Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Concertreview

Paganfest
Op 27 maart 2011 in 013, Tilburg
Tekst door Nicole
Foto's door Bert Harmsen
Toen de namen voor Paganfest 2011 bekend werden gemaakt, waren de reacties heel wisselend. De een vindt het geweldig dat al deze bands samen op een podium staan, een ander heeft het allemaal wel weer gezien en gehoord. En dat is ook niet zo vreemd, want Varg en Eluveitie stonden vorig jaar ook al op de bill voor Paganfest, en ook Moonsorrow en Korpiklaani hebben vaker acte de presence mogen geven. Met in totaal acht bands op het programma lijkt het een ware uitputtingsslag te worden in de Tilburgse 013. Dat het ook voor de bands een uitputtende tour is geweest, blijkt wel uit de vermoeide gezichten tijdens deze laatste show. Twee weken daarvoor stond Paganfest nog in de Amsterdamse Melkweg.

De Finnen van Kivitmetsän Druidi hebben in 2008 een aardig debuut afgeleverd met Shadowheart en binnenkort verschijnt er een nieuwe plaat. Tijdens de set van vandaag krijgen we alvast een voorproefje. Het publiek is enigszins enthousiast, maar de handjes gaan pas echt in de lucht bij Blacksmith en Halls Of Shadowheart van de eersteling. De heren doen hun best en het is dan ook jammer dat zangeres Leeni-Mari het weet te verpesten met haar spastische bewegingen die doen denken aan een dressuurpaard. Hoewel haar klassieke stem niet gek is, lijkt deze live niet bij de rest van de muziek te passen. Jammer is ook dat de toetsen zo goed als niet te horen zijn. Een enigszins teleurstellend optreden en Leeni-Mari mag de volgende keer lekker in haar sauna blijven zitten.

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Arafel is vanavond de grote onbekende naam waarschijnlijk, al zegt de naam Helge Stang een enkeling wellicht meer. Deze zanger – met een prima strot – kennen we onder andere van Equilibrium. Hij is de enige Duitser in deze Israëlische band en lijkt prima geïntegreerd te zijn. Zijn podiumervaring is duidelijk te merken, al weet violiste Nasha Nokturna ook wel hoe ze het publiek moet bespelen. Hoewel vrijwel niemand de band lijkt te kennen, wordt er toch enthousiast meegeklapt en gaan er vele handjes de lucht in. Onder andere The Last Breath Of Fire van het laatste wapenfeit komt voorbij. Gedurfd is ook het instrumentale nummer waarin de viool centraal staat. Leuk om eens wat nieuws te zien op Paganfest!

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg
Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Tilburg heeft dubbel geluk gehad. Eluveitie en Heidevolk maken onderdeel uit van de Extended Edition én de Arnhemmers hebben enkele dagen eerder nog een optreden af moeten zeggen wegens omstandigheden. Het publiek vermaakt zich opperbest en het lijkt wel het drukste optreden van de hele avond. Handen gaan de lucht in, er wordt flink meegezongen en er is een aardige moshpit. De heren en dame spelen een prima set met veel nieuw materiaal. Op de podiumprestatie valt niets af te dingen, op het licht en geluid wel. De drums staan veel te hard en het licht is vaak erg donker, dit laatste speelt overigens wel bij meer bands. Al met al een optreden dat staat als een huis. Dat het publiek het hier mee eens is, blijkt wel uit het lawaai dat werd geproduceerd (109 decibel) en het geroep aan het einde van de show. 'We want more!'

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

In een jaar tijd hebben de Duitsers van Varg al met drie gelegenheden op het podium gestaan in ons land. Vorig jaar tijdens Paganfest en in december op de Eindhoven Metal Meeting. De band heeft zich duidelijk weten te ontwikkelen. Het geheel klinkt agressief, strak en de heren voelen zich meer thuis op het podium dan daarvoor het geval was. Het publiek wordt getrakteerd op klassieker-in-wording Blutaar en materiaal van de nieuwe plaat Wolfskult. Anna Murphy van Eluveitie komt tijdens het Rottkäpchen verkleed het podium op en doet mee op haar draailier. Het publiek vermaakt zich wel met deze heren, getuige de moshpits. Een nette prestatie van deze 'oudgedienden'.

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Om de een of andere reden spelen alle bands vroeger dan op het tijdschema is aangegeven, zo ook Moonsorrow. Terwijl het soms dringen is om een plaatsje in de zaal, is het bij deze Finnen juist heel rustig. En dat is jammer, want de muziek kan erg sfeervol zijn en gaat terug naar de basis, zonder fluitjes of doedelzakken. Toch werkt dit niet op Paganfest. De sfeer is er totaal uit bij de bezoekers en de show is helaas van bedenkelijk niveau. De instrumenten staan niet juist op elkaar afgesteld en de zang is slecht te horen. De Finnish Folk Metal Maffia, zoals Moonsorrow zichzelf noemt, zou beter uit de verf komen in een kleinere zaal met andere acts op de bill.

