Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Nightwish - Vehicle Of Spirit
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records
Nightwish - Vehicle Of Spirit
Met de nieuwe dvd/blu-ray Vehicle Of Spirit trakteert Nightwish ons niet op één maar op twee volledige liveshows. De band was de afgelopen anderhalf jaar op tournee voor het album Endless Forms Most Beautiful en wie bij een van de shows aanwezig was kan nu weer nagenieten. Heb je de Finse band op deze tour gemist, dan kun je nu dus alsnog een liveshow meemaken.

Allereerst is er de show waar Nightwish destijds het jaar mee afsloot, opgenomen in december 2015 in het Wembley-stadion in London. De setlist is behoorlijk gelijk aan de twee optredens die de band enkele weken eerder gaf in Amsterdam, dus een feest van herkenning voor diegenen die daarbij waren. Het laat de band in topvorm zien tijdens een van de grootste shows op de tour. Van bijna alle albums komt wel wat voorbij, al ligt de nadruk (natuurlijk) op het laatste album. Een mooi moment is de opkomst van bioloog Richard Dawkins die tijdens de outro van The Greatest Show On Earth zijn rol komt herhalen van op het album en een mini-hoorcollege houdt in het voetbalstadion.

De tweede show is er een die redelijk in het begin van de tournee werd opgenomen, namelijk eind juli 2015 in het Finse Tampere. Nu kun je je afvragen of twee shows niet iets te veel van het goede is. De setlist verschilt wel van de Wembley-show, maar natuurlijk is er ook wat overlap. Net als bij de andere show wordt ook bij deze helaas niets van debuutalbum Angels Fall First gespeeld. Het is wel wat onwennig om te zien dat het optreden in vol daglicht begint, waardoor de lichtshow minder tot zijn recht komt. Gelukkig wordt het donker naarmate de show vordert en is ook dat euvel verholpen. Net als bij de andere show is ook deze uit Tampere uitstekend in beeld gebracht en klinkt alles zoals het moet bij een liveopname.

Als extra's staan er een stuk of tien songs op de schijfjes, evenals een kort interview met Richard Dawkins. De meeste van de tien songs werden ook op een van de twee hoofdshows gespeeld, maar de opnames bij de extra's zijn van andere voorstellingen. Zo staat er een akoestische versie op van Edema Ruh, opgenomen tijdens de Nightwish-cruise, en doet Tony Kakko (Sonata Arctica) mee op Last Ride Of The Day. Al met al zijn dit best leuke toevoegingen, maar omdat het losse tracks zijn, mis je wel het echte concert-gevoel dat je bij een volledige show krijgt.

Voor de Nightwish-fan is Vehicle Of Spirit een prachtig kerstcadeau, voor iedereen die niet groot fan is zijn twee optredens misschien te veel van het goede.

The Wembley Show:
1. Shudder Before The Beautiful
2. Yours Is An Empty Hope
3. Ever Dream
4. Storytime
5. My Walden
6. While Your Lips Are Still Red
7. Élan
8. Weak Fantasy
9. 7 Days To The Wolves
10. Alpenglow
11. The Poet And The Pendulum
12. Nemo
13. I Want My Tears Back
14. Stargazers
15. Ghost Love Score
16. Last Ride Of The Day
17. The Greatest Show On Earth

The Tampere Show:
1. Shudder Before The Beautiful
2. Yours Is An Empty Hope
3. Amaranth
4. She Is My Sin
5. Dark Chest Of Wonders
6. My Walden
7. The Islander
8. Élan
9. Weak Fantasy
10. Storytime
11. Endless Forms Most Beautiful
12. Alpenglow
13. Stargazers
14. Sleeping Sun
15. Ghost Love Score
16. Last Ride Of The Day
17. The Greatest Show On Earth

Extra's:
1. Weak Fantasy (Vancouver)
2. Nemo (Buenos Aires)
3. The Poet And The Pendulum (Mexico City)
4. Yours Is An Empty Hope (Joensuu)
5. 7 Days To The Wolves (Espoo, Barona Arena)
6. Sleeping Sun (Masters Of Rock)
7. Sahara (Tampa Bay)
8. Edema Ruh (akoestisch, Nightwish-cruise)
9. Last Ride Of The Day (met Tony Kakko, Rock In Rio)
10. Elan (Sydney)
11. Richard Dawkins interview

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 19 december 2016

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]