Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Almah - Motion
Jaar van release: 2011
Label: AFM Records

Almah - Motion

Ondanks het feit dat de naam Almah mij in eerste instantie niets zei, deed de naam Edu Falaschi dit absoluut wel. Er is per slot van rekening voor mij maar een beste zanger van Angra en dat is toch echt de persoon die Temple Of Shadows in zong. Gelukkig klinkt Almah totaal niet als een Angra-kloon, maar komen de kwaliteiten van Edu alsnog erg goed naar voren.

Motion is een perfect voorbeeld van hoe een modern powermetalalbum hoort te klinken. De nadruk op melodie en sterke zanglijnen is vanzelfsprekend erg groot, maar in de nummers zelf gebeurt er (gelukkig) zoveel meer dan alleen dubbele basdrums en gitaarsolo's. Nu is meneer Falaschi hier zelf ook wel een belangrijke oorzaak van, want de beste man heeft niet de standaard gilstem die bij dit genre gebruikelijk is, maar laat ook af en toe rauwe screams horen. Muzikaal gezien is het album echter een perfecte middenweg tussen Systematic Chaos van Dream Theater en de latere Nevermore-werken, waarbij tempo-wisselingen, grooves en laag gestemde gitaarriffs afgewisseld worden met vliegensvlugge solo's en mooie toetsenpassages.

Dit dubbele gezicht laat zich extra goed zien bij Soul Alight, dat van start gaat als een oldschool death metal nummer, om halverwege moderne thrashriffs voorbij te laten vliegen, die op hun beurt weer onderbroken worden door gevoelige zanglijnen en orkestrale toetsenpartijen. Een nummer als Living And Drifting is dan weer gewoon lekker up-tempo power metal, maar dan wel met licht elektronische invloeden, terwijl Daydream Lucidity een sterke ballad met Pink Floyd invloeden is.

Motion is in dit opzicht voor iedere liefhebber van melodieuze metal die zich niet laat afschrikken door invloeden van buitenaf een absolute aanrader. Technisch, heavy, progressief en melodieus zijn de sleutelwoorden van dit verbazingwekkend sterke album, dat met 43 minuten toch echt te kort duurt. Een zeer aangename verrassing zo aan het einde van het jaar!

Tracklist:
1. Hypnotized
2. Living And Drifting
3. Days Of The New
4. Bullets On The Altar
5. Zombies Dictator
6. Trace Of Trait
7. Soul Alight
8. Late Night In '85
9. Daydream Lucidity
10. When And Why

Score: 90 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 30 december 2011

Koop dit album in

Meer Almah:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van wyrm op 31-12-2011 om 10:05u

Mooie review! Mijn interesse is gewekt!

Reactie van Een Metalfan op 31-12-2011 om 21:14u

schitterende muziek dit doet mij heel goed

Reactie van Een Metalfan op 31-12-2011 om 21:17u

geweldig dit net voor het nieuwe jaar van mij krijgen ze 95 punten zo en nou ga ik een alcoholvrij biertje drinken tot volgend jaar.

Reactie van Erwin op 01-01-2012 om 17:07u

We gaan 'm checken, Lennert, ben benieuwd. Temple of shadows, wat een album was dat, he.

Reactie van Een Metalfan op 03-01-2012 om 11:24u

waar blijven de reacties jongens dit is geweldige muziek

Reactie van Erik op 03-01-2012 om 14:45u
Score: 90 / 100

Ik lees zeer uiteenlopende reactie in de diverse bladen / metal sites maar ik vind het een geweldig album met zowel heavy als catchy songmateriaal. Mischien niet erg vernieuwend allemaal maar wel erg lekker!