Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-01-2021

Interview: Almah
Met Edu Falaschi
Door Tonnie
Geplaatst in april 2007

Zanger Edu Falaschi wilde eens wat anders doen dan de powermetal die Angra maakt. Hij besloot wat vrienden te vragen of zij zin hadden een cd op te nemen. Die vrienden waren niet bepaald b-muzikanten, want van Nightwish doet gitarist Emppu Vuorinen mee, Stratovarius bassist Lauri Porra stak ook z'n handen uit de mouwen, en achter de drumkit nam Kamelot's Casey Grillo plaats. Het resultaat: Almah.

Almah

Dus, is het een solo album, of een album van een band?

In theorie is het een solo album, maar toen ik het liet horen aan mensen vonden ze allemaal dat het als een echte band klinkt. Dat is niet zo gek, want iedereen heeft zich er volledig voor ingezet. Maar omdat iedereen al zo z'n eigen band heeft en het daar erg druk mee heeft, is dit toch mijn solo album. Maar misschien moet je het zien als een project, geen solo album.

Achterop m'n promo-cd staat ook dat jij alles geschreven hebt.

Dat klopt. Maar ik heb iedereen vrij gelaten om hun ideeŽn er aan toe te voegen. Zolang ze de hoofdmelodie maar lieten zoals het bedacht was mochten ze doen wat ze wilden. Maar vaak zeiden ze al dat ze er niet teveel aan gewijzigd hadden, omdat het al goed was zoals het was. Dat neemt niet weg dat hun bijdrages ook zeker te horen zijn. Dat is het geheim van dit album: iedereen heeft z'n hart er in gelegd. Het hele idee achter dit project is dat het heel vrij is. We wilden helemaal vrij zijn in het maken van dit album. Dan heb je muzikanten die het dan expres erg complex gaan maken, maar wij wilden het juist simpel en verfrissend houden. De muziek is het belangrijkste, niet de muzikanten. Daarom bevat het album ook geen gepats van de muzikanten, omdat ze willen laten horen hoe ingewikkeld ze de muziek kunnen maken. In Angra komt de muziek soms op de tweede plaats, na de muzikanten. Dat wilde ik nu zeker niet.

Je zegt dat je het wat simpeler wilde maken dan Angra, maar tegelijkertijd hoor je toch duidelijk Angra er in terug. En niet alleen door jouw stem.

Ik snap wat je bedoelt, en dat klopt ook wel. Dat zit nu eenmaal in me. Als je bijvoorbeeld Take Back My Spell hoort dan zul je er denk ik wel Angra in horen. Het is een snel nummer, met duidelijke lead-gitaar. Maar het nummer is moderner en zwaarder dan Angra. Dus het is toch anders dan Angra.

Voor jou was het dan toch wel lekker om eens iets anders te doen?

Zeker! Dat was de reden om een solo album te maken. Het is nogal onzinnig om een solo album te maken die precies zo klinkt als Angra. Dan kan ik die ideeŽn beter bewaren voor Angra. Ik wilde echt iets anders doen.

In het nummer King vind ik je klinken als Russel Allen van Symphony X. Doe je dat bewust?

Eeeeeh, nee. Ik vind hem een te gekke zanger, dus ik voel me zeer gevleid dat je me daarmee vergelijkt. Maar ik doe dat dus niet bewust.

Het album bevat diverse gastbijdrages. Noem er eens een paar...

Almah - AlmahDe hoofdmuzikanten, dus Casey, Lauri en Emppu, zijn goede vrienden van me. Ik ken ze al heel lang. Toen ik besloot om een solo album te maken wilde ik echt mensen waarvan ik wist dat ze goed waren. Ik heb ook vrienden die niet zulke goede muzikanten zijn, maar deze drie zijn dat dus wel, en daarom heb ik ze gevraagd. Mike Stone van Queensrˇche kende ik niet, maar Casey kende hem. Het was Casey's voorstel om Mike te vragen. Toen ik Mike belde was ik verbaasd over z'n reactie. Hij hoefde geen geld ervoor. Als hij het nummer goed zou vinden zou hij het doen. Hij vond het zo goed dat hij echt direct ermee aa de slag ging, en een dag later had ik zijn bijdrage al terug! Een andere gastmuzikant is Edu Ardanuy, van Dr. Sin. Ook een goede gitarist. En ik heb een gospelkoor op het laatste nummer. Dat leek me erg leuk, en het eindresultaat is erg mooi, al zeg ik het zelf. Verder doen er nog een paar vrienden van me mee op de cd. Dat was voor mij echt erg belangrijk; dat ik goed overweg kon met iedereen.

