Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Interview

Sieges Even
Met Markus Steffen
Door Tonnie
Geplaatst in oktober 2005

Het Duitse Sieges Even draait alweer heel wat jaartjes mee in de progmetal wereld. Onlangs kwam het nieuwe album van ze uit, getiteld The Art Of Navigating By The Stars, nadat de band het een tijdje geprobeerd heeft onder een andere naam. Drummer Alex Holzwarth drumt ondertussen ook nog in Rhapsody, en bassist Oliver Holzwarth heeft met Blind Guardian enkele albums opgenomen. Het was de bedoeling dat ik zanger Arno Menses aan de lijn kreeg om eens te spreken over Sieges Even, waar hij sinds vorig jaar bij zingt. Het werd echter gitarist Markus Steffen, die vertelt over onder andere het nieuwe album, en waarom ze een tijdje zichzelf anders noemden.

Sieges Even

Het laatste Sieges Even album kwam uit in 1997. Er is ondertussen veel gebeurd he?

Dat kun je wel stellen.

Wanneer kwam deze versie van Sieges Even dan bij elkaar? Want jullie hebben ook even onder een andere naam gewerkt.

Ja. De band was bijna uit elkaar na het Uneven album, en toen besloten we om onder de naam Looking Glass Self door te gaan. Daarna besloten we om onszelf Val'Paraiso te noemen, maar het werd zo erg verwarrend voor de fans. Zij wisten ook niet meer wat er nu allemaal aan de hand was, want het was bijna de originele Sieges Even line-up. Het leek een andere band, maar voor ons was dat ook juist niet het geval. We hadden alleen een andere naam, vanwege wat problemen met het oude platenlabel. Na enkele jaren besloten we om toch weer onder de naam Sieges Even door te gaan. De band was per slot van rekening toch bijna hetzelfde, en het nieuwe materiaal lag ook erg in de lijn van Sieges Even.

Maar jij was in de jaren 90 al vertrokken.

Dat klopt, ik had na het derde album de band al verlaten, na A Sense Of Change. De rest ging door, en op Sophisticated en Uneven hadden ze een andere gitarist. Na Uneven belde Alex me op en vroeg of ik zin had om wat nieuws te doen. Daar had ik zeker zin in, en we gingen de oefenruimte in. Daar was het net alsof ik nooit weggeweest was, zo goed klikte het weer. Toen besloten we om weer samen door te gaan.

Besloten jullie toen ook om de naam te veranderen?

Ja, dat was toen. Pas veel later besloten we om terug te gaan naar de naam Sieges Even.

Maar jij speelt dus niet op Sophisticated en Uneven. Spelen jullie daar live nog nummers van?

Nee, maar dat heeft daar niets mee te maken. Ik vind het beide goede albums, maar we vinden allemaal dat het anders klinkt dan wat we willen met Sieges Even. Ik weet dat het voor de fans wat verwarrend is, maar wij vinden het niet echt passen tussen de rest van het materiaal.

Maar jullie spelen dus wel nummers van de eerste paar albums, en ook het nieuwere materiaal?

Jazeker.

Als jullie al live spelen, want ik zag niet echt veel data staan voor optredens.

Nee, klopt. Maar we zijn bezig om een tour op te zetten, met DeadSoul Tribe. Dat zou dan in december en januari moeten plaatsvinden. Ik zou het gaaf vinden, want we hebben jaren terug al eens met Psychotic Waltz gespeeld, en hun zanger zit nu dus in DeadSoul Tribe.

Komen jullie dan ook naar Nederland?

Ik hoop van wel. Het zou stom zijn om niet naar Nederland te komen, want we hebben veel fans daar. En we hebben natuurlijk nu een Nederlandse zanger.

En de eerste Sieges Even show die jullie sinds de reünie speelden was in Nederland.

Dat was op het Headway festival vorig jaar. Toen waren we erg zenuwachtig, want we gingen nummers spelen die we al een jaar of tien niet gespeeld hadden. We moesten de oude nummers dus opnieuw leren hahaha. En het was ook ons eerste echte optreden met zanger Arno. Hij speelde gelijk voor een thuispubliek, want hij komt uit Nederland. We hadden daarvoor slechts 1 nummer met hem live gespeeld toen we nog een andere bandnaam gebruikten, maar echt een optreden dus nog niet. En dat ging ook goed, gelukkig. Ik hoop dat we in de toekomst nog een keer op Headway kunnen spelen, want het festival was echt goed georganiseerd, met goede bands en hele aardige mensen.

Sieges Even

Jullie hadden toen al een paar nummers geschreven voor het The Art Of navigating By The Stars album. Hebben jullie die toen ook al live gespeeld?

Ja. We speelden The Lonely Views Of Condors en The Weight. Ze waren toen wel iets anders dan zoals we ze op het album hebben opgenomen hoor. Ook speelden we een nummer, Where Our Shadows Sleep, maar we hadden geen tijd om dat nummer op te nemen voor dit album, dus ik denk dat dat op ons volgende album komt.

