Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Interview

Frontside
Met Demon
Door Kristof
Geplaatst in september 2004
Het Engelstalig debuut 'Forgive us our sins' van het Poolse Frontside is de meest brute en agressieve plaat uit Polen die ik hoorde sinds 'Litany' van Vader. De mix van metalcore, death en thrash staat als een heel stevig gefundeerd huis en is niet kapot te krijgen, ook niet na heel veel luisterbeurten. Ik stond te popelen om hier meer over te weten te komen, en een heel enthousiaste gitarist Demon vertelde me alles wat ik wou weten.

Frontside

Hej, alles in orde?

Alles gaat goed, de band is op volle kracht bezig en er komen een paar concerten aan na de vakantie. Daarna gaan we nog wat nieuw materiaal op nemen en daarna gaan we door Europa reizen om 'Forgive Us Our Sins' te promoten.

Het spijt me voor de vertraging van dit interview, maar ik heb het erg druk gehad. Ik ben onder andere naar Wacken Open Air geweest. Ben jij daar ooit geweest?

We zijn nog nooit naar WOA geweest maar we horen er alleen maar geweldige dingen over. We zouden er graag eens optreden of op zijn minst er eens aanwezig zijn. Dat zou een onvergetelijke ervaring zijn.

Zijn er in Polen grote metalfestivals?

In ons landje zijn er soms grote optredens en we hebben festivals zoals Mystic Festival, MetalMania en het Thrash'em All festival en treden grote namen op. Optreden op zo'n festival geeft je de mogelijkheid om jezelf te presenteren tegen over een ruim publiek, dus elke band wilt er wel optreden. Frontside speelde op Mystic Fest samen met bands als Nile, Kreator, Satyricon en Sinister en in 2003 speelden we er met Iron Maiden, we moesten het 7000-koppige publiek opwarmen voor de grootste metalband in de wereld! Die optredens waren erg goed georganiseerd en we konden ook genieten van de beste metalbands van de wereld.

Frontside is voor Nederlanders en Belgen vrij onbekend, kan je een kleine geschiedenisles geven?

De band ontstond in 1993 en we waren nieuwelingen in de scene, daarna speelden we vaak en kregen we een livereputatie en we wilden dus ook het buitenland aandoen. Dat bleek allemaal niet simpel te zijn, want er zijn niet veel Poolse bands die een contract kunnen scoren bij buitenlandse labels. Ondanks dat er veel goede bands zijn, hebben ze toch problemen met het doorbreken. De laatst tien jaar hebben we muziek gespeeld uit ons hart en door onze instrumenten. 'Forgive us our sins' is het tweede grote album dat uitkwam in Polen, we deden ook een split met 1125 (een heel bekend oldschool hardcore gezelschap) en daarvoor namen we enkele demo's op, die eigenlijk verspreid zijn geweest in grote getale. Dankzij onze consequentie en onze discipline bestaan we nog steeds, nemen we cd's op en treden we vaak op. We willen dan ook België en Nederland snel bezoeken. Die landen lijken me goed om op te treden en de metalcore scène is daar ook geweldig, er zijn daar althans geweldige bands die muziek in ons straatje spelen. De toekomst zal ons leren of dit zal gebeuren, in ieder geval, aan ons zal het niet liggen!

Ik ken alleen maar 'Forgive us our sins', maar het oudere werk van daar dus wel mee te vergelijken?

De laatste cd is erg agressief en erg zwaar, we wilden ons beste album ooit opnemen maar het resultaat bleek een echte knaller te zijn. Een erg extreme en brutale storm! We zijn dus trots op het eindresultaat. Het is het resultaat van 10 jaar hard werken die we hebben gecumuleerd in een orkaan! Ons vorig werk hadden niet die agressie, en dat wil dus zeggen dat de band in de goede richting evolueert en de volgende albums kunnen misschien dan wel massa mutilatie veroorzaken door het ongelofelijke aantal decibels!!!

'Forgive us our sins' is een dus een herwerkte versie van het Poolse '.I odpusc nam nasze winy.' Wat is het verschil tussen die twee albums?

Natuurlijk is het grootste verschil de taal, en de intro van het album is ook anders. Er zit ook wat verschil in de arrangementen, vooral de vocale arrangementen dan. Maar toch kan ik iedereen de oorspronkelijke Poolse versie aanraden zodat ze kunnen horen dat het Pools even bruut is als het Engels! Dus ik raad beide versies eigenlijk erg aan.

