Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
    28 mei:
  • Brant Bjork Trio
  • Bruce Dickinson
Kalender
Vandaag jarig:
  • Alfred Koffler (Pink Cream 69) - 58
  • Claudio O'Connor (Hermética) - 61
  • Eddie Jobson (Jethro Tull) - 69
  • Einar Solberg (Leprous) - 39
  • Göran Edman (Time Requiem) - 68
  • Javier "Patxa" Navarro (Valhalla) - 55
  • Kim Gordon (Sonic Youth) - 71
Interview

Chainsaw
Met Yanni, Don en Aike
Door Kristof
Geplaatst in april 2005
Wereldbekend in Bonaire, populair bij bier- en whiskeyproducenten, afgelikt door menig groupie en de grootste fans van Spinal Tap op deze aardkloot. Ik heb het over de Nederlandse heavymetal/thrashmetal hybride Chainsaw die ons een kettingzaag liet ruiken met hun vorig jaar verschenen debuut. Gitarist Yanni, drumbeest Don en zanger Aike beantwoorden op olijke wijze tussen het kotsen door mijn vragen.

Chainsaw

En hoe voelen jullie je vandaag?

Don: Hahaha. Op dit moment proberen we bij te komen van een flinke kater. We hebben gisteren opgetreden in de Groote Weiver in Krommenie en aan ’t eind van de avond moesten we nog even snel al onze drank-kaartjes opmaken. Dan sta je op een gegeven moment steeds met twee volle biertjes en soms zelfs één in je binnenzak van je spijkerjas.

Yanni: Dus mochten de antwoorden niet altijd even helder zijn, kan ’t door onze kater komen. Hahaha.

Jullie album ‘Smell The Saw’ in ondertussen alweer een tijdje uit. Hoe kijk je na een jaartje zelf terug op de cd? Zijn er zaken die je nu zou veranderen?

Don: Ik vind het nog steeds een goede cd.

Yanni: Ik ben er nog steeds erg tevreden mee. Achteraf zijn er altijd wel kleine dingen die ik anders had willen doen, maar dat hou je toch altijd. De cd loopt wereldwijd ook wel lekker en we krijgen veel aanbiedingen binnen voor concerten, dankzij de cd.

Smell The SawDon: Ik zou wat muziek onder de outro willen zetten. De outro van Smell the Saw is een ronkende kettingzaag met daaronder een gillende dame (mijn vriendin trouwens), maar we gebruiken deze outro ook als intro voor onze live-shows met daaronder een fantastisch sfeervol muziekstuk. Dat stuk is nou zo kenmerkend voor het begin van onze shows, dat als ik de outro zonder die muziek hoor, ik toch iets mis. Ach ja. En voor de rest zijn er inderdaad nog een aantal kleine dingetjes die ik zou willen veranderen, maar over het algemeen ben ik erg tevreden.

Het album verscheen via het Japanse Worldchaos Production. Wat zoekt een Nederlandse band in Japan? Wat voor contract hebben jullie getekend?

Yanni: Wat we zoeken in Japan??.......Groupies natuurlijk! Het schijnt dat de Japanse groupies, de allerbeste groupies zijn en bij een Japans label tekenen, brengt je natuurlijk weer een stapje dichter bij die groupies.

Don:Tja, Japan is gewoon een fantastisch metal-land. Die gasten zijn ongelooflijk fanatiek. Het grappige is dat vlak voor dat het contract ons aangeboden werd, we het erg vaak hadden over Japan, hoe fanatiek hun metalscene is en hoe tof het zou zijn om daar te touren. World Chaos had via via onze 7” ‘Chainsaw is the Law’ te pakken gekregen en waren zo enthousiast dat ze ons meteen een contract aanboden. Ze hebben een goede distributie en doen ook goede wereldwijde promotie.

Aike

Het artwork is erg grappig. Wie heeft dat allemaal bedacht?

Don: We hebben elke songtekst in het boekje uitgebeeld met een foto. De ideeën voor de foto’s hebben we met z’n allen bedacht en een hoop lol mee gehad om de foto’s te schieten, maar dat kan je wel zien als je in het boekje kijkt. De voorkant is uiteraard, voor de kenner duidelijk, keihard geïnspireerd door Spinal Tap. We hebben de hoes gemaakt, die word besproken in een scène uit de film (a greased naked girl on all fours...), die uiteindelijk nooit het licht heeft gezien, maar dan i.p.v. een zwarte handschoen, een kettingzaag. Je moet ook maar eens kijken naar het shirt die Aike draagt op de hoes.

