Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Vampire - Vampire (Tour Edition)
Jaar van release: 2016
Label: Century Media Records
Vampire - Vampire (Tour Edition)
Begin dit jaar was Vampire samen met Grave Pleasures en Tribulation op bezoek in Nijmegen. Eerstgenoemde maakte op dat moment een aardige, maar geen onuitwisbare indruk. In Doornroosje was destijds de toureditie van het gelijknamige debuutalbum van Vampire verkrijgbaar, welke tevens de tracks van de Cimmerian Shade-ep (2015) als bonus bevat. Ondergetekende heeft deze inmiddels een aantal keer beluisterd en hierbij volgen de bevindingen.

De Zweedse death/thrashformatie die in 2011 is opgericht, combineert de ideeën van Abigor, Autopsy, Sodom, Necrophobic en met name Slayer, Repugnant, Celtic Frost en Bathory tot een retro-sound, aangevuld met de horror van zombiefilms, horrorliteratuur (de Zweedse schrijvers Andreas Marklund en Anders Fager) en Alice Cooper, deels te vergelijken met wat het bekendere Tribulation doet op bijvoorbeeld The Horror (2009) en nu we het over die band hebben; de hese stem van Hand of Doom doet denken aan die van Johannes Andersson. Doorgaans ligt het tempo hoog, maar er zijn voldoende tempowisselingen om het interessant genoeg te houden om het album in zijn geheel te beluisteren. Een enkele keer duikt er een verrassing op, zoals een NWOBHM-solo of een akoestische passage.

Het levert een aantal sterke tracks op met zeer fraai gitaarwerk, zoals Howl From The Coffin, compleet met Celtic Frost-oeh, uitstekende riffs en melodieuze solo’s, het sfeervolle Ungodly Warlock, dat met een akoestische passage eindigt, The Bestial Abyss, dat varieert van headbangtempo’s tot een karakteristiek, cinematisch slot en The Fen, waarvan een videoclip online staat. Daartegenover staan ook een paar minder overtuigende nummers. Originaliteit is soms ver te zoeken, maar de combinatie van verschillende elementen ligt lekker in het gehoor en de plaat ademt een en al ambiance. De reverb-effecten op leads en vocalen geven invulling aan het horrorconcept.

De ep Cimmerian Shade van een jaar later laat een heel ander geluid horen. De thrash is nog steeds aanwezig in de vorm van het sterke Night Hunter, maar nadrukkelijker doet de Britse heavy metal uit de jaren tachtig zijn intrede, zoals te horen in het prachtige, gevarieerde Pyre Of The Harvest Queen. Het geheel is iets cleaner geproduceerd, maar niet minder sfeervol. Luister maar eens naar het kalme intermezzo Sleeper In The Deep.

De toureditie van het zefgetitelde debuut geeft mooi de ontwikkeling weer van Vampire. Van sfeervolle retro-death/thrashband naar een breder georiënteerd geluid, zonder de ambiance tekort te doen. Veel liefhebbers van bovengenoemde bands en Tribulation hebben wellicht al van Vampire gehoord, maar behoor je niet tot die groep, dan is het zeker de moeite waard om deze release te gaan beluisteren.

Tracklist:
1. Orexis
2. Howl From The Coffin
3. At Midnight I'll Possess Your Corpse
4. Ungodly Warlock
5. The Bestial Abyss
6. Black Deserts
7. Jaws Of The Unknown
8. The Fen
9. Cellar Grave Vampire
10. Under The Grudge
11. Pyre Of The Harvest Queen
12. Sleeper In The Deep
13. Night Hunter
14. Hexahedron

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 15 april 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]