Ik vond 'Forgive us ours sins' het beste en meest verrassende album van de maand. Er zijn veel bands die zeggen dat ze agressieve muziek spelen maar de agressief factor van 'Forgive us our sins' is enorm. Waar komt deze agressie toch vandaan?

Al onze agressie en misnoegen komt door verschillende zaken in ons leven en door dagelijkse ervaringen die iedereen heeft. Al de kracht die in ons zit, staat op het album. Maar even serieus: het is een natuurlijke richting die de band heeft ingeslagen en we gaan naar de toekomst toe alleen maar dezelfde weg verder in. Het is het basisidee van onze band. Bij deze wil ik ook nog eens onze 'sound engineer' Maciek Mularczyk bedanken die fantastisch werk heeft afgeleverd, hij is een goede vriend, en hij kan dingen die wij willen op band zetten. Dus met deze persoon maken we ons niet druk over onze volgende creaties. Ik ben er zeker van dat ons volgende album even meedogenloos zal zijn en dat het een nieuw aspect van ons oncompromisloos geluid zal zijn.

De eerste dertig seconden van het album na het intro klinken wel erg als Vader maar dan verandert het fantastische 'Don't raise your hands against the creator' in een metalcore nummer, hou je ervan om mensen te verrassen?

Haha, we hebben dit niet gepland maar er zijn inderdaad wel enkele gelijkenissen. Verrassen is ook deel van onze bandfilosofie, het gaat gewoon over zo fris en origineel muziek te spelen. Het is een effect dat je wel niet echt kan controleren maar we besteden wel veel aandacht aan onze arrangementen, we houden ervan om niet voorspelbaar te zijn, we willen echter wel dat onze nummers herkenbaar zijn.

Buiten death en hardcore/metalcore hoor ik ook nog thrash en grindcore...

Onze muziek is inderdaad een smeltkroes van verschillende stijlen, denk aan onze filosofie! We houden dus van verschillende muziek en genres, en je hebt eigenlijk maar twee soorten muziek: goede en slechte. Ik houd bijvoorbeeld van hardcore zoals Aftershock, 100 Demons, Length Of Time, Bleeding Through,.. Daron is onze metalhead die zou sterven voor Morbid Angel, hehe. Destroy , onze drummer is een fan van Nasum en Meshuggah en Novak. De bassist, is een fan van oldschool hardcore van The Misfits tot No Fun At All. Dus zoals je ziet, we houden van van alles.

Hoe moet ik me de status in eigen land van je band nu voorstellen? Ik las iets over een Poolse Grammy Award?

Dat is een vraag die we niet alleen kunnen beantwoorden, omdat de status van de band wordt gecreëerd door de luisteraars en door de band zelf. Mijn opinie is bij voorbaat subjectief maar ik kan wel wat feiten opsommen.We hebben er een paar honderd optredens opzitten in ons landje, we hebben twee keer rondgetrokken door Polen met Behemoth en Vader, we hebben interviews gegeven op televisie, in de geschreven pers en we hebben de Award voor meest vernietigende heavy metal band in 2003 gewonnen, dat is dus die Grammy waarover je het had. Dus we zijn geen groentjes meer, haha.

We hebben het al genoeg gehad over de filosofie achter de muziek, wat is het idee van de teksten van 'Forgive us our sins'?

Het hele idee achter de teksten is dat hoe je het ook bekijkt, de mens zijn plaats heeft in 'De tuin van goed en slecht'. Kortom, God en Satan. Wat is er meer aanwezig in ons hart? Een toenadering van kwaadaardigheid of een hang naar het goede? Kunnen we dit wel beslissen of ligt dit al vast? Er zijn veel ervaringen, persoonlijke ervaringen, die iedereen heeft, maar een echt diepe interpretatie laat ik aan de luisteraars over.

Wat kunnen we allemaal verwachten in de toekomst? Zet dat nog eens op een rijtje?

De toekomst ziet er dus heel positief uit. Ons nieuwe album gaan we 'Twilight of the gods' noemen en dat gaan we promoten na hopelijk een tour door Europa. In de tussentijd gaan we nog wat optreden in de locale scène en in Oktober komt er een nieuw album in Polen uit, zo eigenlijk, hebben we niet veel tijd om te rusten, haha. Ik ga nu terug naar de studio, oja Kristof, doe de groeten aan iedereen die houdt van brutale muziek en ik hoop je op tour te ontmoeten, ik kijk er naar uit!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.