Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Interview: Delphian
Met Aniek Janssen
Door Kristof
Geplaatst in september 2005

Delphian is één van de meer interessante Nederlandse progmetalgezelschappen. Begin dit jaar spraken we met gitarist Coert Bouten (naar aanleiding van de demo) en deze keer laten we zangeres/fluitiste Aniek haar zegje doen. Het resultaat is een persoonlijk gesprek over hoe Aniek in het leven staat. En het verschijnen van het debuut ‘Oracle’ blijft natuurlijk ook niet onbesproken.

Delphian

Hallo! Wat voor een persoon is Aniek?

Hoi Kristof. Dat is wel een brede vraag… Nou, dan krijg je ook een breed antwoord: Aniek is een (nog maar net) 24-jarige zangeres uit het zuiden van Nederland.Mijn sterrenbeeld is maagd en dat betekent dat ik veeleisend, humeurig en onzeker ben, maar ook dat ik creatief, geordend en zorgzaam ben. Ik ben 1,69m lang (of kort, ‘t is maar hoe je het bekijkt) en heb schoenmaat 38,5, groen/bruine ogen en van nature donkerbruin haar, maar dat verandert momenteel elke maand, zowel in lengte als in kleur. Over mijn gewicht treed ik niet in details. Ik ben namelijk erg ijdel en probeer perfectie na te streven en over dat puntje ben ik nog niet helemaal tevreden…Verder studeer ik nog, probeer ik regelmatig een boek te lezen en houd ik me (in tegenstelling tot de rest van metal-minnend Nederland) graag bezig met de nieuwste mode. Ook doe ik aan klassiek ballet en houd ik van een intens warm bad. Ik ben een echt meisje, dus.

Som eens wat zangeressen op die jij echt respecteert en als inspiratiebron beschouwt?

Delphian - OracleMogen het ook zangers zijn? Freddie Mercury; voor de perfecte combinatie tussen een prachtige stem, goede techniek en een betoverende uitstraling. Kate Bush; voor haar uitzonderlijk geluid en de prachtige balans tussen stem en muziek. Skin; voor de geweldige expressie die zij aan de lyrics weet te geven en haar katachtige podiumpresentatie. Shirley Bassey; voor haar ontzettende mooie diepe stem en Serj Tankian voor zijn bereik, waanzinnige expressie en diversiteit. Ik moet nog erg veel leren, wil ik ooit één van deze grootheden evenaren. (zucht)

Vorige keer meldde je tegen ons dat je Jan Akkerman en Thijs Van Leer van Focus tot je favoriete muzikanten rekent. Wat hebben zij volgens jouw betekend voor de Nederlandse muziekwereld?

Ik denk dat zij het speelniveau wat hoger hebben getild. Het zijn muzikanten die hun instrument op een geweldige wijze beheersen en op zeer uiteenlopende manieren durven in te zetten, zowel klassiek als experimenteel. Zij kunnen naar mijn mening gerekend worden tot de stichters van progressieve muziek in Nederland!

Merk je dat mensen wel eens zeggen ‘pfff…alweer een band met een vrouwelijke zangeres, het is wel genoeg geweest’ of krijgt de band enkel positieve reacties?

Yep, niet iedereen is heel blij met ‘alweer zo’n band’ en er zijn dus niet enkel positieve reacties. De reacties zijn heel uiteenlopend; of men vindt ons gewoon goed of men vindt ons erg slecht. Er lijkt geen tussenweg, maar reacties krijgen we!!! Negatieve publiciteit is ook publiciteit, zullen we maar denken. Gelukkig zijn er veel meer reacties positief dan negatief.Vaak valt op dat de liefhebbers van onze muziek ook niet naar ons luisteren als ‘alweer zo’n band’, maar Delphian zien zoals wij pretenderen te zijn: een prog-metal band met vrouwelijke vocalen, zonder gimmicks, zonder overheersende keyboards en zonder overdreven koorsamples. Kortom: verrassend pure metal, voor een band met zangeres! Hetzelfde lijkt te gelden voor mijn stem. Of men vindt het geweldig of juist helemaal niet. Het is natuurlijk ook een vrij typisch geluid en ik kan niet zeggen dat ik het zelf altijd waardeer.

