Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
  7 januari:
 • Hedon Zwaar Nieuwjaar
  met o.a. Asphyx, Cryptosis en Graceless
 • Kutschurft
 • Ronnie James Dio - The Memorial Concert
Kalender
Vandaag jarig:
 • Anthony "T-bone" Tabone (Crimsonfire) - 50
 • Christophe "Kristof" Gérardin (Kronos) - 44
 • Fredrik "North" Norrman (October Tide) - 48
 • James McIlory (Cradle Of Filth) - 45
 • Maarten de Brauwer (Consensus) - 38
 • Nita Strauss (Alice Cooper) - 36

Vandaag overleden:
 • Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) - 2016
Interview

Feuerschwanz
Met Hauptmann Feuerschwanz
Door Rene
Geplaatst in december 2021
Overdag is hij trauma-therapeut, maar ’s avonds trekt hij het harnas aan en is hij de Hauptmann van de folkmetal-act Feuerschwanz. In Duitsland heeft de band een goede fanbasis opgebouwd met muziek vol met middeleeuwse invloeden en vooral humor. Het laatste album Das Elfte Gebod is uitgebracht via Napalm Records, waardoor de band zich heeft kunnen voorstellen aan het buitenland. Het nieuwe Memento Mori moet de definitieve doorbraak worden. Feuerschwanz klinkt steviger en serieuzer dan ooit. Hauptmann Feuerschwanz geeft tekst en uitleg.

Feuerschwanz

Het is dankzij jullie platenmaatschappij Napalm Records dat Feuerschwanz op mijn pad is gekomen. Zo kwam per toeval de livestream van jullie show in juli 2020 voorbij op YouTube. Hoor je dit vaker?

Inderdaad. Plots is er interesse buiten Duitsland en dat is uiteraard een goede zaak. Dankzij Napalm Records zijn de contacten met het buitenland plots flink uitgebreid. En daar zitten dan mensen tussen die onze stijl van folk metal wel cool vinden. Feuerschwanz is een oudere band, maar de stap richting metal is pas gezet in 2018. Memento Mori is ons derde album in deze stijl.

Wat kun je vertellen over de begindagen van Feuerschwanz?

Ik ben de band in 2004 begonnen. Daarvoor was ik de bassist van een middeleeuwse formatie, die plots uit elkaar was gevallen. Zelf speelde ik al langer met het idee om een folkrock-act te beginnen waarin humor centraal staat. Muziek die een beetje stout is en waarbij gedronken kan worden. Het moest vergelijkbaar zijn met Ierse folk, maar dan in het Duits en in de middeleeuwse stijl. Mijn favoriete bands zijn het Ierse Fiddler’s Green en het Duitse J.B.O. Die stijlen wilde ik mixen. Toch speelden we de eerste jaren vooral folk. Ik was de gitarist, maar mijn spel was niet zo goed voor het stevige werk.

Door de jaren heen is de band steeds zwaarder gaan klinken en tegenwoordig is Feuerschwanz dus een heuse metal-act. Hebben jullie hier bewust voor gekozen?

Na Sex Is Muss in 2016 kwamen we tot de conclusie dat we alles wel hadden bereikt met deze stijl. Het heeft ons zeker een solide fanbasis opgeleverd, maar met deze vorm van humor konden we niet echt meer doorgroeien. In Hans Platz hebben we een goede gitarist die voorheen in metalbands heeft gespeeld. Hij wilde graag weer meer in de metalstijl spelen. Nu zijn we allemaal metal- en fantasyfans. Het leek ons daarom een goed plan om onze folkstijl steviger te maken met behoud van onze identiteit.

Had je in 2004 gedacht dat Feuerschwanz zich zo zou ontwikkelen?

Toen was er slechts een concept en pakte ik alles in kleine stappen aan. Ik had een droom te verwezenlijken en dat kon alleen als ik de juiste mensen om mij heen had verzameld. Tot 2008 was het een komen en gaan van muzikanten, maar sindsdien is de line-up stabiel. Samen beslissen we hoe Feuerschwanz moet gaan klinken, dus in dat opzicht is het heel normaal dat we tegenwoordig anders klinken dan vroeger.

Das Elfte Gebot was al een stevige plaat, maar Memento Mori gaat nog een stap verder.

Feuerschwanz - Memento Mori We hebben een wisseling van de wacht op de drumkruk. We hebben op goede wijze afscheid genomen van de vorige slagwerker. Simon Michael Schmitt van Subway To Sally heeft de drums voor de nieuwe plaat ingespeeld. Onze nieuwe drummer Rollo H. Schönhaar is ook erg bekwaam in het spelen van metal. Dat was een belangrijke stap in onze evolutie. Met Hans als uitstekend metalgitarist en Rollo als metaldrummer hebben we een goed fundament om definitief naar buiten te treden als folkmetalband. Een van mijn eerste metalconcerten was Metallica. Het is best apart om te constateren dat ik mij nu ook zanger van een metalband mag noemen, haha.

Alle teksten hebben ditmaal een serieuze inslag. Een feestnummer zoals Metfest komen we niet meer tegen.

