Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2023?

Aeternus - Philosopher
Angra - Cycles Of Pain
Autarkh - Emergent
Bad Wolves - Die About It
Carnation - Cursed Morality
Earthside - Let The Truth Speak
Gama Bomb - Bats
Gnaw Their Tongues - The Cessation Of Suffering
Green Lung - This Heathen Land
Helmet - Left
Hinayana - Shatter And Fall
Mephorash - Krystl-Ah
Night Crowned - Tales
Panopticon - The Rime Of Memory
Sadus - The Shadow Inside
Serenity - Nemesis AD
Shylmagoghnar - Convergence
Spiritbox - The Fear Of Fear
Suffocation - Hymns From The Apocrypha
Tarja - Dark Christmas
Thorium - Extraordinary Journeys Pt. 1
Thronehammer - Kingslayer
Till Lindemann - Zunge
Xoth - Exogalactic
een ander studio-album dat in november verscheen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
 • 7 december:
 • Atreyu
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Living Colour
 • 8 december:
 • Beyond God
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Floor Jansen en Anneke van Giersbergen
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Living Colour
 • Paul Di'Anno, Noturnall en Electric Gypsy
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • The Amity Affliction, Comeback Kid, Alpha Wolf en Mugshot
 • Ye Banished Privateers
 • 10 december:
 • Danko Jones en Radkey
 • Living Colour
 • Till Lindemann
Geen concerten bekend voor 04-01-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 50
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 58
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 47
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 52
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 50
 • Morten Veland (Sirenia) - 46
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 52
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 51
 • Robert Balci (Stormwitch) - 53

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Review

Abbath - Abbath
Jaar van release: 2016
Label: Season Of Mist

Abbath - Abbath

Immortal is altijd een unieke band geweest binnen de haast mythische Noorse blackmetalscene van de jaren negentig. Zo werden de voor het genre kenmerkende lo-fi producties en hypnotiserende melodieeën vanaf At The Heart Of Winter (1999) van een kraakhelder geproduceerd geluid voorzien en steeds verder aangevuld met invloeden uit de klassieke heavy- en thrash metal, wat tot een geluid leidde dat even toegankelijk als episch was. Immortal wist daarmee ook mensen die eerder niets met black metal op hadden aan zich te binden en groeide voor zowel binnen- als buitenstaanders uit tot het boegbeeld van het genre. De eigenzinnigheid van Immortal bleef echter niet beperkt tot hun muzikale koers. Tekstueel werd er ook nooit geageerd tegen de kerk, maar werd de schoonheid van de Noorse natuur geroemd. Temidden van antichristelijke blackmetalbands en bijbehorende figuren als Burzum’s Varg Vikerness, die zichzelf iets té serieus namen, was het ook altijd heerlijk om gitarist/vocalist Abbath aan het werk te zien, met zijn gekke bekken en uiteraard de befaamde crabwalk!

Het betekende dan ook een moment van diepe rouw toen Immortal in 2015 ontbonden werd wegens onenigheid tussen aan de ene kant Abbath en aan de andere kant drummer Horgh en gitarist, componist en oprichter Demonaz. Maar niet getreurd: Abbath vond in de vorm van bassist King (o.a. God Seed) en drummer Kevin Foley (Benighted) een zeer capabele ritmesectie voor zijn nieuwe band en komt met een meer dan puik album voor de dag. Een album dat direct herkenbaar is als een aan het brein van Abbath ontsproten product en waar de gehele muzikale ontwikkeling van Immortal in terug te horen is.

Alle bekende elementen zijn namelijk aanwezig: klassiek aandoende riffs, grootse composities, de nodige blastbeats, cleane intermezzo’s en natuurlijk de uit duizenden herkenbare kwaakvocalen van onze favoriete blackmetalclown. Zodra To War losbarst, is het vertrouwde Immortal-gevoel als vanouds aanwezig: de sensatie die enkel te omschrijven valt als het berijden van een sneeuwstorm! Winters Bane herinnert door zijn midtempo en toegankelijkheid aan een ijzige versie van Motörhead en sluit zo mooi aan op het album dat in 2006 werd uitgebracht onder de noemer I, waarop de klassieke metalinvloeden hoogtij voerden.

Daarnaast wordt er ook teruggegrepen op de razende grimmigheid waarmee Immortal oorspronkelijk furore maakte in de jaren negentig. Neem bijvoorbeeld Ashes Of The Damned: denk er een minder heldere productie bij en dit razende stuk geweld had zo op Blizzard Beasts(1997) kunnen staan. Een nummer als Fenrir Hunts neemt het beste van beide werelden. Qua riffs is het erg thrashy en had het ook op een later album als Sons Of Northern Darkness(2002) kunnen staan, maar vanaf de derde minuut raast het als vanouds.

