Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Interview: Messiah's Kiss
Met Eddy
Door Tonnie
Geplaatst in april 2004

Twee jaar terug verscheen de debuutplaat van het grotendeels Duitse Messiah's Kiss, getiteld Prayer For The Dying. Zoals elke band zaten ook zij niet stil, en komen nu terug met de opvolger: Metal. Ik sprak hierover met drummer Eddy Ostra.

Messiah's Kiss

Hoi Eddy, hoe gaat het?

Met mij gaat het goed. Het is erg lekker weer, en ik ga zometeen weer eens lekker rijden op de motor.

Wat voor motor heb je?

Een Yamaha FJ 1200. Het is maar een redelijk simpele motor, om lekker mee te cruisen. Vroeger had ik een andere motor, die was wat overdreven, maar dat paste dan weer goed bij de levensstijl in een metalband.

Jullie nieuwe album heet Metal. Vind je dat nou zelf niet wat cliché?

Nee. Als tegenwoordig je muziek maakt zoals wij, ben je eigenlijk vrij riskant bezig. Men blijft altijd hameren dat je wat nieuws moet doen, en vooruitgang moet boeken als band. Wij vinden dat onzin. Je moet doen wat je wilt doen, waar je passie ligt. Als iets vroeger goed was zal dat in de toekomst ook altijd goed zijn. Om die reden hebben we het album simpelweg Metal genoemd.

Stond er veel druk op jullie, om Prayer For The Dying te overtreffen? Want dat album kreeg toch aardig goeie recensies.

Niet echt. Het label vroeg ons om in de zomer van 2003 ongeveer 12 nieuwe nummers af te hebben. We hebben toen gelijk al gezegd dat we zouden kijken wat we konden doen. We wilden niet van stijl veranderen, of nummers afraffelen. Sommige bands veranderen compleet van stijl, maar daar heb ik echt een hekel aan. Ik heb liever dat een band bij zijn eigen geluid blijft.

Jullie zijn dus overduidelijk liefhebbers van de klassieke heavy metal.

Jazeker. Misschien ligt dat aan onze leeftijd, want daar zijn wij mee opgegroeid.

Hoe oud ben je?

Ik ben 36, en ik ben de jongste in de band. Onze wortels liggen dus in de late jaren 70, en begin jaren 80. We zijn opgegroeid met Kiss, Ted Nugent, Black Sabbath, dat soort bands. En dat hoor je waarschijnlijk wel een beetje terug in onze muziek.

Je zei dat het platenlabel vorig jaar zomer 12 nieuwe nummers wilde. Was het album toen al af?

Nee. We zijn pas in september de studio in gegaan. Of was het oktober? Ik weet het niet meer zeker. Eind vorig jaar was het album dus al echt af. Maar de release heeft even op zich laten wachten omdat het platenlabel het geen goeie tijd vond om het eerder uit te brengen. Het heeft niet zoveel zin om zo'n album als dat van ons uit te brengen in dezelfde maand als bijvoorbeeld Manowar of Iced Earth een album uitbrengen. De luisteraars kunnen hun geld maar 1x uitgeven, en als je als kleine band dan iets tegelijk met een grote band uitbrengt zullen ze eerder het album van die grote band kopen. Vandaar dat er gewacht is tot april, want dan is er niet echt veel concurrentie. En ik vind het eigenlijk wel best. Wij doen ons deel, namelijk het muziek maken, en het business-deel laten we aan het label over.

En dan wordt er dus gewacht tot april, en dan komen er dus ineens twee albums uit waarop jullie bassist speelt. Want de nieuwe Blaze plaat komt ook deze maand.

He, daar heb je gelijk in. Wayne is echt druk bezig. Hij kan nooit stilzitten, en heeft dus diverse bands waarin hij speelt. Hij leeft echt van de muziek, en dat is niet makkelijk tegenwoordig. Vooral niet met de muziekstijl die wij spelen. Hij speelt dus ook vaak als sessie-muzikant. En ik vind het best, als hij de tijd er voor heeft. Maar gelukkig heeft Messiah's Kiss prioriteit bij hem. Als wij op tour gaan zorgt hij dat hij mee kan. En hij blijft ook constant vragen wanneer we weer eens op tour gaan. En als wij dan niet touren gaat hij met bijvoorbeeld Blaze op tour.

Hij komt uit Engeland, klopt dat?

Ja, uit Nottingham.

