Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Interview: Delphian
Met Coert Bouten
Door Kristof
Geplaatst in januari 2005

'Moet ik nog eens vertellen dat dit geweldig is? Lijkt me niet! Aanschaffen!' Dit waren de laatste zinnen mijn van bespreking van de eerste titelloze demo van de progressieve metalband Delphian. De nummers van deze heren én dame maken niet alleen veel indruk op mij, maar scoren overal goede recensies. Ik stuurde gitarist Coert Bouten een e-mail met vragen en hieronder kan je het resultaat lezen.

Delphian

Het gebeurt niet vaak meer dat ik verrast word door een totaal onbekende band. Ik weet dat het een clichévraag is, maar we kunnen er in dit geval niet aan ontsnappen: 'Hoe is Delphian ontstaan?'

Delphian is begin deze eeuw opgericht door gitarist Coert Bouten en drummer Roel van Helden, met als doel een progressieve metalband op te richten. Na een lange periode van bezettingswisselingen (het is moeilijk om gelijkgezinde mensen te vinden) heeft eerst gitarist Marcel Volleberg, en daarna zangeres Aniek Janssen en bassist Sjoerd Hoeijmakers de band gecompleteerd. Deze bezetting is al constant sinds medio 2003

Jullie eerst tastbare bewijs is deze demo. Het eerste wat opvalt is de erg goede productie. Wie is daar verantwoordelijk voor? En liep alles vlot in de studio?

De goede productie hebben wij te danken aan twee personen: ten eerste Hans Reinders van de Pit-studio in Weert. Wij hadden toen al veel positieve reacties over deze studio gehoord, en Hans heeft toch wel een behoorlijke ervaring op metalgebied, zeker niet onbelangrijk voor een metalband. En Joost van den Broek (After Forever) heeft de Mastering verzorgd, wat zeker een goede zet is geweest.

Wie legt de basis voor een Delphian-nummer?

De meeste concept-ideeën komen van Roel en mij, deze nummers worden dan op bladmuziek via internet verspreid, en worden uiteindelijk door de gehele band in de oefenruimte uitgewerkt. Dus het eindresultaat is een nummer dat door de gehele band bewerkt is.

In jullie biografie lees ik uiteenlopende bands als Nevermore, Opeth en Dream Theater. Die groepen hebben wel één ding gemeen en dat is 'progressie!' Is progressie in de muziekwereld niet de essentie om mooie dingen te creëren? Of is dat mijn zonderlinge mening?

Nee, die mening delen wij ook. Het is alleen jammer dat progressieve muziek niet maar gewaardeerd wordt, je ziet dat steeds minder mensen waarde hechten aan melodie en een goede spannende songstructuur.

Eén van jullie hoogtepunten was naar eigen zeggen een optreden op het 'Rockweekend'-festival. Vertel ons eens: waarom was dat zo aangenaam?

Het was ons eerste optreden voor een groot publiek op een groot podium met professionele PA. Dat optreden stond echt als een huis. We hebben hier ook zeer veel positieve reacties op gekregen.

Misschien een beetje een rare opmerking, maar er viel me iets op in positieve zin wanneer ik naar jullie bandfoto's keek. Jullie dragen geen opvallende metalshirts, zien er degelijk en beschaafd uit en zangeres Aniek draagt gelukkig geen baljurk. Waarom meten jullie zich geen imago aan?

Dit antwoord klinkt misschien ook cliché maar wij maken in eerste instantie muziek, en dat is echt het belangrijkste. Helaas moet wel gezegd worden dat een metalband met zangeres altijd direct de bestempeling gothic krijgt, hoogst irritant, maar we doen ons best om de mensen anders te laten denken door middel van onze muziek. Voor de rest wordt in de huidige muziekindustrie een band zonder imago niet geaccepteerd dus moeten we uiteindelijk dus wel.

Welke muzikanten, en ik wil geen bandnamen horen, hebben jullie geïnspireerd om muziek te maken en zijn nog steeds een inspiratiebron?

Mikael Åkerfeld: zijn manier van muziekschrijven is geweldig zoals hij binnen zijn band afwisseling weet te creeëren. Dan Swanö: ook een geweldige componist/zanger. Als zanger en performer Freddie Mercury: is echt fenomenaal. En gitaarvirtuozen zoals Steve Vai, Joe Satriani, Ron Thal enz. enz. voor eindeloze inspiratie.

Ik heb deze vraag ook aan de andere bandleden gesteld:

Roel: Bruce Dickinson, (toch een bandnaam) Marillion

Marcel: Arjen Anthony Lucassen, geweldig hoe hij z'n muziek schrijft/uitvoert en er steeds de perfecte muzikanten er bij zoekt. Chuck Schuldiner (helaas veel te vroeg overleden) is een pionier in metalland. Gitaarvirtuozen zoals Joe Satriani, John Petrucci, Michael Romeo, Steve Vai, Yngwie J. Malmsteen enz. enz. voor eindeloze inspiratie and last but not least de oude 70's en begin 80's rockers zoals Francis Rossi (Status Quo), Jimmy Page (Led Zeppelin), Jan Akkerman en Thijs van Leer (Focus)

Sjoerd: Cliff Burton, Tim Commerfold

Aniek: Thijs van Leer, Jan Akkerman

Hoe is jullie eigen geluid ontstaan?

Dat komt toch echt door de mix van muzikanten, door de extreme verschillen in muzieksmaak. Een andere verklaring is er niet

Jullie zangeres Aniek heeft een gouden keeltje. Met welke zangeres zou je haar technisch en vocaal mee kunnen vergelijken?

Aniek wordt over het algemeen vergeleken met zangeressen als Anneke van Giersbergen, Sharon de Adel en Nienke de Jong

Jullie brengen volgend jaar een album uit op het Finse Lion Music, een label dat door de muziekliefhebber nog het meest gekend is van 'shredgitaristen die zich bezondigen aan gitaarmasturbatie'. Waarom deze keuze van platenmaatschappij?

We zochten (net als elke Band) naar een platenmaatschappij, en Roel (die ook bij Sun Caged drumt) heeft een demo naar Lion Music gestuurd. En van het een is het ander gekomen.

Hoe zal jullie nieuwe album klinken in vergelijk met de vijf nummers van jullie demo?

Het nieuwe album zal nog iets verder uitgewerkt klinken, de nieuwe nummers zijn veel compacter geschreven als de andere nummers, wat niet wegneemt dat het een echt Delphian-Progmetal-album zal worden. We hebben nu ook een andere vorm van opnemen genomen die voor een veel beter eindgeluid gaat zorgen. We nemen wederom in de Pitstudio op en de Mix en de Mastering wordt wederom door Joost van den Broek verzorgd.

Tenslotte, wat zijn jullie toekomstdromen?

We werken hard aan naamsbekendheid, we proberen zo veel mogelijk op te treden en een goed debuutalbum af te leveren. En dan gaan we door voor meer natuurlijk (haha, we zullen er zeker voor gaan).

[ Terug naar de Interviews ]