Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Concertreview

Behemoth, Abbath, Entombed A.D. en Inquisition
Op 6 februari 2016 in Tivoli Vredenburg, Utrecht
Tekst door Wessel

The Satanist van Behemoth werd in 2014 door de bezoekers van Metalfan.nl tot album van het jaar uitgeroepen. Vanavond spelen de Polen deze succesplaat integraal, vergezeld door niet de minste: blackmetal-tweemansband Inquisition, de deathmetalveteranen van Entombed A.D. en niemand minder dan ex-Immortal frontman Abbath met zijn nieuwe band! Het viertal doet de Ronda-zaal van TivoliVredenburg te Utrecht zo goed als uitverkopen. Zullen we dit jaar een nog stoerder pakketje bands te zien krijgen?

Het van origine Colombiaanse duo Inquisition is de afgelopen jaren dikwijls op de Nederlandse podia te zien geweest. Daarbij ontplooide het blackmetalcombo zich als een zeer wisselvallige liveband. Doordat op het podium slechts drums, zang en gitaar aanwezig zijn, is de bandsound al minder vol en compleet dan op de albums. Als zoals vanavond het gitaargeluid dan ook nog eens niet goed klinkt, is het eigenlijk niet meer te redden. Gelukkig trekt dat gedurende het optreden bij. Sfeer is ook een belangrijke factor bij de beleving van Inquisition en ook daar ontbreekt het vanavond aan. Op het grote, steriele podium van de fonkelnieuw ogende Ronda-zaal staat het tweetal er wat verloren bij. Dit is meer een band voor in een klein, donker zaaltje. Inquisition laat derhalve geen onuitwisbare indruk achter, maar brengt hun op Immortal-leest geschoeide muziek (inclusief Abbath-achtige kwaakzang van gitarist/vocalist Dagon) op overtuigende wijze. Het laatste album Obscure Verses For The Multiverse (2013) bewijst dat Inquisition, als het op klassieke black metal aankomt, tegenwoordig simpelweg een van de sterkste en kwalitatief meest consistente spelers is en dat komt ook onder niet ideale omstandigheden naar voren.

Inquisition @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016

Entombed, of Entombed A.D. zoals we ze tegenwoordig wegens gerechtelijk gesteggel moeten noemen, heeft genoeg vertrouwen in het aankomende album Dead Dawn om te openen met het nieuwe Midas In Reverse. Het nummer misstaat niet te midden van de rest van de set. Want of het nou de klassieke deathmetaltonen (Stranger Aeons, Chaos Breed, Revel In Flesh) of de latere death ’n roll (I For An Eye, Wolverine Blues) betreft, Entombed beukt en swingt altijd en is met name live altijd onverminderd aanstekelijk. Zelfs Second To None en Pandemic Rage, van het mijner inziens vrij slappe en tegenvallende Back To The Front (2014), doen het live prima. De band speelt een stuk strakker dan vorig jaar op Neurotic Deathfest het geval was en de aanwezigheid van tweede gitarist Guilherme Miranda is een welkome aanvulling. Het enthousiasme van brulboei L.G. Petrov slaat over op het publiek en de sfeer zit er goed in, inclusief de eerste pitjes van de avond. Tot slot krijgen we nog een mooi uitgesponnen versie van überklassieker Left Hand Path geserveerd. Wat wil een metalminnend mens nog meer op de zaterdagavond?

Entombed A.D. @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016

Het meest geanticipeerde optreden van de avond is dat van Abbath. Met recht: naast het bepaald niet misselijke materiaal van zijn nieuwe soloalbum, zullen er immers ook klassiekers uit de omvangrijke discografie van Immortal ten horen gebracht worden. Als Abbath ten strijde trekt met To War! lijkt het geluid roet in het eten te gooien, maar de lelijke echo die over de gitaren heen ligt, trekt na de eerste twee nummers gelukkig bij. Daarna staat niets de zegetocht meer in de weg. Na verschillende wissels –Abbaths nieuwe project bestaat nog geen jaar en hij is al bij zijn derde drummer aanbeland- is het niet geheel duidelijk wie er behalve the legend himself en bassist King (onder andere God Seed en ex-Gorgoroth) op het podium staan, maar het viertal is erg goed op elkaar ingespeeld. Dat er, anders dan in de Immortal-tijd, naast Abbath nog een extra gitarist op het podium staat, is een verademing. Eindelijk komen de mooie melodielijnen écht goed uit de verf. Vanaf Nebular Ravens Winter gaat het hoofd van uw recensent als dat van een specht op en neer.

