Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Interview: Frozen Soil
Met Rutger Maenen
Door Kristof
Geplaatst in januari 2005

Metalfan.nl vond het weer eens tijd om onbekend Nederlands talent aan het woord te laten. Het Nederlandse Frozen Soil opereert in het sfeervolle rock/metal genre en laat op de eerste EP 'Dawning of an Era' een eigen geluid horen. Ritmegitarist Rutger Maenen is mijn gesprekspartner.

Frozen Soil

Ik had nog nooit van Frozen Soil gehoord en ook alle bandleden zijn mij totaal onbekend. Ik denk dat dit voor onze lezers niet anders zal zijn. Kortom, stel Frozen Soil eens voor.

Frozen Soil is een 5-mans rockformatie uit Limburg. De huidige formatie bestaat ongeveer anderhalf jaar. Muzikaal gezien verkent Frozen Soil het rock/metal-genre in brede zin. Verschillende stijlen proberen we (onbewust) tot een coherent geheel te smeden. De recent in eigen beheer uitgebrachte concept-mcd 'Dawning of an Era' is het eerste resultaat. 'Dawning of an Era' is een concept-mcd die de luisteraar moet meenemen in de gedachtewereld van een jonge vrouw, op zoek naar antwoorden op levensvragen. Een normale fase in haar, tot dan toe, onbezorgde en onschuldige jeugd. Door onvoorziene, tragische gebeurtenissen, veroorzaakt door een wereld die nog niet in staat is de schat van het leven en de liefde te koesteren, wordt haar ziel beschadigd. Kansloos levert ze een gevecht met het leven en probeert kracht aan te maken om de weg naar het licht weer terug te vinden. Uiteindelijk zal zij hierin slagen en een van de voorbodes zijn die een nieuwe tijd zal aankondigen. Het thema wordt verbeeld op de cover van de cd. Frozen Soil is ook een 'gevoelsband'. We stellen van te voren nooit kaders. Hetgeen we produceren tijdens repetities is een weerspiegeling van dat moment.

Jij vernoemde al 'Dawning Of An Era'. Je hebt mijn recensie van deze mini cd nog niet gelezen, maar ik geef je alvast enkele citaten waarop jij commentaar mag leveren.

Het eerste wat ik dacht toen ik deze mini-cd in mijn handen hield was 'hmmz aparte cover'.

Gelukkig. We wilden ons onderscheidend vermogen verder laten gaan dan alleen muziek. Kunstenaar Jorgen Polman heeft ons hierbij geholpen. We hebben hem het concept uitgelegd en de muziek gegeven en hij heeft op basis hiervan het beeld geschapen. Het moest vooral opvallend zijn en schijnbaar is het gelukt. We zijn er erg tevreden mee.

'De groep wil dus streven naar een 3-eenheid waarbij verhaal, beeld en uiteraard muziek één geheel vormen.'

Voor ons is muziek een kunstvorm. We proberen aan alle details te denken. Daar we zeer serieus over de muziek en de teksten hebben nagedacht wilden we ook dat het beeld van de cover net zo doordacht moest zijn. Dankzij Jorgen Polman is dit gelukt en bij de volgende release zal deze 3-eenheid verder doorgevoerd worden.

'Zanger Valdo Mennens heeft een aangename rockstem maar kan ook een meer oprechte emotionele variant produceren'

Valdo wordt vaak vergeleken met rock-iconen als Ronnie James Dio etc. Allemaal zangers die op geen enkele manier invloed op hem hebben gehad. Met andere woorden, hij zingt zoals hij klinkt en niet zoals hij wilt klinken. Die natuurlijke 'sound' is voor het totaal geluid zeer belangrijk en gezien de inhoud van de teksten is de emotionele kant van zijn stemgeluid zeer belangrijk.

'De bassist voegt iets toe aan de sound (in tegenstelling tot 1258125 andere bassisten die gewoon de gitaarlijn volgen, maar dit geheel terzijde).'

Etienne is in dat opzicht een unieke bassist. Hij zoekt altijd afwijkend partijen en is daardoor belangrijk voor de 'sound'. Vaak moet je bij bands goed je best doen om de bas te horen daar de gitaarpartijen klakkeloos meegespeeld worden. Bij ons hoor je de bas meteen en draagt veel bij aan de sfeer van de nummers.

'De vier nummers, die samen een dikke twintig minuten duren, zijn live ingespeeld en dat is héél een goede zet geweest. De nummers ademen nu als het ware en in de rustige gedeeltes borrelen er mooie dingen naar boven.'