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Ook het Zweedse Unleashed doet het zonder folk-instrumenten, maar met twee gitaren en een gedegen setlist. Waar Dornenreich vorig jaar de vreemde eend in de bijt was, lijkt Unleashed dat nu te zijn. De band kan echter wel terugvallen op ruim twintig jaar podiumervaring. Het optreden klinkt dan ook prima. Omdat dit de laatste show van de tour is, worden er nog wat grapjes uitgehaald tussen de bands onderling. Zo verschijnen tijdens Hammer Batallion leden van onder andere Kivitmetsän Druidi op het podium met zelfgefabriceerde hamers. Frontman Johnny kan er wel om lachen: 'Ik heb ze nog nooit zo hard zien headbangen op de planken. Dat kan alleen maar met Unleashed.'

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg
Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Een andere geslaagde grap wordt uitgehaald bij het Zwitserse Eluveitie. Zangeres en draailier-bespeelster Anna Murphy zagen we al eerder meedoen bij Varg's Rottkäpchen en dus komen tijdens Inis Mona drie als Roodkapje verklede kerels het podium op. De band speelt lachend verder. Het geheel klinkt een stuk beter dan vorig jaar, nu de tweede gitarist mee is. Wel krijgt het optreden enigszins een routinematig karakter, doordat de band vorig jaar ook al aanwezig was bij Paganfest. We krijgen stevige nummers als Bloodstained Ground, Thousandfold en Kingdom Come Undone voor de kiezen die het publiek flink in beweging zetten. Van cirkelpits tot gewone pits en een wall of death: de bezoekers vermaken zich meer dan prima met Eluveitie!

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg
Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Tot slot zijn de Finnen van Korpiklaani aan de beurt om de avond feestelijk af te sluiten meer knallers als Beer, Beer en Wooden Pints. Zelf lijken de heren er niet zoveel zin te hebben en ze staan met chagrijnige gezichten hun set af te spelen. Daarbij proberen ze een balans te vinden tussen de meezingbare uptempo nummers en serieuzere, langzamere nummers in het Fins van de laatste plaat. Het publiek wil echter feesten en kan dus weinig met Ukon Wacka of Lonkkaluut. En tot overmaat van ramp komt zelfs Happy Little Boozer niet aan bod. De zaal loopt langzaam maar zeker leeg en dat is niet zo vreemd, want een goede afsluiter was Korpiklaani zeer zeker niet.

Paganfest 2011 @ 013, Tilburg
Paganfest 2011 @ 013, Tilburg

Klik op de foto's voor grotere versies

Met dank aan Bert van Metalshots voor de foto's.

De plussen:
+ De mogelijkheid een stempel te krijgen om naar buiten te gaan.
+ Gemoedelijke sfeer.
+ Enthousiaste bands, met uitzondering van Korpiklaani.

De minnen:
- Lang niet altijd goed geluid.
- Het licht was erg donker.
- Bands begonnen eerder dan was aangegeven in het tijdschema.
- Strenge controle bij de ingang: drinkhoorns waren niet toegestaan.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Reactie van Elroy op 15-04-2011 om 13:18u


Hmmm in amsterdam nergens last van gehad, ook korpiklaani deed het prima en ze waren (zoals ik het zag) ook wel in een goede bui, al met al een zeer sterke editie van paganfest!

Reactie van Gilbert op 16-04-2011 om 18:56u


Prima verslag. Zelf vond ik Moonsorrow (ook) nogal saai, maar met de andere zeven bands heb ik me voortreffelijk vermaakt. Eluveitie was voor mij de grote verrassing, aangezien ik ze nog nooit eerder gezien had. Het was voor mij zelfs de band van de dag, terwijl ik toch vooral voor Unleashed en in mindere mate Varg een kaartje had gekocht. Bij Korpiklaani was het wel jammer dat de zanger duidelijk teveel gedronken (of gesnoven) had en zelfs nog iemand (licht?) verwondde toen hij aan het eind de microfoon zomaar het publiek inslingerde.

Reactie van Ed op 17-04-2011 om 13:10u


Ik ben dan naar Paganfest in Amsterdam geweest. Ook daar vond ik Korpiklaani heel erg tegenvallen. Heel erg passief. Zelfde geld voor Moonsorrow. Misschien is die laatste een kwestie van smaak. Daarentgen vond ik Unleashed en Eluveitie erg gaaf. Eluveitie zelfs beter dan vorig jaar. Heb me evengoed wel vermaakt daar.

Reactie van marcel op 20-04-2011 om 07:52u


modegril deze vikingen muppetshow.

Reactie van Bas op 28-04-2011 om 22:19u


Ik hoop dat Evils Desire hier ook een keer gaat optreden!!!

Reactie van marcel op 28-04-2011 om 22:27u


tuurlijk niet!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.