Abbath @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016

Tussen de bekende Immortal-nummers door komen de nieuwe nummers van Abbaths debuutalbum aan bod, die naadloos aansluiten en opvallend enthousiast onthaald worden door het publiek. Ook het meer rockende uitstapje dat Abbath in 2007 maakte onder de noemer I komt aan bod in de vorm van Warriors. Maar het zijn toch de onsterfelijke hymnes waar men het meest van geniet. Met name tijdens het epische Tyrants is kippenvel niet veraf. Een massaal meegescandeerd All Shall Fall besluit het optreden. Een volgende keer mag Withstand The Fall Of Time (voor velen hét Immortal-nummer bij uitstek) eigenlijk niet ontbreken, maar ook zonder dat prijsnummer was dit een bewijs van een succesvolle wedergeboorte. Abbath kwam, zag en overwon!

Abbath @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016

Van blackmetalbandje uit een, in de vroege jaren negentig, voor harde muziekbegrippen derdewereldland tot een headliner die anno 2016 met zijn nog altijd behoorlijk extreme muziek maar liefst tweeduizend bezoekers weet te trekken. Het succesverhaal van het Poolse Behemoth is opmerkelijk. De band denkt momenteel niet alleen wat populariteit betreft zijn hoogtepunt te beleven. Waar het in de metalwereld de laatste jaren een trend lijkt klassieke albums in zijn volledigheid te spelen, brengt Behemoth vanavond zijn jongste telg, The Satanist uit 2014, van voor naar achter. Het mag dan ook zeker tot het beste van de band gerekend worden. Duister, meeslepend, intrigerend en bij vlagen behoorlijk bruut. Het is een werkstuk dat de hele evolutie van de band samenvat, door ook terug te vallen op black metal. En het biedt de muzikanten alle ruimte hun kunnen tentoon te spreiden. Met name drummer Inferno blijft onnavolgbaar. Halverwege het Satanist-deel van de set lijkt de aandacht van het publiek echter iets te verslappen. De band lijkt dat ook te beseffen en sluit op gevarieerdere wijze af. Na een integrale uitvoering van het meest recente materiaal gaat Behemoth terug naar zijn roots: Pure Evil And Hate van de epAnd The Forests Dream Eternally (1995), uit de kindertijd dat de band nog rammelende black metal speelde! Het vloekt enorm met de rest van het gebodene en is wellicht vooral voor de muzikanten zelf leuk om te spelen, maar laat wel mooi de evolutie zien. In de vorm van Antichristian Phenomenon wordt vervolgens nog een nummer tevoorschijn gehaald dat lang niet gespeeld is. En ook lijflied Conquer All ontbreekt niet. Kosten nog moeite worden gespaard om het muzikale vuur in letterlijke zin kracht bij te zetten: steekvlammen, wierook, indrukwekkende kostuums, Behemoth voert vanavond haast een deathmetalopera op!

Behemoth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016

De show legt echter ook het probleem bloot dat ik met Behemoth heb: het is inmiddels allemaal wel érg ingestudeerd en daardoor weinig spontaan. Vanavond werd er meermaals met weemoed teruggedacht aan de periode 2007-2010, toen Behemoth enkel door onmenselijk strak spel imponeerde en zich als een van de beste livebands ter wereld wist te profileren. De grote meerderheid vindt het echter allemaal prachtig, en terecht. Vaste afsluiter Chant For Eschaton 2000 vormt het slotakkoord van een extreem vette avond die mij nog lang zal heugen!

Behemoth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016
Behemoth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016
Behemoth @ TivoliVredenburg, Utrecht, 6-2-2016

Meer foto's vind je op onze Facebook pagina.

Reactie van Peter op 07-02-2016 om 21:12u


Prima recensie! En lekker vlot ook... Ik herken wat je schrijft over Behemoth. Live is het fenomenaal maar inderdaad komt de show te ingestudeerd over. Ik heb deze show nu vaker gezien en het valt op dat het steevast het zelfde is. Zeer goed allemaal, incl. de interactie met het publiek maar iets wat te gelikt...Heb genoten van de avond, want ook de rest was top! Ronda vind ik een top zaal. Abbath blijft natuurlijk een geweldige entertainer met lekkere zelfspot. Inquisition speelde niet zijn beste show maar is en blijft een meesterlijke band! Met Entomed had en heb ik niet zoveel. Zelfs left hand path kon mijn vroeger al niet bekoren, ondanks mijn voorliefde voor Zweedse deathmetal...

Reactie van Roy op 08-02-2016 om 09:07u


Heerlijke avond. Van de eerste tot de laatste minuut met volle teugen genieten. Abbath hoogtepunt van de avond.

Reactie van MetalJan op 13-02-2016 om 21:25u


Leuke avond gehad. Abbath was mijn favoriet en van mij mogen ze de volgende keer wel Blashyrk (Mighty Ravendark) weer eens van stal halen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.