Het schrijfproces vond plaats in de winter tijdens de tweede lockdown in Duitsland. Dat was een donkere periode, dus kwamen er vooral strijdliederen uit onze koker. Je kunt horen dat het hele album een strijdkreet is tegen de coronapandemie. Er is ditmaal geen plek voor een feestnummer. Echter kun je er wel twee vinden op het bonus-coveralbum: Bad Touch van Bloodhound Gang en Dragostea Din Tei van O-Zone.

Kunnen we in de toekomst weer een feestnummer van Feuerschwanz zelf verwachten?

Vanwege de pandemie stond ons hoofd er nu niet naar. Maar hopelijk komt die feestvreugde weer terug en komen we vast weer met een goede partysong. Trouwens, van de nieuwe plaat zou je Ultima Nocte kunnen beschouwen als feestnummer. De tekst gaat over de laatste avond voor een grote slag.

De videoclip van de Manowar-cover Warriors Of The World is een grote hit op YouTube. Hoe is het idee ontstaan om verschillende gastzangers uit te nodigen?

Warriors Of The World vonden we de ideale song om een goede samenwerking te laten zien en horen in deze moeilijke tijden. Thomas Winkler (ex-zanger van Gloryhammer) en Melissa Bonny (zangeres van onder meer Ad Infinitum) kennen we al van eerdere samenwerkingen. Thomas was te gast tijdens een livestream en Melissa zong mee in de SEEED-cover Ding van het vorige album. Het zijn zeer goede muzikanten, dus we wisten dat ze prettig zijn om mee te werken. Tenslotte vroegen we Alea der Bescheidene van Saltatio Mortis. Het is een echte sterrencast.

Tijdens de coronapandamie zijn er diverse samenwerkingen uitgebracht met verschillende bands uit de Duitse folkrockscene. Volgens mij is er vooral kameraadschap in plaats van stevige competitie. Klopt dat?

Inderdaad. We trekken dan ook samen veel op. Op festivals is er altijd een goede sfeer. Met Saltatio Mortis is er een extra goede band. Onze vriendschap is jaren geleden ontstaan toen de band ons als beginnende act meenam als support tijdens hun tournee. Ik kan je veel verhalen vertellen over onze tijd samen.

Prinz R. Hodenherz III, de tweede zanger van Feuerschwanz, heeft er met Dartagnan nog een succesvolle band bij. Wat vind jij daarvan?

Toen Ben Metzer (zijn echte naam) zich vervoegde bij Feueurschwanz, was het een jochie van 17 jaar. Nu is hij 31 jaar en mag zichzelf professioneel muzikant noemen. Hij verdient al zijn geld met zijn twee bands. Voor zowel Feuerschwanz als Dartagnan schrijft hij de muziek. Dat vind ik geweldig.

Feuerschwanz

Heb jij ook plannen voor een zijproject?

Mijn andere professie is trauma-therapeut en mijn focus ligt op het zenuwstelsel. Het lijk me zeer interessant om de precieze werking van ons autonome zenuwstelsel op een of andere manier uit te leggen aan rockfans. Hoe gebruik je het zenuwstelsel voor een beter leven? Het lijkt me wel wat om daar iets mee te doen als soloproject. Ik begrijp dat het wel erg specialistisch is en heb dan ook geen idee hoe ik zoiets in muziek kan omzetten.

Je zou er een rap-act van kunnen maken. In de SEEED-cover Ding heb je bewezen dat je een aardig potje kan rappen.

Haha, ja, dat zou kunnen. Ik zit meer te denken aan iets Johnny Cash-achtigs, een beetje in de richting van countrymuziek.

Je hebt een fulltime baan en doet Feuerschwanz erbij, dus ik neem aan dat het voor jou lastig is om tijd te vinden voor zoiets.

Inderdaad, maar het is zeker een realistische optie. Juist omdat we nu in zulke donkere tijden leven, lijkt het me een toegevoegde waarde als de fans meer te weten komen over het zenuwstelsel.

Stel, er kan straks weer volop getoerd worden, zie jij het dan zitten om met Feuerschwanz de wereld te gaan veroveren? Ik zie de band bijvoorbeeld wel openen voor Powerwolf.

Dat is moeilijk te zeggen, want momenteel is het gewoon moeilijk om überhaupt shows te plannen. Er stond een tournee in begin 2022 op de agenda door Duitsland, maar die hebben we alweer moeten verschuiven. Eigenlijk ligt de focus vooral op de festivalzomer. En daarna misschien een Europese tournee? Een reeks met Powerwolf zou zeker geweldig zijn. Er staat alleen niks op de planning.

Op YouTube staat een show van Feuerschwanz tijdens Summer Breeze in 2018, waarbij het publiek uit jullie hand eet. Jullie spelen voor duizenden toeschouwers. Op een bepaald moment speel je in je eentje op de akoestische gitaar terwijl prins Hodi het publiek bespeelt. Een bijzondere ervaring?

Die show mag je zeker beschouwen als een hoogtepunt in onze carrière. We speelden vier jaar eerder ook al op het festival. De band en het publiek zijn met elkaar meegegroeid. In 2018 was het metal-element nog niet helemaal aanwezig, maar je ziet vooral de feestvreugde van Feueurschwanz aan het werk. Nu we een echte metalband zijn, ben ik benieuwd hoe we deze zomer ontvangen gaan worden op Summer Breeze.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.