En jullie zanger woont in de Verenigde Staten?

Inderdaad. Het is bij ons vrij saai in de oefenruimte. Dan staan we daar met z'n drieën, en de bassist en zanger ontbreken. Het is vrij lastig om te oefenen zonder die twee, maar daar hebben we wat op gevonden. De zang en bas spelen we van tape af, en wij spelen daar mee mee. En Mike oefent in zijn auto; hij zingt hardop mee met de cd als hij ergens naar toe rijdt.

Michael Tirelli zingt ook in Holy Mother. Dat geeft ook geen conflicten?

Nee. Holy Mother is muzikaal gezien vrij ver verwijderd van Messiah's Kiss. Het is niet echt concurrentie.

Terug naar Metal. Dit is jullie eerste album met Wayne als bassist. Was het schrijf- en opnameproces daardoor anders dan op Prayer For The Dying?

Wel iets. Zijn stijl is erg anders. Hij speelt meer op de manier als Steve Harris speelt. Het is veel levendiger, waardoor het ook veel leuker wordt om mee te spelen. Door hem moet ik mezelf ook verder pushen dan eerst, wat wel erg aangenaam is, want zo blijf ik mezelf ook verbeteren.

Wie schrijft de nummers bij jullie?

Het meeste komt van George, onze gitarist. Hij schrijft praktisch alles. Nou ja, van de muziek dan. De teksten schrijf ik meestal.

Hoe zijn jullie bij Nikolo Kotzev gekomen voor de producer?

Onze manager kwam met dat idee. Voor de opnames hadden we besloten dat we iets gevaarlijks wilden doen: terug naar onze roots. We wilden geen getriggerde drums gebruiken, of omgebouwde versterkers, zoals zovele bands doen tegenwoordig. We gingen dus voor de pure Marshall sound, en puur drumgeluid. Niet al te technisch, maar gewoon spelen tot je erbij neervalt. Nikolo was daarvoor de juiste keus. Hij weet hoe een echte gitaar moet klinken.

Dan door naar de albumcover. Hoe is die verbonden aan de nummers op het album?

Eigenlijk totaal niet. We waren op zoek naar een mooie tekening. We zagen diverse mooie tekeningen van Luis Royo, maar daar konden we de rechten niet voor kopen omdat die al verkocht waren. En het is ook veel te duur. Dus ik ging op zoek hier in de buurt naar iemand die ook zo'n soort stijl had. En toen vond ik het werk van Christian, een jonge tekenaar. Zijn stijl sluit aan bij wat we zochten, en hij heeft toen deze cover getekend. En het geeft mij een beetje het gevoel als bij de oude Iron Maiden of Judas Priest covers. Je weet gelijk welke band het is.

Was dit zijn eerste albumcover?

Nee, hij had al eens voor een lokaal bandje een voorkant gemaakt. Maar dit is wel zijn eerste voor een album wat echt internationaal gaat uitkomen. En hopelijk gaat hij er nog vele maken, want hij is echt goed.

Heeft Messiah's Kiss nog plannen om te touren?

Natuurlijk. Maar momenteel weten we nog niet precies waar het heen gaat. Ik hoop dat we deze zomer als support mee kunnen met een goeie band, waar we goed bij passen. Het heeft niet veel zin om met een nu-metal band of death metal band op tour te gaan, want dat past totaal niet.

Met welke band zou je op tour willen dan?

Als ik realistisch moet zijn zou ik zeggen met Primal Fear. Maar dat zal niet gaan want die zijn al op tour. En als ik mag dromen dan is het met Judas Priest, maar dat zal ook niet gaan. Zij zijn gewoon te hoog gegrepen.

Vergeet Nederland niet dan he?

Nee, zeker niet. We hebben nog wat goed te maken bij jullie. We hebben vorig jaar in Zaandam opgetreden als support van Doro, maar onze zanger was toen erg ziek. Hij was echt half dood, en konden eigenlijk niet optreden, maar toch hebben we het geprobeerd. Maar de vier of vijf nummers die we speelden klonken echt totaal niet goed. Dus dat moeten we nog komen goedmaken, en ze laten horen dat we het echt wel kunnen.

Wil je nog wat zeggen tegen onze lezers?

Koop ons nieuwe album, Metal. Vanaf 26 april ligt het in de winkels. Als je van heavy metal houdt moet je het zeker luisteren!

[ Terug naar de Interviews ]