Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Desaster - The Oath Of An Iron Ritual
Jaar van release: 2016
Label: Metal Blade Records
Desaster - The Oath Of An Iron Ritual
Veel meer old school dan Desaster kan het niet. Van de productie tot de muziek en van de uitstraling tot de kledingkeuze, alles lijkt regelrecht afkomstig uit de jaren tachtig. De Duitsers beheersen het metalen ambacht tot in de puntjes. Dat scheelt, want het komt de geloofwaardigheid van de heren ten goede.

Desaster stort zich op dit in een fraaie hoes gestoken The Oath Of An Iron Ritual opnieuw op rauwe en energieke metal. Muziek die ergens tussen jaren tachtig thrash en Venom-achtige black metal inzit. Door de wat zwaardere strot van zanger Sataniac klinkt deze plaat wederom wat lomper dan klassieke platen als Hellfire's Dominion en het fantastische Tyrants Of The Netherworld, waarop vocalist Okkulto de dienst uitmaakte met zijn krijszang. De folkinvloeden uit die periode zijn eigenlijk zo goed als verdwenen. Desaster kiest tegenwoordig toch meer voor de botte agressie.

Ondanks dat de negen echte songs, de intro niet meegerekend, weer elk restje oorsmeer vakkundig verpulveren, weten deze muzikanten inmiddels wel hoe je een goed nummer opbouwt. Dan doen ze prima, met als sterke voorbeelden het lekkere End Of Tyranny en wat langere stukken als Haunting Siren en The Denial. Krakers van songs die sporadisch wat melodie bevatten, maar toch vooral heerlijk doorrammen. Door de vrij rauwe productie lijkt het soms allemaal wat rommelig, maar wie de band kent, weet dat dit zo bedoeld is. Muziek moet immers ademen, muziek moet leven. Veel digitale snufjes zijn er niet op The Oath Of An Iron Ritual losgelaten. En terecht, want met een dichtgesmeerde productie was zeker de helft van de kracht verloren gegaan.

Oldschoolers, patchjassen en spandexfetisjisten kunnen zich dus weer ongestoord uitleven met dit lekkere album. Mijn persoonlijke voorkeur mag dan nog altijd uitgaan naar de oude platen; slecht is dit beslist niet. Dit plaatje is zelfs erg goed en staat garant voor flink wat uurtjes headbangen. En aangezien deze website Metalfan.nl heet, lijkt me dat bepaald geen diskwalificatie.

Tracklist:
1. Intro (The Oath)
2. Proclamation In Shadows
3. End Of Tyranny
4. The Cleric's Arcanum
5. Haunting Siren
6. Damnatio Ad Bestias
7. Conquer & Contaminate
8. The Denial
9. The Oath Of An Iron Ritual
10. At The Eclipse Of Blades

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 30 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]