Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Interview: Mustasch
Met Mats Johansson
Door Kristof
Geplaatst in juni 2007

In de Scandinavische landen rijgt het Zweedse Mustasch de ene hit na de andere aan elkaar. Niet toevallig, want hun mix van rock, metal en stoner is gewoon erg lekker. In de rest van Europa wil het echter nog niet zo lukken, maar daar hopen wij een beetje verandering in te brengen. Nadat een paar jaar geleden zanger/gitarist Ralf Gyllenhammar zijn verhaal kwijt mocht, laten we nu bassist Mats Johansson aan het woord. Terecht, want hun nieuwste album Latest Version Of The Truth klinkt grootser dan ooit.

Mustasch

Hoe waren de eerste reacties op het nieuwe album?

Iedereen vind het een solide plaat. Er was één reviewer die over de violen zei: ‘ze zullen de helft van hun fans verliezen, maar er twee keer zoveel bijwinnen’.

Kan je het album eens vergelijken met voorganger Powerhouse uit 2005?

We hebben wel in 2006 nog de Parasite EP uitgebracht. En ik kan het nieuwe album ook enkel vergelijken met die EP omdat dit de enige twee cd’s zijn waarbij we totale vrijheid hadden. Toen we bij EMI zaten, bemoeide ze zich met alles. Dat is bij Regain Records niet het geval.

Dus je bent blij met het kleinere metallabel Regain Records?

Ze laten ons volledig vrij en we hebben toch een fatsoenlijk budget. Dit lijkt wel zomervakantie als ik het vergelijk met onze EMI dagen.

Terug naar het nieuwe album. Onder andere dankzij die violen, maar ook door meerdere gitaarlagen, klinkt de muziek meer bombastisch. Hou je van volle muziek?

Dat doe ik zeker, maar een grootste sound is niet bruikbaar voor elke song. Zo hebben The Heckler en I Am Not Agressive een veel drogere sound dan Spreading The Worst en The End.

Welke nieuwe song draagt echt je voorkeur weg?

Ik denk The End. Dat nummer is volledig in de studio geschreven. We hadden een drumpartij en een paar melodieën en de rest zat wel in ons hoofd. Met goed gevolg.

De klank van het album is moddervet.

Mustasch - Latest Version of the TruthDaarvoor moet je onze producer Tobias Lindell voor bedanken. Hij is met voorsprong de vetste en meest creatieve producer waarmee me tot nu toe hebben gewerkt. En het beste van allemaal is dat het woordje ‘aarzeling’ niet in vocabularium te vinden is!

Maar toch heb je het album laten masteren in de fameuze Sony Music Studios.

Het album is gemasterd door Vlado Meller in de New Yorkse Sony Music Studios. Het was van het begin af aan onze wens om onze plaat te laten masteren in Amerika. Ik weet niet of het aan de stroomsterkte of aan het opnamemateriaal ligt, maar elke US master knalt toch net een stukje lekkerder.

Verklaar nog eens even de albumtitel.

Dat is simpel. De waarheid is onze muziek en dit is onze laatste versie ervan.

Wat voor vliegtuig staat er nu op het hoesje?

Dat is een Zweeds gevechtsvliegtuig uit de jaren ’70 en het is gewoon en snel en grimmig machientje! De bijnaam van het vliegtuig is Draken, oftewel Dragon in het Engels vertaald.

Ik heb net de Double Nature videoclip gezien. Cool! Vertel daar wat eens over.

Regisseur Alex Hansson wilde altijd al deze videoclip maken, maar geen enkel label of artiest had er het budget voor. Na een tijd vroeg hij aan ons of we die videoclip niet wilden maken voor enkel een onkostenprijs. Nadat we het script hadden gelezen, moesten we wel accepteren. Het is gemaakt uit drie volledige Hong Kong films en wij als band werden in de studio opgenomen met enkel een blue screen op de achtergrond.

Was dat leuk?

We maken graag ‘blue screen videos’ omdat dit maar een uur tijd in beslag neemt voor elk bandlid. En uiteindelijk zien ze er beter uit dan de volledige productie video’s die we hebben gedaan.

Mustasch

Je bent groot in eigen land. In welke andere landen loopt het ook goed en welke landen zou je graag veroveren?

We zijn ook bekend in Noorwegen, Denemarken en Finland. We hebben ook vanaf de start van de band vaak opgetreden in Duitsland dus daar zijn we ook wel minstens half bekend. We zouden graag Nederland, België, Frankrijk en Spanje veroveren zodat we tenminste een fatsoenlijke tour door Europa kunnen doen. Mijn persoonlijke interesse gaat echter uit naar Nieuw Zeeland waar ik graag de rest van mijn leven zou spenderen als dat mogelijk zou zijn.

En komen jullie nu naar België en Nederland?

Wellicht gaan we een package deal sluiten met Hellfueled om in het najaar samen op te treden in Duitsland, Nederland en België.

En wat kunnen we verwachten?

A close encounter of the fourth kind! Je kunt het beste verwachten dat wij kunnen leveren en je zult het direct in je gezicht krijgen! Heavy Metal In The Night!

Jullie hebben ook een fanclub. Wat krijg je als je lid wordt?

De fanclub is een aparte organisatie die niets met ons te maken heeft. We hebben hun wel toestemming gegeven om bijvoorbeeld hun eigen shirts te maken. Ik denk dat je in die fanclub rare uitgaven kunt wisselen en kunt discussiëren over onze muziek.

Over muziek gesproken. Welke albums worden gesmaakt door alle Mustasch leden?

Eigenlijk alle albums gemaakt door bands als Pink Floyd, Black Sabbath, Soundgarden en Monster Magnet.

[ Terug naar de Interviews ]