 2015 in Effenaar, Eindhoven
Een review door Jeffrey en Wessel
Foto's door Eus Straver van Metal-Experience

Tijdens het tweede weekend van december vormde de Effenaar te Eindhoven weer het toneel van de traditionele kerstborrel van headbangend Nederland: Eindhoven Metal Meeting. Editie nummer zeven was een goed bezocht (op zaterdag uitverkocht) en geslaagd samenzijn van metalheads uit alle windstreken, met muzikale begeleiding van zowel gevestigde als meer underground-namen uit binnen- en buitenland. Jeffrey was er alle drie dagen en op de zaterdag nam Wessel ook enkele bands voor zijn rekening. Hun verslag lees je hier.

Donderdag

Op donderdagavond is er een pre-party, die door ongeveer honderdvijftig man wordt bezocht. Het eerste voorprogramma is Apophys. De deathmetalformatie bracht eerder dit jaar het aangename debuut Prime Incursion uit via Metal Blade Records en mag vanavond laten zien wat de tracks live waard zijn. In het halve uur speeltijd maken de Nederlanders een goede indruk. De songs zitten goed in elkaar, het geluid staat goed afgesteld (ook de baslijnen komen goed uit de verf) en de podiumpresentatie is behoorlijk. Vooral frontman Kevin Quilligan weet de aandacht te trekken. Zo stelt hij zich op als dirigent en doet hij dansmoves voor. Naast vermakelijk is het een beheerst optreden, waarbij Humanity’s Epilogue een van de sterkste tracks is. Apophys krijgt terecht veel bijval vanuit de zaal.

Voor Malevolent Creation is het vandaag het laatste optreden van de Death Raid Over Europe-tour, waarbij de band co-headliner is met Grave. De Amerikanen mogen als eerste van die twee het podium betreden in Eindhoven en maken een vermoeide indruk. Wat verder opvalt, is dat drummer Justin DiPinto niet in topvorm is met zijn voetenwerk. De anderen, waaronder de jarige leadgitarist, staan wel te headbangen en spelen solide. Bassist Jason Blachowicz oogt nog relatief fit en zoekt regelmatig contact met het publiek. Blood Of The Fallen van het eerder dit jaar verschenen album Dead Man’s Path en Infernal Desire komen het beste uit de verf. Coronation Of Our Domain, Multiple Stab Wounds en Blood Brothers zijn ook fijne tracks. Laatstgenoemde wordt door Bret opgedragen aan Fozzy (Ad van Oudheusden, roadie, metal-burgemeester van Tilburg). Veel meer beweging dan een minipit levert het echter niet op. Malevolent Creation, dat volgend jaar het dertigjarig jubileum viert (de periode als Resthaven meegeteld), scoort een voldoende, maar was vandaag niet in topvorm.

Laatste act van vanavond is Grave. De Zweden zijn het hoogtepunt van de pre-party. Want ondanks dat ze net zo vermoeid zijn als de Amerikaanse collega’s, is er juist veel beweging op het podium, wisselen de bandleden van positie, zijn er wel of niet ingestudeerde poses en stralen ze vooral plezier uit. Bassist Tobias Cristiansson maakt regelmatig contact met het publiek. De setlist bestaat uit oude (eerste drie albums) en nieuwe tracks (van Endless Procession Of Souls (2012) en het eerder dit jaar verschenen Out Of Respect For The Dead). De tussenliggende periode wordt volledig genegeerd, maar daar maalt niemand in de kleine zaal om. De favorieten Into The Grave, You’ll Never See en Soulless krijgen de meeste bijval, maar ook Passion Of The Weak, Winds Of Chains en het Celtic Frost-achtige Plain Pine Box krijgen de goedkeuring van de toeschouwers. Het geluid staat lekker vet en de lompe passages, zoals die in Christi(ns)anity en Plain Pine Box, komen sterk uit de verf. Een overtuigend optreden van Grave zorgt voor tevreden bezoekers, die derhalve nog meer uitkijken naar wat er morgen en overmorgen gaat komen.

Pagina 1: donderdag 10 december, de pre-party
Pagina 2: vrijdag 11 december
Pagina 3: zaterdag 12 december

Pitfest

Reactie van iron_dennis op 21-12-2015 om 19:49u


Samael tegenvallend? Ik heb er ongelooflijk van genoten!

Reactie van jt op 21-12-2015 om 21:29u


Mooi verslag, bedankt!! Winterfylleth, Todestriebe, Purgatory, het was gelijk al goed raak. Soms was het druk onder in het kleine zaaltje. Vooral op zaterdag bleven door de warmte de drankscheten lekker lang hangen, Op een gegeven moment ben ik toch ff ergens anders gaan staan, ''t was me soms net iets te gortig. Klopt, God Dethroned Een paar jaar terug ook al niet al te met het geluid, de sjeu, daar ligt het aan. Maar een super weekend gehad, veel gelachen ook. O ja, en bier.

Reactie van Progressive Jeff op 22-12-2015 om 12:43u


@ jt: Dank je.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.