Aangezien het materiaal al meer dan een jaar oud is, zullen je vast al wat nieuwe nummers hebben geschreven. Wanneer kunnen we de volgende Chainsaw release verwachten?

Yanni: We zijn momenteel hard bezig met nieuwe nummers. We willen binnenkort eerst een nieuwe vinyl single uitbrengen. Maar we hebben daar naast ook al flink wat ideeën voor een nieuwe cd.

Jullie spelen duidelijk muziek met een knipoog. Hoe serieus moeten we ambitie van Chainsaw nemen?

Don: Ik speel ook wel eens muziek met m’n ogen dicht.

Yanni: Met onze plannen tot wereldoverheersing zijn we in zoverre serieus dat we er voor de volle 666 % voor gaan.

Aike:Daar naast doen we natuurlijk ook ons missionariswerk, ook erg belangrijk! We proberen Heavy Metal te brengen naar de onwetende, daarom zijn we ook op de Antillen gaan spelen en zijn we soms te vinden op rare (multi) culti festivals. Hahaha. Als je het niet kent kan je het tenslotte ook niet waarderen.

Don: Humor is gewoon een erg belangrijk aspect van Chainsaw, maar dat nemen we dan wel erg serieus, hahaha. Voor de rest gaan we er inderdaad helemaal voor, zeker tijdens live-shows trekken we alles uit de kast, lekker wild een goede bloed-act erbij, en natuurlijk wat kettingzaag geweld...

Don

Jullie oude releases zijn niet meer makkelijk te verkrijgen. Is het geen tijd om wat te re-releasen?

Don:Hahaha, tja onze echt ouwe releases, zoals de Dirck3-rehearsal, in het Abominations-tijdperk.... Het is eigenlijk wel goed dat die niet meer makkelijk te verkrijgen zijn.. haha wat een bagger. Misschien dat we ze ooit nog eens in een Chainsaw-boxset stoppen voor de echte die-hard fans.

Yanni:Daarnaast hebben we nog een ‘Tropical Storm Tour 2002’ bootleg, van onze optredens in Bonaire. Deze bootleg is eigenlijk niet te koop, maar soms willen we er nog wel eens 1tje weggeven aan de diehard fans die al onze releases al hebben, zodat ze hun collectie compleet kunnen maken.

Laten we nu wat praten over het meest geweldige metalsubgenre: thrash! Wat is voor jou de essentie van goede thrash?

Aike: Nou ja het woord zegt het eigenlijk zelf al (‘niets van heel laten, te keer gaan, aframmeling’). En dat betekend dus dat je alle remmen los laat en alle opgekropte energie in een keer er uit laat gieren door middel van vlijm scherpe opgefokte riffs beukende drums en rauw gebrul waar een roestige tank nog een puntje aan kan zuigen!

Som eens enkele favoriete albums op uit je 80’s thrashmetal vinyl collectie?

Don:Slayers ‘Decade of Aggression’ is mijn absolute favoriet op thrash gebied.

Yanni: ‘Kreator – Extreme Aggression’ (om toch maar in het ‘Aggression’-gebied te blijven) en ‘Coma of Souls’ van Kreator.

Don: Een en al Kreator voor die Yanni.

Aike: ‘Show no mercy’ van Slayer, ‘Better of dead’ van Sodom, wel een beetje cliché allemaal, maar ook verschrikkelijk goed!

Ik bemerk ook genoeg hardrock en heavy metal invloeden in jullie muziek. Wat is voor jou de essentie van goede heavy metal?

Don: De essentie van goede heavy metal.. mijn god. Wat een vraag. Uh.. essentie he?

Yanni:Essentie.. mijn grote Satan!

Don: Qua hardrock en heavy metal bands worden we vooral beïnvloed door bands als Wasp en Motorhead. Tja, ik vind Lemmy en Blacky Lawless de essentie van goede heavy metal. Maar ik vind daarentegen op een grasveldje liggen bij een festival met een biertje ook de essentie van goede heavy metal.

Aike: Enne wakker worden met een verschrikkelijke kater is ook wel goede heavy metal essentie.Maar wat bands betreft, doe mij maar Venom en Hellhammer en meer van die gemeen harde, rauwe zooi!

Kan je wat commentaar geven op deze onderstaande (uiteenlopende bands):

Spinal Tap.

Don: Spinal Tap!!! Onze grote helden. We worden er nogal vaak mee vergeleken, door alle ongelukken die we hebben meegemaakt over de jaren, waaronder een schizofrene drummer, een geëlektrocuteerde bassist, een gitarist die z’n hand breekt tijdens een gevecht met een muur en ga zo maar door. Spinal Tap is fantastisch en het zou de kroon op onze carrière zijn als we met hun een optreden kunnen doen. These go to eleven!!!!

