Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 3 februari:
 • Deathstars
 • Halestorm
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • 4 februari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Haken
 • Harakiri For The Sky
 • Soen
  1 maart:
 • Nervosa, Warbringer en Warfect
Kalender
Vandaag jarig:
 • Carmen R. Schäfer (Brainstorm) - 43
 • Eddie Jackson (Queensrÿche) - 61
 • Nicola Pirroni (Holy Martyr) - 46
 • Olaf Zissel (Tankard) - 54
 • Stuart Marshall (Dungeon) - 43
 • Vrangsinn (Carpathian Forest) - 48

Vandaag overleden:
 • Dave G. Halliday (Hell) - 1987
 • Willie Dixon - 1992
Concertreview

ACinDC, Present Danger en Piece Of Maiden
Op 3 februari 2018 in Hampshire Hotel, Emmen
Een review door Jeffrey

Emmen en metal is een huwelijk dat niet zonder slag of stoot verloopt. Zo was er jaren geleden nog het Emmen Metal Festival, maar jongerencentrum Blanco sloot noodgedwongen zijn deuren en werd later zelfs gesloopt. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. PitFest in het nabijgelegen Erica is een doorslaand succes, Schoonebeek Deathfest doet het goed en na wat jaren van afwezigheid is Monsters Of Rock weer terug. Ook dit jaar heeft Viking Entertainment een mooi affiche geregeld met drie coverbands: Piece Of Maiden, Present Danger en ACinDC.

De optredens vinden plaats in het Hampshire Hotel in een grote zaal die plaats biedt aan uiteenlopende bijeenkomsten, van trouwerijen tot optredens. Parkeren kan gratis voor de deur. Ideaal. Bij binnenkomst is er een kleine metalmarkt waar je patches en t-shirts kunt kopen. Als je doorloopt, kom je in de zaal terecht. Drankjes betaal je met muntjes van 2,50 per stuk en je kunt in de hoek van de zaal zelfs een bakje friet of een hamburger kopen. De netjes geklede medewerkers van de zaal zijn vriendelijk en nergens ontstaan wachtrijen.

Allereerst betreden de mannen van Piece Of Maiden het podium. Dat zijn gitarist Jeremy Geels, bassist Harald Thierry, zanger Michel Zandbergen, drummer Dennis Kromhout en gitarist Marvin Erades. De Leidse coverband is sinds februari 2016 bij elkaar en zoals de naam doet suggereren, speelt men covers van Iron Maiden. Dat gaat uitstekend en het is vanaf het begin af aan genieten van de New Wave of British Heavy Metal-klassiekers. Vanaf opener Aces High staat het geluid prima afgesteld en springen de twinleads er goed uit. Michel toont zich een zanger met een groot bereik en hij imponeert met zijn zuivere uithalen. In zijn rol als frontman slaagt hij echter minder goed. Zijn teksten tussen de nummers door zijn niet heel sterk en hij mist wat charisma. Op zijn aanmoedigingen om mee te doen, krijgt hij dan ook niet veel reactie.

Het publiek kijkt liever nog even de kat uit de boom. De eerste biertjes zijn pas achter de kiezen en er is meer nodig om los te komen. Een groot deel van de toeschouwers kijkt goedkeurend toe van afstand. Een klein deel staat bij het podium en zingt de klassiekers mee. Daartussen is een gat waarin een klein groepje fanatiekelingen een minipit start. Dit trio ondervindt dat de dansvloer glad is en dat levert hilarische taferelen op. Halverwege de set is er ook op het podium wat meer show. Zo pakt Michel de vlag erbij tijdens The Trooper en verschijnt tijdens The Number Of The Beast mascotte Eddie ten tonele. Hij ontneemt de muts van de gitarist en neemt de zanger op de schouders. Zeer vermakelijk. Wasted Years en Run To The Hills (met veel meezingende bezoekers) sluiten de sterke set af.

Als tweede band van de avond staat Present Danger op de planken, bestaande uit zanger/gitarist Thijs de Jong, drummer Martijn de Jong, gitarist Maikel Netten en bassist Raymond Netten. De mannen uit Kaatsheuvel zijn al sinds 1996 onder die naam actief met zowel eigen nummers als een Metallica-set. Vandaag uiteraard met een Metallica-set waarvoor ze al eens nationaal werden onderscheiden (Clash Of The Coverbands in Utrecht). De ervaring betaalt zich uit. Hier staat een geoliede machine die vanaf begin tot einde indruk maakt. Bovendien is er in tegenstelling tot de eerste act meer contact met het publiek en dat levert een sterker wij-gevoel op. De gespierde mannen hebben er veel zin in en brengen de klassiekers met veel overtuiging.

