Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Interview: Eidolon
Met Glen Drover
Door Tonnie
Geplaatst in juni 2006

Momenteel zijn de broers Glen en Shawn Drover erg druk bezig met Megadeth, maar ondertussen kwam onlangs ook nog een nieuwe plaat uit van hun band Eidolon, getiteld The Parallel Otherworld. Met gitarist Glen sprak ik over de nieuwe plaat, waar de band bijna twee jaar aan bezig geweest is.

Eidolon

Er gingen geruchten dat het nieuwe album, The Parallel Otherworld, het allerlaatste Eidolon album zou zijn, omdat jullie te druk zijn met Megadeth. Wat is daar van waar?

Nee dat is niet waar. Daar is geen sprake van geweest wat ons betreft. We zijn inderdaad erg druk met Megadeth, maar we zullen wel zien wat we met Eidolon in de toekomst doen. Daar maken we ons nog geen zorgen over. Misschien dat we over een jaar weer een album opnemen, als we met Megadeth even gestopt zijn met touren. Voorlopig zijn we erg trots op het nieuwe album, waar we ook erg lang aan gewerkt hebben. We hebben nu een geweldige zanger waar we erg blij mee zijn, want het klikt erg goed tussen ons, dus van stoppen is zeker geen sprake.

Hoe lang zijn jullie nu met dit album bezig geweest?

Het schrijven ging vrij snel, maar de opnames hebben lang geduurd. Nee, laat ik het anders zeggen, het album is over een lange periode opgenomen. Omdat we met Megadeth op tour waren, moesten we de opnames steeds inplannen in de momenten dat we een weekje vrij hadden.

Maar is dat niet frustrerend, dat als je steeds maar wat korte periodes kan opnemen, in plaats van in één keer een lange tijd?

Eidolon - The Parallel OtherworldWel een beetje. M'n broer Shawn nam de drums al begin oktober 2004 op in Zweden, maar ondertussen had ik bij Megadeth gesolliciteerd en ging ik daarmee oefenen. Toen hij thuis kwam uit Zweden kwam hij ook bij Megadeth, waardoor we de opnames van Eidolon toch moesten stopzetten. We hadden ook net het contract met Escapi getekend met Eidolon, en het plan was om in het voorjaar van 2005 het album uit te brengen. Maar ja, omdat we met Megadeth veel gingen touren moest ons Eidolon schema omgegooid worden. Shawn had de drums dus al opgenomen voordat we met Megadeth op tour gingen, maar ik moest mijn gitaarpartijen opnemen als we even niet tourden. Dan kwam ik samen met Adrian, en namen we ook zijn bas op, en wat keyboards. Dat hebben we bij mij in mijn studio gedaan. De zang is in Noorwegen opgenomen, want Nils [Rue, ook zanger in Pagan's Mind] komt uit Noorwegen.

Werd het door die korte opnames geen haastklus?

Nee, integendeel zelfs. We konden op deze manier juist wel onze tijd nemen voor de opnames, en konden alles zo beter beoordelen denk ik. We hadden ook veel materiaal om op te nemen, en uiteindelijk hebben we voor zo'n 60 minuten nieuwe muziek. We hebben eigenlijk alles op het gemakje gedaan, om alles goed te kunnen analyseren. Toen de muziek af was hebben we alles naar Nils opgestuurd, en heeft hij zijn zang er bij opgenomen. Toen we dat terugkregen waren we echt erg blij met het resultaat, want het is fenomenaal. Van te voren wisten we ook niet hoe het zou uitpakken, dus hadden we extra veel materiaal gestuurd. Als hij met een paar nummers problemen had zouden we alsnog genoeg nummers hebben voor een normaal album. Maar uiteindelijk hebben we alles op het album kunnen zetten.

Nils kan naast Pagan's Mind dus genoeg tijd vrijmaken voor Eidolon?

Jahoor, want Pagan's Mind tourt ook niet veel.

Hoe zijn jullie bij hem terecht gekomen?

Een vriend van me speelt op een van hun albums, van enkele jaren terug, en ik vind het een geweldig album. En ik vind Nils een geweldige zanger. Toen ik eens op hun site keek zag ik dat hij ook een King Diamond fan is, net als ik, en toen heb ik hem eens gemaild om te zeggen dat ik hun albums te gek vindt, en of hij geïnteresseerd is om eens samen wat te doen. Een projectje, bijvoorbeeld. Maar met onze vorige zanger Pat Mulock wilde het toch niet zo klikken, en toen hebben we Nils gevraagd of hij bij Eidolon wilde komen zingen, in plaats van dat we samen een project zouden doen.

Is het voor jou ook anders, om een Europeaan in de band te hebben?

Nee, dat maakt niet zo veel uit. Hij brengt wel een geheel nieuw element in onze muziek, maar dat komt niet doordat hij uit Europa komt. In het verleden schreef Shawn alle teksten en zanglijnen, maar nu hebben we dat aan Nils overgelaten. Hij schrijft anders dan Shawn, en heeft een andere stem dan Patrick, dus nu brengt hij echt wat nieuws in de band, en meer dan alleen de stem. Ik vind alles wat progressiever geworden, want hij neemt niet altijd de meest voor de hand liggende melodieën. En hij heeft een heel gevarieerde stem.

