Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-01-2020

Hammerfall, Gloryhammer en Lancer
Op 16 januari 2017 in Tivoli, Utrecht
Een review door Lennert
Foto's door Marcel Klaster

Geen beter begin van het concertjaar dan een bezoek aan het altijd fijne Tivoli. Gelukkig dachten meer mensen hetzelfde, waardoor de oudgedienden Hammerfall en veelbelovende nieuwkomers Gloryhammer en Lancer er een gezellige maandagavond van konden maken.

Het Zweedse Lancer heeft zojuist haar derde album Mastery op de markt gebracht. De aan de vroegere Helloween denkende power/speed metal wordt enthousiast gebracht door alle bandleden, al is het toch vooral de markante frontman Isak Stenvall die de meeste aandacht opeist. Zijn uithalen zijn niet altijd even zuiver, maar zijn aankondigen en grappen kunnen bij een flink gedeelte van de aanwezigen toch wel op een hoop sympathie rekenen. Als je zijn 'love it or hate it'-zang wegdenkt, valt er namelijk behoorlijk wat te genieten van tracks als Mastery en het heerlijke Iscariot. Wat mij betreft dan ook een leuke opener van de avond.

 @ TivoliVredenburg, Utrecht, 13-1-2017

Je zou bijna denken dat Gloryhammer een headlinershow speelt, want de zaal is al praktisch vol als de band de openingsakkoorden van Rise Of The Chaos Wizards inzet. Het publiek gaat gedurende het gehele humoristische optreden uit zijn dak en zingt alle foute, maar oh zo goede powermetalpareltjes als Legend Of The Astral Hammer (inclusief act met goblin op het podium) en The Hollywood Hootsman mee. Tussendoor deelt zanger Angus McFife nog een quest uit aan ene Ralph uit Maastricht, die prompt wordt omgedoopt tot Thijs uit Inverness. "All you guys are called 'Thijs' right?", krijgt de jongeman toegeworpen voordat hij op quest gestuurd wordt naar de Galactic Fortress (de bar) om bier te halen voor bassist Hootsman. Dit mag alleen crowdsurfend gebeuren, waarna 'Thijs' (op zijn rug gedragen door een groep jolige metalheads) snel terugsurft om de band van twee biertjes te voorzien. Een leuk staaltje publieksparticipatie dat de band nog meer waardering oplevert.

Gloryhammer @ TivoliVredenburg, Utrecht, 16-1-2017

Op het moment dat de band afsluiter The Unicorn Invastion Of Dundee inzet, duiken vele mensen (waarvan een persoon zelfs met eenhoornmasker op) in een lollige pit. Het is een waardige afsluiter van een fantastisch optreden dat eigenlijk naar meer smaakt. Mensen die niet kunnen genieten van een fikse portie over the top theatraliteit en humor dienen Gloryhammer absoluut te ontwijken. Ik ben van mening dat de band klaar is voor een headlinertour en geloof niet dat ik de enige was die dit vanavond dacht. Misschien een idee voor een combinatie met gelijkgestemde zielen Twilight Force?

Aangezien het toch Hammerfall is dat vanavond de headliner-positie bekleedt, ben ik van tevoren dan ook nog even angstig dat het vanavond een vergelijkbare situatie wordt van een aantal jaren geleden toen Sabaton in het voorprogramma stond en het publiek meer voor deze band, dan voor de headliner zelf leek te komen. Gelukkig blijkt dit vanavond niet het geval te zijn, aangezien de zaal nog voller lijkt en het publiek nog vocaler is dan bij Gloryhammer het geval was. Logisch, want de band speelt vanavond een geļnspireerde en vrolijke show, waar onmogelijk niet van te genieten is. Van het laatste werk Built To Last komen buiten de titeltrack ook Dethrone And Defy en het erg aanstekelijke Hammer High voorbij, welke alle wonderbaarlijk goed tussen het oude materiaal als Let The Hammer Fall en het magistrale Crimson Thunder passen.

Hammerfall @ TivoliVredenburg, Utrecht, 13-1-2017

Joacim Cans vertelt dat veel mensen hadden gehoopt dat de band ter ere van het twintigjarige bestaan van het debuutalbum dan ook heel Glory To The Brave zou spelen. Omdat hun laatste album Built To Last net uitgebracht is, leek het de band niet heel gepast om dit dan ook te doen, maar we worden alsnog getrakteerd op een instrumentale medley waarin de riffs van onder andere Stone Cold, Hammerfall en Steel Meets Steel voorbijkomen. Hierna krijgen we echter alsnog het heerlijke The Dragon Lies Bleeding en Glory To The Brave te horen, waardoor de fans van het eerste uur toch mooi op hun wenken bediend worden. Joacim Cans is erg goed bij stem, terwijl gitaristen Pontus en Oscar een fantastisch gitaarduo blijken te zijn. De encore laat dan ook niet lang op zich wachten met de verrassende keuzes Hammer High en het van (r)Evolution afkomstige Bushido, alsook het niet zo verrassende, maar altijd fijne Hearts On Fire. Hammerfall blijkt nog steeds een sterke en gelukkig ook populaire liveband te zijn.

Hammerfall @ TivoliVredenburg, Utrecht, 13-1-2017

Setlist Hammerfall:
1. Hector's Hymn
2. Riders Of The Storm
3. Bring It!
4. Blood Bound
5. Any Means Necessary
6. Renegade
7. Dethrone And Defy
8. Crimson Thunder
9. Last Man Standing
10. Let The Hammer Fall
11. Built To Last
12. Medley
13. The Dragon Lies Bleeding
14. Glory To The Brave
15. Origins
16. Punish And Enslave

Encore:
17. Hammer High
18. Bushido
19. Hearts On Fire

Hammerfall @ TivoliVredenburg, Utrecht, 13-1-2017

Setlist Gloryhammer:
1. Rise Of The Chaos Wizards
2. Legend Of The Astral Hammer
3. Hail To Crail
4. Questlords Of Inverness, Ride To The Galactic Fortress!
5. The Hollywood Hootsman
6. Angus McFife
7. Universe On Fire
8. The Unicorn Invasion Of Dundee

Gloryhammer @ TivoliVredenburg, Utrecht, 13-1-2017

Setlist Lancer:
1. Dead Raising Towers
2. Future Milennia
3. Mastery
4. Iscariot
5. Purple Sky

Lancer @ TivoliVredenburg, Utrecht, 13-1-2017

Met dank aan Marcel Klaster van LiveReviewer voor de foto's. De hele fotogallery vind je op LiveReviewer.com.

[ Terug naar de Concert Reviews ]