Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
Kalender
Vandaag jarig:
  • Ace Frehley (Kiss) - 73
  • Juuso Jalasmäki (Sethian) - 51
  • Mårten Hagström (Meshuggah) - 53
  • Mikko Korsbäck (Insania) - 48
  • Per "PerilOz" Karlsson (Unchained) - 42
  • Pierre Garcia (Midwinter) - 40
  • R.B. "Brögi" Broggi (Messiah) - 58
  • Rob Lumbre (Severed Savior)† - 47
  • Sharlee D'Angelo (Arch Enemy) - 51
  • Tara McLeod (Kittie) - 40
  • Tschibu (Gurd) - 53

Vandaag overleden:
  • Jeroen van Donselaar (Beyond The Pale) - 2022
Interview

Force Of Evil
Met Hank Shermann
Door Kristof
Geplaatst in april 2005
Wie kent klassieke elpees als ‘Melissa’ en ‘Don’t Break The Oath’ nu niet? Wie is er niet eens uit zijn dak gedaan op ‘Satan’s Fall’ of ‘Descration Of Souls’? Al dat geweldig Mercyful Fate werk is hoofdzakelijk geschreven door gitarist Hank Shermann. Deze klassieke heavymetalband ligt eventjes stil omdat zanger King Diamond nu zijn solocarrière prefereert, en zodoende heeft mr. Shermann de band Force Of Evil opgericht. Buiten zanger Martin Steene (Iron Fire) bestaat dit bandje uit bekende Mercyful Fate én King Diamond muzikanten die het klappen van de zweep al lang kennen. Op een koude zondag was deze legendarische riffmaster een dagje in het land en daar maakte Metalfan.nl handig gebruik van om eens onder vier ogen te praten over de tweede Force Of Evil schijf ‘Black Empire’..
Het nieuwe Force Of Evil-album is meer duister dan het debuut.

Black EmpireJa, het nieuwe album is inderdaad meer duister uitgevallen. De gitaren zijn in D gestemd, de riffs bevatten meer agressie en onze zanger is een stuk beter geworden. Hij gebruikt meer hoge schreeuwen en zijn zang is een stuk ruiger uitgevallen. Tegenover zijn powermetalzang bij Iron Fire zingt hij nu meer échte heavy metal. Ik denk dat hij nu zijn stijl heeft gevonden. De productie is ook een stuk beter uitgevallen en ik kan dus zeker niet klagen over ‘Black Empire’.

De classic horror movies thema’s maken het duistere gevoel nog sterker.

Ja, andere bands hebben wel al eerder over dit thema geschreven, maar het past goed bij de muziek.

Ik vind de nieuwe plaat ook op elk vlak gewoon beter.

Ja, dat vind ik ook eigenlijk. Maar alle muzikanten vinden hun laatste album het beste wat ze ooit deden. Je kan trouwens een plaat maar beoordelen na een lange tijd. Maar ik ben zeker blij met het nieuwe materiaal en ik krijg maar niet genoeg van de geweldige productie. Het klinkt niet allemaal typisch jaren ‘80 maar meer up-to-date. Nu ik er over nadenk; zelfs met Mercyful Fate klonken we altijd heel clean. We zouden de nieuwe plaat graag opgenomen hebben met Andy Sneap maar die was bezig met Masterplan.

Ik vind de nieuwe Force Of Evil ook spannender dan de nieuwe Judas Priest.

Ja, ik begrijp je. Ik vind de nieuwe Judas Priest ook een beetje tegenvallen. De sfeer ontbreekt een beetje en Rob gilt niet meer zo lekker.

De hoes is ook apart.

Ja, de cover is zeker niet typisch metal. [Hank neemt de cd vast en begint van alles aan te wijzen en druk te praten]
Als ik naar de hoes kijk vraag ik me af: wie is deze dame? Wie zit er in deze toren en waar wilt ze ons naar toe brengen? Is ze de duivel? Gaat dit goed gaan? Het originele artwork is een grote poster die we hebben verkleind, dus je kunt veel details terugvinden. Trouwens de foto’s in het boekje zijn verschillend in de Amerikaanse en Europese versie van het album.

Waarom dat nu weer?