Vrijwel alle tracks zijn afkomstig uit de jaren tachtig. De enige uitzondering is Enter Sandman (1991) en dat is meteen een van de hoogtepunten. Jammer dat er niet meer van "the black album" gespeeld werd. Andere highlights zijn Whiskey In The Jar, One en Seek And Destroy. Het volume staat wat aan de harde kant (al is de basmelodie van For Whom The Bell Tolls helaas niet hoorbaar), maar dat doet niets af aan de prestaties van de heren, die er op enkele schoonheidsfoutjes na een strakke en energieke show van maken. Het is zelfs niet storend dat tijdens Master Of Puppets, voordat het semi-akoestische deel wordt ingezet, even moet worden gestemd. De fans staan te genieten, luchtgitaar te spelen en mee te brullen met Thijs de Jong, die het niet alleen vocaal goed doet, maar ook met zijn solo’s imponeert en samen met de anderen voor veel energie in de zaal zorgt. Prima optreden van Present Danger.

Last but not least: ACinDC, met in de gelederen zanger Wouter Kerkhofs, bassist Nick McGrath, gitaristen Erwin Wuite en Laurent Schijns en drummer Lambert van den Munckhof. Het is inmiddels rond middernacht en de alcohol doet bij veel bezoekers zijn werk. Het levert een vrolijke boel op. Door de gladde dansvloer liggen een paar bezoekers meer op de grond dan ze rechtop staan en er is zelfs iemand die een niet geslaagde poging doet om van een statafel te crowdsurfen. Gelukkig gebeuren er geen ongelukken. Ook op het podium is er veel beweging, met name bij Erwin Wuite in zijn rol als Angus Young. Aan het einde van het openingsnummer neemt hij een sprong en gaat er bij liggen om rondjes te tollen op zijn rug. Ook Wouter laat zich regelmatig zien.

De anderen houden zich meer op de achtergrond, al komen Nick en Laurent naar voren voor de achtergrondvocalen, bijvoorbeeld tijdens Dirt Deeds Done Dirt Cheap. Tijdens High Voltage gaat Erwin op de schouders door het publiek en tijdens Bad Boy Boogie is er de stripteaseshow. Het zijn de vaste showelementen die we in het verleden ook bij het echte AC/DC hebben gezien. Toch mist er soms iets extra’s aan de show, want als Erwin vraagt om bijval, valt het wat stil in de zaal. Spelen, lijkt men te denken. Laat die klassiekers horen! En die volgen dan ook tot grote tevredenheid. Men danst en zingt mee met Highway To Hell en Thunderstruck en met For Those About To Rock (We Salute You) komt er letterlijk een knallend einde aan de lange show als er kanonnen verschijnen die harde knallen produceren.

Monsters Of Rock is een ietwat prijzig, maar geslaagd feestje dat om meer promotie vraagt. De opkomst van 350 mensen is wat tegenvallend, zeker als je weet dat de vorige edities een paar honderd man meer aanwezig waren. Wellicht te wijten aan carnaval? De aanwezigen hebben zich hoe dan ook vermaakt met aardige tot goede uitvoeringen van diverse rock- en metalklassiekers. Het evenement is dan ook zeker voor herhaling vatbaar.

Setlist ACinDC:
1. Riff Raff
2. Hell Ain’t A Bad Place To Be
3. Rock ‘N’ Roll Damnation
4. Shoot To Thrill
5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
6. Back In Black
7. That’s The Way I Wanna Rock ’N Roll
8. Bad Boy Boogie
9. Hells Bells
10. If You Want Blood (You Got It)
11. High Voltage
12. You Shook Me All Night Long
13. Highway To Hell
14. Let There Be Rock
15. Whole Lotta Rosie
16. T.N.T.
17. Thunderstruck
18. For Those About To Rock (We Salute You)

Setlist Present Danger:
1. Creeping Death
2. Master Of Puppets
3. Fade To Black
4. Enter Sandman
5. Blackened
6. For Whom The Bell Tolls
7. Whiskey In The Jar
8. The Four Horsemen
9. One
10. Seek & Destroy

Setlist Piece Of Maiden:
1. Aces High
2. Two Minutes To Midnight
3. Revelations
4. Children Of The Damned
5. Flight Of Icarus
6. Can I Play With Madness
7. The Trooper
8. The Number Of The Beast
9. Powerslave
10. Hallowed Be Thy Name
11. Moonchild
12. Wasted Years
13. Run To The Hills

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.