Hoe reageren je vrienden en familie op het feit dat je een zangeres bent die nu ook een officiële cd op de markt heeft uitgebracht?

Nu opeens willen ze wel met me gezien worden en proberen ze mee te profiteren van alle miljoenen die ik verdien met Delphian!!! Zo leer je je vrienden echt kennen…

Nee, geintje. Er is niets veranderd, op het feit dat ik ze regelmatig een cd probeer aan te smeren met muziek die ze eigenlijk normaal niet zouden luisteren…mijn vrienden en familie zijn niet zo metal-minded.

Vul volgende zin aan: ‘Als ik niet met muziek bezig ben dan besteed ik mijn tijd vooral aan…’

Mijn studie Muziektherapie in Nijmegen. Daar zit ik nu in mijn laatste jaar en ben bezig met mijn afstudeeronderzoek (wat natuurlijk gaat over het gebruik van stem en teksten in de therapie) en met mijn muzikale presentatie, die zich ook vooral zal gaan richten op stemexpressie. Verdomme! Ik realiseer met nu dat ik dus eigenlijk altijd met muziek bezig ben…hmm misschien toch maar eens een hobby gaan zoeken.

Zijn jullie tot nu toe blij met de werkwijze van Lion Music?

We zijn erg tevreden. De eigenaar van Lion Music, Lars Eric Mattson, is een erg relaxte en fijne kerel en geeft ons de complete vrijheid over de muziek en het artwork. Het belangrijkste is dat hij het doet voor de muziek, en niet alleen om er geld aan te verdienen.

Delphian

Wanneer zijn de nieuwe (die nog niet te horen waren op de demo) nummers geschreven?

Sommige waren al af toen we de demo gingen opnemen, maar de meeste zijn in de tussenliggende periode (maart tot november 2004) geschreven. Voor de preproductie was het muzikale gedeelte af. In november hadden we de preproductie en toen waren van vier nummers de teksten en zanglijnen nog niet af. Die ben ik naar aanleiding van de preproductie gaan schrijven. De zanglijn van het laatste nummer (‘Moments’) was zelfs pas twee weken voordat ik de studio inging helemaal af.

Hoe groot is de rol van hulpje Joost van den Broek nu?

Momenteel niet groot, maar bij het productieproces van ‘Oracle’ erg groot! Joost hield het overzicht over het totale proces (ook als wij het even uit het oog verloren) en is verantwoordelijk voor uiteindelijke mix. Ook bij het opnemen van de zang, was hij erg belangrijk. Steeds probeerde hij me over te halen meer te geven en dat is iets wat ik heel moeilijk vind in een studio. Joost is kritisch, eerlijk en heeft een geweldig concentratievermogen, waardoor ik het werken met hem als erg prettig ervaren heb.

Zitten er nog veel optredens in de pijplijn?

Er zitten er nu langzaamaan weer een aantal aan te komen. Veel programmeurs wilden eerst de reacties op het album afwachten en nu die goed blijken te zijn, durven ze het sneller aan om ons te boeken. Toch blijft het voor een progressieve band in Nederland moeilijk om aan optredens te komen.

Kunnen jullie geen plaatsje versieren op het altijd erg gezellige Bospopfestival?

Natuurlijk gaan we ons best doen, maar ik denk niet dat dat erin zit…

In februari speelden jullie in de bosuil op het ‘Nu Of Nooit’ festival waar jullie slechts vierde werden. Was die plaats terecht?

Nee, natuurlijk niet! Ik ben er, als vanzelfsprekend, van overtuigd dat Delphian eerste had moeten worden en dat had er ook in kunnen zitten. (Niemand heeft mij ooit verweten dat ik last heb van misplaatste bescheidenheid). Het enige nadeel was dan geweest dat we Pinkpop hadden moeten openen en of dat in goede aarde zou vallen bij de bezoekers?!?

[ Terug naar de Interviews ]