Ja, die Amerikaanse foto’s zijn niet zo agressief en meer 80’s. Dat hebben de Amerikanen liever.

Raar. Ze krijgen toch geen bonustracks?

Neen. We gaan wel nog een digipak uitbrengen met een videotrack als bonus. We hopen ook dat ze deze video op tv gaan uitzenden. Het is een zeer mysterieuze video geworden.

Waarom heb je gekozen om de plaat ‘Black Empire’ te noemen?

‘Black Empire’ was het eerste nummer dat we maakten voor dit album en het bekt heel goed. De twee woorden zijn vaak apart gebruikt in metalalbumtitels maar nooit samen. Er is geen connectie met de nummers onderling. Wat is Black Empire? Wie heerst er over Black Empire? Fascinerend toch?

Mag ik dus concluderen dat je favoriet stijl muziek heavy metal met een duister randje is?

Dat kan ik niet zeggen eigenlijk. Ik hou van een mysterieus sfeertje maar het mag niet te ‘doomy’ worden. Maar te blije muziek is zeker niets. Maar als je luistert naar de oude Judas Priest dan klinkt dat ook allemaal erg braaf. Mercyful Fate was muzikaal ook gewone heavy metal zonder zware of agressieve riffs. Maar ik hou wel van kwaadaardige muziek, hehe.

Je hebt de nieuwe Force Of Evil plaatje in je eentje geschreven. Hoe moet ik dat zien?

Ik schreef ‘Melissa’ en alle andere Mercyful Fate albums ook gewoon lekker alleen thuis met een elektrische gitaar zonder versterker en dan ging ik alles arrangeren. Zo werk ik nog steeds. Ik speel een klein beetje bas en drum en zo maak ik de demo’s af. De Mercyful Fate nummers schreef ik volledig en ik leerde riff per riff heel het nummer aan de band. We praatten wel over alles en bespraken mijn ideeën. Tegenwoordig gebeurt jammer genoeg alles via het internet en spendeer je nog minder tijd met elkaar. We zijn wel zeer ervaren dus hebben we het niet meer nodig en er is ook het feit dat we allemaal ouder worden: kinderen, huisje kopen,.. Dus samen repeteren is niet zo evident.

Maar Force Of Evil is dus eigenlijk een serieuze band met bandgevoel.

Zeker, we leven allemaal in dezelfde stad en we kennen elkaar al heel lang. Het is allemaal onze eerste prioriteit en Mercyful Fate ligt toch even op een zijspoor. Ik kan als muzikant echt niet wachten op King want ik moet toch ergens mijn ei kwijt kunnen?

Zeker weten. Maar waar haal je inspiratie om telkens nieuwe riffs te schrijven?

Hank ShermannJa, ik weet het niet. Ik speel gewoon wat gitaar en het vloeit er allemaal uit. Vroeger gebruikte ik meestal ideeën van Judas Priest en andere oude bands. Maar ik heb geen tijd om naar nieuwe muziek te luisteren en dit is gewoon mijn schrijfstijl die ik door de jaren heen ontwikkeld heb. Sommige nummers zouden zeker op een Mercyful Fate album kunnen staan. Maar om op je vraag terug te komen: ik denk er allemaal niet zo over na en speel gewoon wat deuntjes op mijn gitaar.

Je hebt geen bands meer als Virus 7 of die andere tien projecten?

Ja, ik heb heel wat cd’s uitgebracht met allerlei soorten muzikanten. Het is allemaal niet meer te krijgen of je moet het op Ebay zoeken. De muziek varieert van blues tot heavy metal. In Amerika heb je wellicht meer kans om ze nog te vinden.

Heeft het Force Of Evil debuut goed verkocht?

Ja, relatief goed. Omdat we een label hebben met weinig metalervaring en rekening houden met het feit dat we een nieuwe band zijn, hebben we het zeker niet slecht gedaan. We zullen wel zien hoe het met deze loopt en daarna zien we verder. Het makkelijkste als muzikant is albums schrijven en opnemen, het verkopen is moeilijker.

Een dvd uitbrengen na één album was wel verrassend. Niet een beetje spijt van die beslissing?

