Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Interview: Mustasch
Met Ralf Gyllenhammar
Door Tonnie
Geplaatst in maart 2004

Het zijn goede tijden voor het Zweedse Mustasch. Hun nieuwe album Ratsafari krijgt goede kritieken, en hun clip voor Black City is op The Box te zien. Op 11 april staat de band op het Paaspop festival in Schijndel, en op 12 april in de Melkweg in Amsterdam. Onlangs had ik zanger Ralf Gyllenhammar aan de telefoon, die het een en ander er over vertelt...

Mustasch

Hallo Ralf. Hoe gaat het ermee?

Met mij gaat het goed. Ik zit lekker op de Playstation te spelen, en straks ga ik naar de oefenruimte, om aan wat nieuwe nummers te werken.

Gefeliciteerd met jullie nieuwe album. We vonden het hier erg goed. Ben jij zelf er ook tevreden mee?

Jahoor. Het is precies zo geworden als we wilden.

In Zweden doet het album het vrij goed. Hoe gaat het in de rest van Europa?

Niet zo goed als in Zweden.

Komt dat doordat jullie uit Zweden komen?

Ik weet het niet.

Ik moet bekennen dat ik jullie vorige album, Above All, niet heb. Hoe klinkt die, als je 'm vergelijkt met Ratsafari?

Die was veel vuiler, qua sound. De nieuwe is beter geproduceerd. De nummers zelf zijn redelijk hetzelfde. Het vorige album zou eigenlijk een EP worden, maar het label wilde dat niet. Toen hebben we wat nummers toegevoegd die we eigenlijk niet wilden uitbrengen. Op Ratsafari hadden we dat gelukkig niet; hiervoor zijn alle nummers echt af, en allemaal bedoeld om op een album te staan.

Hoelang zijn jullie met het album bezig geweest?

Een jaar. Maar dat is zowel het schrijven als het opnemen.

Wat was voor jou het moeilijkste nummer?

Pff, ik denk Ratsafari. Onze producer was nooit tevreden. Ik werd bijna gek van hem. Het heeft me vijf dagen gekost voordat ik dat nummer goed opgenomen had.

Wat was dan de makkelijkste?

Dat was The Deadringer, die ging gelijk goed.

Voor Mustasch was je zanger bij B-Thong. B-Thong stopte in 1998. Hoe kijk je op die band terug?

Voor mij was het een opstap naar Mustasch. Toen speelde ik geen gitaar, en schreef ik geen nummers. Dat wilde ik wel doen, maar dat mocht ik niet binnen B-Thong. Toen we met B-Thong stopten heb ik de band in de archieven gedaan, en heb niet echt meer teruggekeken.

Met Mustasch heb je een redelijk indrukwekkende loopbaan. Na een demo hadden jullie gelijk al een deal met EMI, een succesvol debuutalbum, en enkele nominaties in Zweden. Hoe verklaar je dat succes?

Ik weet het niet. We spelen redelijk andere hardrock dan andere bands. We klinken niet als andere Zweedse bands, we hebben ons eigen geluid. Dat zal het wel zijn denk ik.

Jullie volgende single wordt 6:36. Een interessante keus, want ik had verwacht dat het Fredrika zou worden. Waarom is voor 6:36 gekozen?

Omdat het een erg goed nummer is.

Welke b-kanten komen er op?

Een nog niet eerder uitgebracht nummer. We hadden het opgenomen, maar vonden het niet goed genoeg voor het album.

Hebben jullie nog meer nummers op de planken liggen?

Ja, nog eentje. Die komt dan weer op de single daarna, die waarschijnlijk in de herfst komt. Dat zal Fredrika zijn.

Uit Zweden komen de laatste tijd veel bands, zoals The Quill, The Awesome Machine, The Mushroom River Band en Spiritual Beggars. Jullie passen daar goed tussen. Hoe ervaar jij de Zweedse scene?

Ik vind hem erg levend. Ik krijg veel demos van Duitse bands, maar daar vind ik weinig goeds tussen zitten. Zweedse bands zijn gewoon beter. We hebben hier veel oefenruimtes, en daardoor gaan mensen sneller bandjes oprichten.

Ik zat wat fotos op jullie site, van live optredens. Die lijken vrij heftig. Kunnen we dat binnenkort nog eens in Nederland meemaken?

Jazeker. Ik dacht dat we op Paaspop spelen, in april, en ook nog wat losse shows. Maar ik weet het niet precies uit mijn hoofd. Soms komt het voor dat je een week van te voren nog eens hoort dat het niet door gaat. Ik weet het altijd pas zeker als ik het podium betreed.

Jullie hebben met Motörhead door Duitsland getourd. Hoe was dat?

Dat was geweldig. Daar hebben we heel veel van geleerd. Vooral blowen.

Als je twee bands kon kiezen om mee te touren, welke zouden dat zijn?

Twee bands... hmm.. Dat zouden de Beatles en Black Sabbath zijn.

Dat is een interessante keuze.

Ik vind dat de twee beste bands ooit, dus vandaar.

Met dank aan Summoner

[ Terug naar de Interviews ]