Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    1 december:
  • Insomnium en Omnium Gatherum
  • 2 december:
  • Árstíðir
  • Hällas en Gigatron2000
  • Insomnium en Omnium Gatherum
  • Sonata Arctica en Eleine
  • Wilson & Wakeman
  • 3 december:
  • Hangman's Chair
  • Heilung
  • 4 december:
  • Dool en Ggu:ll
  • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brad Delson (Linkin Park) - 44
  • Chris Poland (Megadeth) - 64
  • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
  • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
  • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
  • John Densmore (The Doors) - 77
  • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
  • Roger Peterson (Intwine) - 41
  • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
  • Martin Sharp (illustrator) - 2013
  • Ray Gillen (Badlands) - 1993
  • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

Butcher Babies en MagnaCult
Op 1 maart 2014 in Winston Kingdom, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

In thuisland Verenigde Staten heeft Butcher Babies vrij snel naam gemaakt. Na één EP tekende de band bij een groot label en nam deel aan enkele vrij grote tours waaronder de Rockstar Energy Drink Mayhem festival tour. Vorig jaar verscheen in de VS al het debuutalbum Goliath, maar Europa moest daar tot vorige maand op wachten. Precies op tijd voor de eerste Europese tournee die de dames en heren ondernemen. Om het carnaval te ontvluchten begaf ik me op de eerste zaterdag van maart op de Wallen in Amsterdam in de Winston Kindom om Butcher Babies live te aanschouwen.

Vanwege dat de portier maar vijf mensen tegelijk naar binnen laat en vervolgens de rest steeds even laat wachten, kom ik pas binnen op het moment dat voorprogramma MagnaCult al bijna klaar is. Ik pik nog net een nummer of twee mee, waarna ik kan concluderen dat deze Zuid-Hollandse band een heel stuk vooruitgegaan is sinds de laatste keer dat ik ze zag. Dat mag ook wel, want dat was enkele jaren geleden. Toen was het best aardig, nu staat er een uitstekende band die volwassen klinkt. Het groovet, het rockt, het zet je automatisch aan het headbangen. Precies zoals het moet.

Na een korte ombouwtijd begint het tegen elven te raken wanneer Butcher Babies eindelijk kan beginnen. De band blijkt populairder dan ik gedacht had, want de Winston Kingdom staat bijna vol. Velen willen natuurlijk zien of de zangeressen nog met de beruchte tepel-tape optreden. Dat doen ze echter al enige tijd niet meer, de dames hebben nu iets meer kleding aan. Vanaf de eerste noten van opener I Smell A Massacre blijkt al dat ze die halfnaakt-act helemaal niet nodig hebben om het publiek in vuur en vlam te zetten. De zo onschuldig ogende Heidi verandert gelijk in een wild beest op het podium. Haar zwartharige collega Carla doet er echter niet voor onder, en al snel springen de meiden van hot naar her op het kleine podium, of staan fanatiek te headbangen. Vooraan is doormiddel van een flightcase nog een klein opstapje gemaakt, waar ze ook regelmatig bovenop springen om nog net wat meer boven het publiek uit te steken. En zo gaat dat de hele show door. De band heeft een ongekende energie, en geeft dit ook door aan de fans. Het hele optreden door is er volop beweging in de pit. Precies zoals het moet.

Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014

Op deze avond komt bijna heel debuutalbum Goliath voorbij, aangevuld met enkele songs van de eerste EP. Het materiaal blijkt live even sterk te zijn als op cd. Ook de zang van Carla en Heidi valt me live reuze mee. Vaak klinken dit soort bands op plaat nog wel ok maar is de zang bij een show waardeloos. Niet bij Butcher Babies. De meiden schreeuwen de longen uit de lijfjes, ondanks dat de blondine aangeeft last van haar keel te hebben op deze laatste show van de tour. Het is vooral goed hoorbaar als ze tussen de nummers door wat tegen het publiek wil zeggen, daarom laat ze een enkele keer de fans ook meezingen, en duikt ze ook nog de moshpit in om daar samen met het publiek te schreeuwen. Het hele optreden heeft het publiek eigenlijk geen moment rust, afgezien van de minuut pauze voor de toegift. De vijftig minuten dat de show duurt zijn echter zo voorbij, en wil het publiek meer. Hopelijk krijgen we dat volgende keer, want Butcher Babies mag snel terugkomen. Deze eerste show in Nederland smaakt namelijk naar meer, zo laat ook de band op het einde weten.

Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014

Setlist:
1. I Smell a Massacre
2. The Mirror Never Lies
3. Goliath
4. C8h18 (Gasoline)
5. Jesus Needs More Babies for His War Machine
6. National Bloody Anthem
7. Mr. Slowdeath
8. The Deathsurround
9. In Denial
10. Magnolia Blvd.

Toegift:
11. Dead Poet
12. Axe Wound

Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014
Butcher Babies @ Winston Kingdom, Amsterdam, 1-3-2014

Reactie van bakvet op 04-03-2014 om 22:54u


Vanmiddag stonden hier twee reacties die kritisch waren ten aanzien van de band. Deze zijn verdwenen. Is er sprake van censuur op metalfan?

Reactie van Poep op 05-03-2014 om 02:35u


Duh, alles wat negatief is word verwijderd omdat mensen huilie huilie doen.

Reactie van T. op 05-03-2014 om 09:20u


als reacties inhoudelijk echt niets toevoegen worden ze wel eens weggehaald. Waaronder dus onzin als "popmuziek" en "was er geen strip act?"

Reactie van bakvet op 05-03-2014 om 10:00u


Matige actie. Snap best dat je geen welles-nietes discussies wilt op Metalfan, en dat kritiek krijgen op een stuk tekst krijgen waar je hard aan hebt gewerkt niet leuk is. Maar dat neemt niet weg dat ik als metal fan van mening ben dat de muziek die BB maakt op mij overkomt als popmuziek en niet als metal en als ik die mening in een woord kan vatten is dat toch uiterst praktisch. Bovendien informeert deze mening andere lezers over hoe in ieder geval een ander persoon dan de reviewer denkt over deze band.

Reactie van een Metalfan op 05-03-2014 om 10:19u


dat het geen standaard black-, thrash- of deathmetal is maakt het geen "popmuziek". Het is ook weinig populair, getuige dat het in een zaaltje van 200 man staat en niet in de Melkweg.

Reactie van Poep op 05-03-2014 om 12:42u


Ik dat wanneer je posts maakt op een publiekelijk forum je het recht hebt negatieve reacties te plaatsen. Iedereen kan hier posten dus het is publiekelijk.

Zelfde gejank heb je op Facebook als je iets negatiefs zegt over iemand nieuwe haar stijl ofzo. Hallo? Het is mijn mening en ik uit die wanneer ik daar zin in heb. Mensen moeten zich niet zo aanstellen.

Mijn opmerking over geen strip act had ook nog eens niks met de inhoud van de review te maken. Ik vind het gewoon slecht dat dit soort bands zo fucking hypocriet lopen te doen. Je staat daar al halfnaakt met 100 man die op je lopen geilen. Blijkbaar hou je dus van aandacht, ga dan naakt dan krijg je nog meer aandacht. Daarom had ik respect voor Rock Bitch maar deze band is gewoon een zielige gimmick net als Steel Panther ofzo. Ik heb er een hekel aan en dat mogen anderen best weten.

Reactie van bakvet op 05-03-2014 om 15:40u


@Poep: Ik begreep dat je dat bedoelde. Korte meningen zijn vaak duidelijk.

Ik beoordeelde BB op hun muziek, want dat vind ik belangrijk. Schreeuwerige zang en gebruik maken van distortion is niet automatisch metal. Maar ik wil benadrukken dat dit slechts mijn mening is.

En ten aanzien van de metal fan die opmerkt ''dat het geen standaard black-, thrash- of deathmetal is maakt het geen "popmuziek".'' wil ik graag opmerken: dat jij zo kortzichtig bent betekend niet dat ik dat ook ben.

Reactie van Poep op 05-03-2014 om 17:11u


Juist, kort maar krachtig. Helaas zijn veel mensen te stom ze te begrijpen en hebben een ton aan uitleg nodig. Schijt irritant gedoe.

Reactie van een Metalfan op 09-03-2014 om 11:50u


Hilarisch hoe mensen denken dat een website als dit automatisch alles maar moet plaatsen. Dit is geen democratie, de eigenaars van de website hebben alle recht te censureren wat ze wel of niet willen.

Reactie van Frank op 05-12-2015 om 01:37u


Butcher Babies zijn gewoon lekkere meiden die vette muziek maken.Is het verboden voor mooie vrouwen om muziek te maken? Ik vind ze te gek en omdat ik al 36 jaar van heavy Metal hou heb ik recht van spreken.Wat een stemgeluid hebben die meiden. Echt goed.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.