Dus op bijna elk nummer is wel een gastmuzikant?

Nee, dat valt mee. Casey, Lauri en Emppu tel ik dan niet mee, want zij zijn de "vaste muzikanten."

Hoe lang had je het idee voor dit album al in je hoofd?

Sinds 2005 ongeveer. Toen waren we met Angra op tour, en het begon een beetje een sleur te worden. Ik wilde ook eens iets anders doen. Ik had wel al wat ideeŽn in m'n hoofd, waarvan ik wist dat ze niet bij Angra zouden passen. Het zou zonde zijn om er niets mee te doen, dus vandaar dat ik toen besloot om een solo album te maken.

Dus je bent er twee jaar aan bezig geweest?

Niet echt. Twee jaar terug begon het met het idee. In 2006 heb ik alles opgenomen. In Japan kwam het album in september al uit, namelijk. In het eerste kwartaal van 2006 heb ik alles opgenomen. Niet in 1 keer, maar in stukjes. We waren toen ook bezig met Angra. Tussen de opnames van Angra door ben ik naar Finland gegaan, voor de drums en bas op te nemen voor Almah. Toen ik terugkwam ging ik weer met Angra de studio in, dus dan moesten de opnames van Almah even wachten.

Is dat niet lastig? En neemt het niet het hele band-gevoel weg?

Nee het was wel cool om te doen. Zo kon ik alles ook beter terugluisteren, en beter bedenken hoe het beter kon.

Ik zie dat wij deze keer bonustracks krijgen, in plaats van Japan.

Dat klopt, en dat is omdat het in Japan al uit is. Het zijn twee nieuwe nummers.

Op m'n promo-cd staat dat ik 'm in m'n pc moet doen, en dat ik daarop het verhaal achter de plaat kan vinden. Dus ik deed die cd in m'n computer, maar er bleken alleen foto's op te staan. Dus hoe zit het nu?

Hahaha echt? En dat is bij de promo van het platenlabel? Vreemd. Goed, het zit zo: het woord Almah komt uit het Hebreews, en je komt het in de Bijbel vaak tegen. Volgens wetenschappers betekent het "puurheid", of "maagdelijkheid". Maar ze zijn het er niet allemaal over eens, want sommigen denken dat het juist het tegenovergestelde betekent. Dat vond ik er wel interessant aan, en daarom heb ik het gekozen. In het Portugees en Spaans betekent het "ziel", wat ook wel weer een extra draai aan het woord geeft. Dat woord past wel precies bij de muziek, want het komt recht uit onze ziel. En als onderwerpen heb ik gevoelens genomen, zoals liefde, hebzucht, verraad. Het nummer Children Of Life gaat over verraad. Daarin vertel ik over Toetanchamon, de Egyptische farao.

Ja dat had ik ook al gelezen op je website.

O ja, daar staat het ook. Ik gebruik dat nummer meestal als voorbeeld. Primitive Chaos dan. Dat gaat over het gevoel liefde, en het nummer gaat over Eros, de god van de liefde. Het nummer King gaat over hebzucht, en daarin neem ik priesters als voorbeeld, die alleen maar mensen de kerk in lokken om geld uit hun zakken te kloppen. Golden Empire gaat over Martin Luther King, en vrijheid. Ik heb veel historische voorbeelden genomen om de gevoelens te verwoorden.

Almah

Achterop m'n promo-cd staat ook dat je vindt dat de nummers ook live goed klinken. Heb je de ambitie om ze live te spelen?

Ik heb ze al eens live gespeeld, in BraziliŽ. Toen het album daar uitkwam hebben we live opgetreden. Ik had toen niet verwacht dat er veel mensen op af zouden komen, maar het was goed druk. En men zong diverse nummers al heel goed mee. Daarom wil ik ze nog vaker live spelen. Er is een aanbod om in Japan te komen spelen, aan het einde van het jaar. En ik wil door Europa touren. Daarvoor wil ik de originele bandleden vragen, en ik hoop dat ze allemaal kunnen. Zo niet, dan vraag ik andere goede muzikanten.

Maar ik neem aan dat jullie gaan openen bij een andere band, want met Almah heb je maar drie kwartier aan materiaal.

Ja. En dan doen we misschien 1 of 2 nummers van Angra, en wellicht nog een nummertje van een andere band. En we zullen zeker geen headliners zijn, want we zijn maar een nieuw bandje he. Dus dan spelen we een half uurtje, misschien veertig minuten. Precies genoeg voor een band met maar 1 album.

[ Terug naar de Interviews ]