Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  26 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chad Fisher (Armory) - 38
 • Eddie Van Halen (Van Halen)† - 67
 • Leszek "Les L. Kaos" Dziegielewski (Behemoth) - 52
 • Matthew Heafy (Trivium) - 36
 • Pablo González Sarre (Elfonía) - 45
 • Tom Keifer (Cinderella) - 61
 • Willie Adler (Lamb Of God) - 46
 • Wouter Huitema (Devious) - 39
Concertreview

ProgPower Europe 2015
Van 2 t/m 4 oktober 2015 in Sjiwa, Baarlo
Een review door Jeffrey
Foto's door Alex Blokdijk

Sinds 1999 vindt in Baarlo het jaarlijkse ProgPower Europe plaats, een meerdaags festival met progressieve rock- en metalbands uit binnen- en buitenland in een familiaire sfeer. Diverse grote namen traden al in 'jongerencentrum' Sjiwa op en ook dit jaar prijken er aantrekkelijke namen op de affiche. Op de zeventiende editie zijn Myrath, Pagan’s Mind en Leprous de hoofdacts en daarnaast staan er nog elf andere formaties op dit gezellige evenement.

Vrijdag

Voordat ik naar de zaal ga, check ik eerst nog even in bij het hotel. Het is niet zomaar een hotel, maar een kasteel met een mooie binnentuin. Waarom dit relevant is om te melden? Zowel een deel van de bands als veel festivalgangers overnachten hier en het tekent de saamhorigheid en het open karakter van het festival. Voordat de eerste noten zijn gespeeld, is het hier al enorm gezellig en maakt men nieuwe vrienden. Het prachtige weer (zonnetje, tegen de twintig graden) helpt daar ook bij. Een warm welkom in Baarlo dus. De eerste pluspunten voor de organisatie zijn binnen.

Zodra de avond zijn intrede doet, reis ik toch maar af richting Sjiwa (twintig minuten lopen vanaf het kasteel of je gaat met de auto en dan kun je gratis dichtbij de zaal parkeren), want er spelen vanavond twee bands. De zaal is goed gevuld met geïnteresseerde bezoekers. Als vervanger van Caligula’s Horse mag Vola als eerste het podium betreden. De Deense formatie zit flink in de lift. Met de ep Monsters (2011) trok de progressieve metalformatie al de nodige positieve aandacht, maar het is vooral het eerder dit jaar uitgebrachte debuut Inmazes dat met zijn combinatie van sfeervolle elektronica, groovy djent, melodie en de cleane vocalen veel indruk maakte. Ook vandaag winnen de Denen fans, al kan de geluidsman aanvankelijk de optimale mix niet vinden. Gaandeweg het optreden is de afstelling beter en kan het publiek in toenemende mate genieten. Stray The Skies en I Am Not Here zijn vroeg in de set hoogtepunten en later zijn dat het Devin Townsend-achtige Starburn, het atmosferische Feed The Creatures en het vocaal sterke en dynamische Black Box. Na afloop is er veel bijval voor de jonge heren uit Kopenhagen. Het jonge Vola kan denk ik nog beter (vooral geluidstechnisch), maar scoort vandaag een dikke voldoende. Een mooi muzikaal begin van de avond.

Vola @ ProgPower Europe 2015

Vijf jaar na het eerste optreden op ProgPower Europe is Myrath terug in Baarlo. De Tunesiërs hebben een speciale gast meegenomen. Danseres Kahina Spirit verschijnt af en toe op het podium om te buikdansen en dat is een zeer aardige toevoeging aan de show. Maar ook de heren trekken de nodige aandacht, met name de toetsenist en de frontman. Zanger Zaher Zorgatti maakt goed contact met het publiek en praat ons tussen de songs door bij over het nieuws omtrent het Noord-Afrikaanse kwintet. Hij meldt dat de show wordt opgedragen aan ‘The Godfather of Myrath’, de vader van drummer Morgan Berthet, die drie jaar geleden overleed. Er is gelukkig ook goed nieuws. Het is alweer een tijdje geleden dat Tales Of The Sands (2011) verscheen, dus krijgen we te horen dat in januari volgend jaar een nieuw album verschijnt. Ook zal er in december een in Servië opgenomen clip verschijnen.

Myrath @ ProgPower Europe 2015

Een voorproefje van het toekomstige studiowerk krijgen we helaas nog niet. Het zijn vooral nummers van het derde album Tales Of The Sands die de setlist sieren. De Afrikanen starten voortvarend met Sour Sigh, Braving The Seas en Merciless Times, progtracks met een typische, Noord-Afrikaanse, culturele vibe. Daarin huist de kracht van Myrath dan ook. Tijdens het titelnummer lijkt Baarlo zelfs voor even in Tunesië te liggen. Na de reguliere set verdwijnt men even van het podium, maar al snel keren de heren terug voor ‘old heavy metal shit’ in de vorm van Shockwave en komt er een einde aan een geslaagde eerste festivaldag met de hit Beyond The Stars (Of ProgPower). In de kelder van het ‘jongerencentrum’ is er daarna nog een heel gezellige afterparty.

Pagina 1: vrijdag 2 oktober
Pagina 2: zaterdag 3 oktober
Pagina 3: zondag 4 oktober
Pagina 4: setlists

Reactie van kef op 20-10-2015 om 22:55u


Inderdaad geweldig en gezellig festival waar wij ook elk jaar naar toe gaan. ProgPower Eu is een van de beste festivals van NL!

Reactie van een Metalfan op 21-10-2015 om 15:12u


Wow mooie meid

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.