Had Shawn voor dit album dan geen teksten?

Nee, dat hebben we aan Nils overgelaten.

Was het schrijven van de nummers voor jullie dan ook anders, nu jullie geen rekening hoefden te houden met de teksten en zanglijnen?

Nee, niet echt, want net als bij vele andere bands komt bij ons de muziek eerst, en de tekst komt pas later. We schrijven dus eerst de muziek, en daarna schrijven we er pas de teksten bij. Vroeger namen we ook eerst alle muziek op en voegden daarna pas teksten er bij. Nu ging het dus precies hetzelfde. We waren ook niet ongerust dat Nils met slechte dingen zou aankomen, want we wisten van zijn Pagan's Mind albums al wat hij kan. Nee we maakten ons geen zorgen. Toen wij op tour waren stuurde hij soms wat nummers door, om te laten horen hoe het klonk, en we waren er steeds erg blij mee.

Jullie hebben diverse gastmuzikanten op dit album. Michael Romeo van Symphony X, Chris Caffery van Savatage, Frank Aresti (ex-Fates Warning), Kim Mitchell, en zelfs Mercyful Fate's Michael Denner en Hank Shermann. In welke nummers zijn ze te horen?

In Arcturus #9 duelleren Michael Romeo en ik in een solo, in The Eternal Call spelen Chris Caffery en Frank Aresti een solo, Kim Mitchell is te horen in Order Of The White Light, en Michael Denner en Hank Sherman kun je horen in onze cover van The Oath. Zij doen alle solo's, behalve die helemaal op het einde. Die speel ik.

Waarom alleen die laatste?

Nou, ik had Michael gevraagd om een solo te spelen op dit nummer, want we wilden het coveren op het album. Maar toen ik met Hank sprak leek het me leuk om hem ook te vragen om een solo in te spelen. Gelukkig vond hij het ook een leuk idee. Zij stelden voor dat ik dan ook een solo zou spelen in het nummer. Het was echt heel leuk om te doen, en deze cover geeft ook goed weer met hoeveel plezier we het album gemaakt hebben.

Je zei al dat Nils ook een grote King Diamond fan is. Hoe reageerde hij toen jullie voorstelden om The Oath te coveren?

Ik geloof dat het zelfs zijn idee was om dit nummer te coveren, hahaha. En ik stond versteld van hoe goed hij King Diamond kan nadoen.

Het is bijna eng hoe goed hij die cover neerzet.

Ja he? Ik kon het eerst ook bijna niet geloven. Ik ben zo blij dat hij nu bij Eidolon zit, want met hem hebben we echt de hoofdprijs. Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg tevreden over al onze albums, en ook over de vorige zangers, maar nu met Nils erbij zijn we beter dan ooit tevoren.

Eidolon - Glen Drover

Jij en Shawn zijn nu druk bezig met Megadeth. Denk je dat je tijd hebt voor liveshows met Eidolon?

Ik durf daar geen antwoord op te geven, want ik weet niet hoe ons Megadeth schema er uit gaat zien. Echt, sinds Shawn en ik bij Megadeth zitten is alles veranderd, en weten we ook nooit wat er gaat komen. Momenteel zijn we bezig met de opnames, en daarna komen de tourplannen boven tafel. Maar wat we met Eidolon gaan doen kan ik niet zeggen, want dat is onzeker.

Wil je wel?

Natuurlijk! Maar zoals ik zei, het hangt echt helemaal van het schema van Megadeth af. Het is al een paar jaar terug dat we in Europa gespeeld hebben. Volgens mij was de laatste keer op Wacken 2003.

Nils zit in Pagan's Mind, jij en Shawn in Megadeth, maar wat gaat jullie bassist Adrian doen als Eidolon niets doet?

Dat is een goeie vraag. Ik weet het ook niet, om eerlijk te zijn. Hij houdt zichzelf wel bezig.

Je noemde net al dat jullie met Megadeth bezig zijn met de opnames. Hoe ver staat het?

De drums en baspartijen zijn opgenomen, en nu zijn we met de gitaarpartijen bezig. De komende tijd zijn we daar nog wel mee bezig.

Ik las dat jij ook wat ideeën had aangedragen voor het album. Worden die gebruikt?

Shawn en ik hadden inderdaad wat riffs en andere dingetjes die we misschien konden gebruiken, maar Dave [Mustaine] heeft zelf ook zoveel ideeën en nummers dat dat van ons niet nodig is. Ik vind het niet erg dat we geen van onze ideeën gebruiken, want die gebruiken we later misschien zelf weer met Eidolon.

Kun je al vertellen in welke richting het album gaat?

Het is overduidelijk Megadeth. Het heeft hier en daar wat snelle speedmetal stukken, maar het hele album is geen speedmetal album hoor. Soms gaat het dus wat terug naar het oude werk, maar het is een combinatie van oud en nieuw. Pas als de zang erbij zit wordt het echt duidelijk hoe het klinkt, maar het lijkt er op dat het album verder gaat in de lijn van The System Has Failed.

[ Terug naar de Interviews ]