Bij ons ontstaat de chemie door samen te spelen. Als we live spelen, zijn we in ons element. Dit hebben geprobeerd vast te leggen op cd. Oogcontact tijdens het spelen is belangrijk en we gaan dan ook volledig op in de nummers.

'En Valdo, stop eens met roken, je wilt toch niet dat je mooie stem over twintig jaar gaat lijken op die van Lemmy!'

Goed dat je het zegt. Als we moeten optreden, rookt hij die dag niet. Hij merkt zelf dat hierdoor zijn stem positief wordt beïnvloed. En live klinkt hij dan ook iedere keer weer super.

Voorzover mijn recensie. Wat zijn jullie verwachtingen met dit 'Dawning Of An Era'?

De reacties tot nu toe zijn zeer positief. We hebben onder andere positieve recensies gekregen in de Aardschok, Oor, Lords of Metal etc. We blijven wel realistisch. Belangrijk blijft dat we ons 'ding' blijven doen. Qua optredens begint het nu goed te lopen en de reacties op onze performance live is ook zeer goed. De cd is overigens via onze site www.frozensoil.nl te bestellen. Voor € 7,50 krijg je de cd thuis gestuurd !

Hebben jullie inmiddels al nieuw materiaal geschreven en wanneer kunnen we dit verwachten?

We hebben nu drie nieuwe nummers. De nummers klokken tussen de zes en twaalf minuten. Wederom lange nummers dus. De stijl is verder uitgediept en binnen de rock/metal hebben we wederom meerdere tereinen verkent. We hebben zogezegd onze stijl gevonden.

Spelen jullie live de vier nummers van 'Dawning Of An Era' integraal?

We spelen inderdaag 'dawning of an Era' integraal. Het liefst spelen we de nummers zonder tussenpauze, maw zoals het op cd staat. 1 lange track van dik twintig minuten. Daarnaast vullen we de set aan met nieuwe nummers.

Spelen jullie ook nog wel eens cover?

Covers spelen we nooit. Dat zou in ons geval ondoenlijk zijn daar de muzikale smaken van de bandleden zeer divers zijn.

Foto door John Klijnen

Hebben de bandleden passies buiten muziek?

Bijna iedereen heeft een gezin en ik mag zeggen dat dat voor ons ook een passie is. Maar naast het gezin is voor iedereen de belangrijkste passie de muziek.

Heeft één van de bandleden al ervaring opgedaan in min of meer serieuze bands/projecten? Of is Frozen Soil jullie belangrijkste zet tot nu toe als muzikanten?

Als ik voor de rest mag spreken is Frozen Soil de belangrijkste zet tot nu toe. Vooral op het gebied van het musiceren zit iedereen perfect in zijn vel.

Laten we nog even praten over andere muziek. Waarom is Tool zo'n geweldige band?

Tool is één van mijn favoriete bands. Tool was voor mij een echte 'eye-opener'. Vooral de beklemmende sfeer gecombineerd met uitgediepte teksten sprak mij zeer aan. Ze creëren een sterk aanwezige sfeer met eigenlijke 'beperkte' instrumenten. Geen keyboards of technisch gepiel etc. Ik probeer op die manier mijn portie bij te dragen aan Frozen Soil. Sfeer is voor mij het belangrijkste. En ik vind de drummer waanzinnig !

Aangezien wij een hardrock/metal gericht e-zine zijn, houden de bandleden van Frozen Soil ook van het hardere gitaarwerk?

Binnen de band luister ik toch wel naar de hardere bands. Op het gebied van metal ben ik momenteel helemaal gek van Mastodon, Meshuggah, Opeth en Dream Theater ('Train of Thoughts'). Andere bandleden zijn wel gek van bijvoorbeeld Metallica, Tool, Van Halen etc. Maar daarnaast wordt ook naar Bowie, the Rolling Stones, Pink Floyd en Porcupine Tree geluisterd. Voor persoonlijke voorkeuren van overige bandleden verwijs ik naar onze webstek.

Tenslotte, ik las dat je graag Leffe dronk. Heb je de Belgische nationaliteit of heb je gewoon een goede smaak?

Een familielid heeft ooit onze stamboom uitgezocht en schijnbaar heb ik Belgische wortels. Maar ik heb gewoon de Nederlandse nationaliteit en schijnbaar beschik ik over een goede smaak.

[ Terug naar de Interviews ]