Aike: Super, rock ’n roll!! we spelen live ook vaak een Spinal Tap cover

Yanni: Een legende!!! Ooit hoop ik de legendarische solo van Nigel Tuffnel met viool en al te evenaren.

Destruction.

Yanni:Een van de beste thrashbands en één van de beste comebacks van de laatste jaren.

Don: Vooral live een fantastische band. Fantastisch dat ze weer touren en cd’s maken.

Aike: Yep, het is wel grappig ook om te horen hoe ze hun geluid hebben aangepast aan deze tijd. Vroeger was dat eigenlijk heel iel en scherp en nu lood zwaar, een beetje van dat Roy Z. geluid.

Kreator.

Yanni: Een band die als geen ander weet hoe je goede thrash riffs moet spelen. Kreator is een grote bron van inspiratie geweest op mijn gitaarspel.

Aike: Erg brute thrash, haha ik vind die zang lijnen wel goed om te horen maar ik vind het maar drie keer niks om te zingen.

Sodom.

Don: Aber bitte mit Sahne! Tom Angelripper en Sodom zijn fantastisch! Moet ik weer zeggen : vooral live een feest! Maar ik vind de andere projecten van Angelripper ook altijd fantastisch, zoals Desperado’s: vet goed!!!

Aike: Ik vind vooral het oude werk erg goed, Blasphemer enzo.

Flesh Made Sin.

Yanni: Ik ken ze eigenlijk niet zo goed.

Don: Het schijnt één van de beste Nederlandse death-thrash bands van Nederland te zijn, maar eerlijk gezegd heb ik nog geen muziek van ze gehoord. Ik ben toch wel nieuwsgierig geraakt inmiddels dus ik zal eens een keer naar een optreden gaan. Ik heb net ook wat Mp3’s van hun site gedownload.. Klinkt goed! Erg strak en een band waar je flink op uit je dak kun gaan.

Occult.

Yanni: Ik ken eigenlijk alleen maar het ouwe werk, maar dat is erg goed! Ik heb ze vroeger ook ooit nog eens live gezien en dat was een erg tof optreden.

Aike: Ja toen speelde Maurice Swinkels ook bas en hield zijn gitaar steeds alleen aan de snaren vast was een erg gaaf optreden, dat was samen met Nembrionic Hammerdeath. Alleen jammer dat ie keel ontsteking had toen ze hun album gingen opnemen.

Venom.

Aike: Een van mijn absolute favorieten, ik vind de oude en de ‘nieuwe’ Venom eigenlijk ook allebei goed. Ik heb nu Venom opstaan trouwens, ‘women leather and hell!!’

Goddess Of Desire.

Don: The band with girls ’n skulls and hellish fire, hail they’re Goddess of Desire!!!! Tja superband, wat kan ik zeggen. Je moet ze zeker een keer live zien, fantastische show en heerlijke ouwerwetse muziek.

Yanni: United we stand, divided we fall – Metal Forever!!! Goddess heeft de beste meezingers wat dat betreft. Er gaat niets boven een goed Goddess concert (behalve Japanse groupies).. Bier in je hand, lekker meebrullen met de nummers en in de tussentijd genieten van al dat vrouwelijk schoon.

Don: Een Goddess optreden is eigenlijk gewoon fucking fantastisch.

Aike: Ja het zijn ook toffe gasten!

It Lives

Don: It Lives is familie van ons! Heerlijke jaren 80 speed/thrash. Vooral het nummer ‘Midgets from Below’ en ‘Commander of Chaos’ zijn echt fantastisch.

Yanni: It Lives is wel een van me favoriete bands om mee samen mee spelen, ze zijn net als ons een band die er helemaal voor gaat en waar de lol en speelvreugde centraal staat.

Aike: Patrick de gitarist is mijn broer en oom Hans nou ja...en hun Magnus moet wel de broer zijn van onze Magnus...

Yanni

In mijn recensie schreef ik dat Chainsaw dé Nederlandse band is die eens zou moeten optreden op Wacken Open Air! Hebben jullie iets met dat festival?

Yanni: We zijn allemaal grootte fans van Wacken en het is ook een van de festivals waar we al jaar in jaar uit komen en geen keer willen overslaan. Wacken heeft qua festivals altijd de beste line ups en altijd veel bands die je op de andere festivals niet snel tegenkomt, daarnaast is de sfeer altijd erg goed op Wacken super relaxed en ze zijn daar ook niet zo moeilijk als in Nederland. Onzin als crowdsurfverbod enzo kom je op Wacken niet tegen. Het is dan ook nog steeds ons doel om daar een deze jaren ook zelf te staan.