Hetgeen mij het meest verheugt, is dat Abbath het heilige vuur der inspiratie weer terug lijkt te hebben gevonden. Klonk All Shall Fall (2009) mij als een op safe gespeelde herhalingsoefening in de oren, hier is de passie in overvloed aanwezig. Zelfs achter de simpelere, midtempostukken zit een heerlijke drive. Goed, de productie is een beetje te netjes te noemen. Een zwaarder gitaargeluid was de impact van de riffs ten goede gekomen. Het is echter geen euvel dat bergen roet in het zeer smakelijke eten gooit. True-blackmetalfans die Immortal reeds vanaf At The Heart Of Winter afschreven, kunnen ook deze cd aan zich voorbij laten gaan, ondanks de knipogen naar de pure blackmetalklassiekers. Deze opmerkingen ter zijde, is dit het album waar menig fan van Immortal op hoopte.

Sinds Abbath zijn vertrek aankondigde, hebben Demonaz en Horgh besloten door te gaan met Immortal. Ze zullen er een hele kluif aan hebben dit album te overtreffen. Immortal vs Abbath 0-1!

Tracklist:
1. To War
2. Winters Bane
3. Ashes Of The Damned
4. Ocean Of Wounds
5. Count The Dead
6. Fenrir Hunts
7. Root Of The Mountain
8. Eternal

Score: 87 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 10 januari 2016

Abbath - Abbath
Reactie van Bakvet op 10-01-2016 om 17:28u

Mooi zo!

Abbath - Abbath
Reactie van Artorius op 10-01-2016 om 18:09u

De nummers die ik tot dusver heb gehoord, die klonken stuk voor stuk geweldig. Denk aan het Immortal van circa 1995, toen ze nog jong en gedreven waren. Dus tja, dit gaat waarschijnlijk geld kosten.

Abbath - Abbath
Reactie van Rens op 10-01-2016 om 19:38u

Dit klinkt wel gaaf!

Wist overigens niet dat de stem van Abbath heel veel op die van Shagrath lijkt van Dimmu Borgir

Abbath - Abbath
Reactie van ewing1 op 10-01-2016 om 23:56u
Score: 40 / 100

Ik behoor dus tot de eerste lichting die het oude werk 100x beter vindt dan die overgeproduceerde cleane meuk.Heeft niks met black metal te maken zoals het oorspronkelijk bedoeld is en blackmetalclown is inderdaad het perfecte woord voor Abbath! Mensen die het met mij eens zijn moeten maar eens de nieuwe Leviathan luisteren Scar Sighted! Kippevel gegarandeerd en ik wacht vol smacht op een recensie van metalfan!

Abbath - Abbath
Reactie van Een Metalfan op 11-01-2016 om 11:42u

Sons of the Southern Parkness blijft voor mij het hoogtepunt. Even Googlen.

Abbath - Abbath
Reactie van Kerala=ok op 11-01-2016 om 18:21u

Immortal heeft mij nooit geïnteresseerd, hoewel ik een absolute blackmetalfan ben en dit album zal wellicht niet aan mij zijn besteed. Toch heb ik de review gelezen en wil hier posten dat ik er uiterst van heb genoten! Reviews van dit kaliber worden steeds zeldzamer, lijkt mij. Dus Wessel: blijven reviews schrijven! Daar ben je héél goed in!

Abbath - Abbath
Reactie van Remspoor op 12-01-2016 om 10:01u
Score: 65 / 100

Lekker plaatje, maar niet meer dan gemiddeld.

Ik wist trouwens niet dat je hoogtij kon eten.

Abbath - Abbath
Reactie van Een Metalfan op 12-01-2016 om 21:50u

Wat een gezeik hier weer ik vind het gaaf klinken.

Abbath - Abbath
Reactie van VaDeR op 14-01-2016 om 15:27u
Score: 60 / 100

Vind deze plaat totaal niet lekker klinken..had het graag allemaal net iets scheurender / beukender gehoord. Het eindresultaat klinkt nu een beetje tam

Abbath - Abbath
Reactie van Roierstronk op 29-01-2016 om 20:03u
Score: 80 / 100

Godverdomme wat een gejank hier. Gewoon een verdomd lekkere schijf. Is Immortal niet jouw ding? Houd dan sowieso lekker je gore walgelijke bekken dicht! Stelletje schijtwijven!

Abbath - Abbath
Reactie van Artorius op 07-02-2016 om 11:40u
Score: 70 / 100

Nu ik dit album een paar keer heb aangehoord, moet ik helaas toegeven dat 'ie mij toch een beetje tegenvalt. Sommige nummers zijn best aardig, slecht zou ik dit album niet willen noemen, maar als geheel kan het me niet echt boeien. Hoe vaker ik er naar luister, des te minder het mij doet. En meestal is dat geen goed teken.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.