Ja, het was best een beetje gek allemaal. Maar langs de andere kant; het was ons tweede concert en deze opname is een essentieel deel van onze geschiedenis. Als ik een cassette zou krijgen van Priest’s tweede concert zou ik in de zevende hemel zijn. Maar waarom brachten we die dvd uit? Kijk, ons label Escapi verkoopt ook dvd’s en ze gingen optredens van Trouble en Candlemass opnemen. Wij speelden in het voorprogramma en we kregen de kans om ook onze prestatie op te nemen met verschillende camera’s en onder leiding van een professionele regisseur. Als we nog eens een dvd zouden doen, willen we wel echt een show in elkaar zetten. Niet elke band heeft een dvd van zijn tweede optreden hoor, Kristof! Misschien zijn wij wel de enige!

Beste Hank. Nu zet ik je schaakmat. Krux heeft een dvd van hun eerste en enige optreden!

Hahahahaha. En nog van dezelfde platenmaatschappij! Hoe kan ik dat vergeten. Hun zanger is trouwens fantastisch. Hij zong ook nog op een Malmsteen plaat. Hahaha.

Gaan jullie nu nog eens hier spelen?

We zouden normaal op Dynamo staan maar onze bassist Hall Patino speelt nu met King Diamond in Amerika en zonder hem treden we niet op. Wacken Open Air zou nog leuk zijn, maar we hebben nu alleen een deal met Sweden Rock. We zouden wel graag meer optreden. We zouden ook eventueel op tournee kunnen gaan met Testament in Europa en dat zou ook heel mooi zijn. Testament heeft een groot publiek dus dat zou een ideale kans zijn voor ons.

Ik zag dat je ook veel mooie vrouwen fotografeert. Mooie foto’s hoor. Vooral die van vrouwen met hun benen wijd open.

Ja, ik leef eigenlijk van fotografie. Ik heb al enkele covers van magazines gehaald en enkele centerfolds gescoord. Je kan ook gesigneerde posters van mijn foto’s kopen. Portretten vind ik geweldig om te maken. Dat is misschien mijn zwakte omdat ik niets anders wil doen. Het liefst vereeuwig ik dus gezichten maar magazines willen soms dat je kiekjes neemt van tietjes.

Je bent ook een liefhebber van computers.

Ja, ik vind een computer iets heel creatief. Ik ben nu bezig met websites. Haha. Mijn computer is mijn vriendin. Ik hou van mijn Apple. Ik heb geen vriendin nu, dus ja, dan moet je wat.

Wil je geen familie? Kinderen?

Neen, daar heb ik geen tijd voor. Ik heb al lang geleden beslist dat ik nooit kinderen zal nemen. Uiteraard weet je het nooit, ik kan straks terug gaan naar het hotel en de liefde van mijn leven tegenkomen.

Dus interviews zijn voor jou tijdverlies?

Neen, dat is deel van mijn werk als muzikant. Ik vind het niet erg, maar ik snap dat sommige artiesten het niet graag doen. Ze voelen zich misschien beter op het podium of in de studio en zijn misschien ook wat verlegen. Ik ben een open boek en praat over alles. Vroeger, in mijn Mercyful Fate-dagen vond ik het echter niets want toen was ik erg verlegen. De rest van de groep was altijd dronken dus ik had geen keus en moest interviews doen. Er zat ooit eens een interviewer achter mij aan en toen heb ik me verstopt in een kast.

Ik ben blij dat je nog op je stoel zit. Ik snap wel dat je het vervelend vindt dat journalisten alleen over Mercyful Fate willen praten en niet over Force Of Evil.

Ja, maar dat is begrijpelijk. En ik vind het nog altijd leuk om voor mezelf maar ook voor de fans een paar Mercyful Fate nummers te spelen met Force Of Evil. We zullen echter ook nooit tien Mercyful Fate klassiekers spelen.

Aha, dan ga ik ook lekker nog even een Mercyful Fate gerelateerde vraag stellen tot slot. Wat is je favoriete nummer?

‘The Old Oak’ en op ‘Satan’s Fall’ ben ik ook nog altijd trots.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
  • 29 april:
  • Kawir - Kydoimos
  • 1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.