Aike: Enne gratis shag.

Zou het geen goed idee zijn als Chainsaw eens een heuse coveravond zou spelen vol met vergeten 80’s classics?

Don: Dat is eigenlijk best een grappig idee. Allerlei jaren 80-nummers in een Chainsaw jasje. Hmmm... zal ‘t ‘ns in de groep gooien. Moet wel op een speciale avond zijn dan. Qua covers spelen we op dit moment meestal : ‘Venom – Bloodlust’, ‘Spinal Tap – Tonight I’m going to rock you tonight’ en binnenkort komen ‘Wasp – Animal ‘ en ‘ Slayer – Antichrist’ er aan.

Jullie zijn ooit op avonturentocht naar Bonaire geweest. Komt hier nog een vervolg op?

Yanni: Ons avontuur in Bonaire is zeker voor herhaling vatbaar. Was echt ons tofste optreden, in ieder geval de beste locatie ooit. We hebben daar 2 optredens gedaan, waarvan een op het Rockfest. Dit was het eerste Rock/Metal Festival in Bonaire. Was echt een erg aparte ervaring we speelde daar op een wit strand op een podium tussen de palmbomen.

Don: Het was echt inderdaad te bizar voor woorden. Het mooie is dat het zo’n klein eiland is waar iedereen elkaar kent en het als een lopen vuurtje over het eiland ging dat er een band uit Nederland kwam spelen.. we werden behandeld als rocksterren! Was echt een feest, ontzettend gelachen. We hebben daar zelfs op een feest gespeeld om de onafhankelijkheid van Suriname te vieren. De band die voor ons speelde was een stokoude professionele samba/salsa band genaamd de ‘Carlos Weezer’ band. Veel mensen in het publiek gekleed in surinaamse klederdracht, dat soort dingen. Het was echt weer een Spinal Tap moment voor ons. Toen wij onze tropische storm op het feestje los lieten, maakten alle ouwere mensen dat ze weg kwamen (was een mooi gezicht). Uiteindelijk kwamen er toch wel wat mensen voor aan staan en na afloop hebben we een berg shirts en singles verkocht en moesten we een signeersessie houden.. Hahahaha...

Laten we het gesprek eindigen met alcohol:Wat zijn de favoriete bieren van de bandleden?

Yanni: Export en Straffe Hendrik

Don: Hertog Jan en Guinness

Aike: Van die gekke Tsjechische bieren krijg je wel is waar geen kater, maar dan is de sport er eigenlijk ook af. Dus ik hou het toch bij Hertog jan.

De favoriete Whiskey merken?

Yanni:Chivas Regal is mijn favoriete Whisky en qua drank is echte orginele Tjechische Absint een van me favorieten dranken.

Don: Chivas is inderdaad fantastisch, maar Jameson/Connemara en Glen Fiddich behoren ook tot m’n favorieten.

Aike: Nou doe mij maar Glen Morangie *rrrrr*

Kunnen we nog nieuwe ‘vommit’ verhaaltjes lezen op de website in de nabije toekomst?

Yanni: Hopelijk wel ,maar dat hang ook een beetje van de inzendingen af, we willen namelijk van zoveel mogelijk mensen zo smeuig mogelijke vomit verhalen hebben om op de site te zetten. Dus e-mail ons al jullie goede verhalen en ze worden geplaatst op onze Backstage page.

Don: Hahaha die backstage page hebben we al jaren en jaren niet meer geupdate, maar de laatste tijd hoor ik er toch wel veel over. Hmmm. Toch maar weer ‘ns updaten dan en weer fanatiek wat nieuwe vomit verhalen verzamelen. Heb jij er niet nog eentje Kristof?

Aike:Als mensen niet te veel Tsjechisch bier gaan drinken blijft men (wij inclusief) toch lekker kotsen dus ik heb goede hoop!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    26 april:
  • Accept - Humanoid
  • Acod - Versets Noirs
  • Baron - Beneath The Blazing Abyss
  • Darkness - Blood On Canvas
  • Deicide - Banished By Sin
  • Dolmen Gate - Gateway To Eternity
  • Fluisteraars - Manifestaties Van De Ontworteling
  • 29 april:
  • Kawir - Kydoimos
  • 1 mei:
  • Mons Veneris - Ascent Into Draconian Abyss
  • 3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.