Maar die nummers, verschilden die echt heel veel van zoals jullie ze nu spelen?

Niet heel veel, maar gewoon iets anders. Voor The Lonely Views Of Condors hebben we twee versies om live te spelen. Een hele lange van ongeveer negen minuten, en een kortere. De lange versie is ongeveer zoals op het album, maar we hebben een veel langere gitaarsolo erin zitten.

Ik las dat jullie het nummer Stigmata ook al eens hadden opgenomen met André Matos [Shaaman, ex-Angra], toen jullie jezelf nog Looking Glass Self noemden. Is dat nummer sindsdien veel veranderd?

Nee, dat is echt veel veranderd. De oude versie bevatte alleen acoustische gitaren, en natuurlijk bas en drum. Het enige wat is overgebleven is de tekst, en de zanglijnen. Misschien dat we de oude versie nog eens uitbrengen, als we eens iets proberen met acoustische gitaren.

Het album bevat een thema, maar volgens de biografie ziet iedereen er iets anders in. Hebben jullie de teksten zo cryptisch geschreven, dat het niet direct te begrijpen is?

Ik heb geprobeerd de teksten zo te schrijven dat het op meerdere manieren te interpreteren is. Ik wilde dat men hun eigen verhaal er in kan lezen, en hun eigen beelden erbij kan vormen.

Zijn de teksten nog verbonden met elkaar?

Ja, dat wel. Maar het is geen conceptalbum hoor. Er loopt een rode draad door de nummers, en enkele stukjes tekst komen af en toe terug. Maar het is dus geen groot verhaal.

Het navigeren komt in ieder geval vaak terug. Het zit in de titel, er staat een nummer op wat Lighthouse heet, etc. Navigeren door het leven?

Juist! Navigeren door het leven met alles wat je hebt. Met je goede kanten, maar ook met je minder goede kanten.

Ah, dat verklaart dan zeker ook de baby op de voorkant. Wiens baby is het?

Geen idee, het is een model. Vast een van de jongste fotomodellen ter wereld hahaha. Als je het cd boekje ziet zul je zien dat hij in het boekje opgroeit. Op het eind is hij een volwassen man.

Schrijf jij alle teksten?

Momenteel wel.

Momenteel?

Ja. Maar als anderen met teksten komen dan zullen we ze zeker gebruiken. Mits ze goed zijn natuurlijk. Als Arno of Oliver een tekst wil schrijven kan dat. We zijn een democratische band, we beslissen samen over alles. Zo gaat het ook met de muziek. Als iemand een idee aandraagt kijken we met z'n allen of het past.

Was Arno ook erg betrokken bij het schrijven van de nummers? Want hij was toch de nieuwe man in de band.

Sieges Even - The Art Of Navigating By The StarsHij was er zeker bij betrokken. Hij is een erg getalenteerde zanger, en hij kan ook erg goede melodieën en harmonieën schrijven. En hij is erg snel. Wij zaten in München, en als we hem nummers stuurden via het internet kregen we ze 2 dagen later al terug met zijn ideeën er in. Dat was echt lekker. Hij heeft een grote stempel op het album achtergelaten. Het was voor ons voor het eerst dat we een zanger als Arno hebben, was het voor ons wel wennen, maar het was te gek.

Woont hij nog in Nederland?

Ja, in Rotterdam.

Jullie hadden dus eerst André Matos, maar hij was te druk met zijn andere bands en bezigheden. Toen vonden jullie Arno. Klikte dat meteen?

Arno stuurde ons zijn demo, en wij waren echt verbaasd. Het was niet makkelijk hoor, want we hadden nog een zanger uit de Verenigde Staten die ook graag in de band wilde, dus er was wel wat concurrentie voor Arno. Het heeft even geduurd voordat we de beslissing namen. Toen ik Arno's demo hoorde wist ik dat hij perfect was voor Sieges Even, maar zoals ik zei, we zijn een democratische band en ik beslis daar dus niet alleen over.

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat het album uit kwam?

We moesten ook eerst nog een platenlabel vinden die het album wilde uitbrengen. En dat is tegenwoordig niet makkelijk, want er zijn zoveel bands op de markt. Je moet een label dus echt weten te overtuigen dat ze geld in je willen steken. Uiteindelijk is dat bij Inside Out gelukt.

Uiteindelijk? Ik zou denken dat jullie juist erg goed passen op Inside Out, want zij hebben bijna alleen maar dit soort muziek.

Ja, ze waren erg enthousiast, maar ze wilden liever dat we een andere bandnaam gebruikten. Maar we hebben ze er toch van kunnen overtuigen dat we het beste konden doorgaan als Sieges Even. De reacties op het album zijn tot dusver te gek, dus ik denk dat ze niet mogen klagen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.