Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-11-2019

Queensr˙che - Condition Hüman
Jaar van release: 2015
Label: Century Media Records
Queensr˙che - Condition  Hüman
Was Queensr˙che nu echt een heel goed album? Ik luister de cd eigenlijk nog best vaak en vind Where Dreams Go To Die en Don't Look Back ware pareltjes, maar heb toch het idee dat een flinke hoop mensen de band op dat moment alsnog zat was met het getouwtrek rondom wie de bandnaam uiteindelijk mocht houden. De korte speelduur en het gemis aan een mooie epic zullen hier ongetwijfeld ook mee te maken hebben gehad, maar toch bewees dit album voor mij dat de band absoluut nog wel zin heeft om mee te tellen als metalband. Nu de soap daarnaast voorbij is en alle wonden gelikt zijn, hoop ik dan ook dat mensen die zich lieten afschrikken door het moddergegooi de band alsnog een kans willen geven om Condition Hüman een kans te geven. Het is het per slot van rekening zeker de moeite waard.

Voor de mensen die dachten dat de vorige Queensr˙che cd een eenmalig terugkeer naar de klassieke US metal sound was: met Condition Hüman benadrukt de band nogmaals dat zij heel graag een metalband wil zijn. Waren de 35 minuten muziek op de vorige cd te kort naar je smaak? Geen zorgen hier, de cijfers zijn omgedraaid en de band schotelt de luisteraar nu zo'n 53 minuten muziek voor; de speelduur van een volwaardig album. Ja, de stijl is heel vergelijkbaar met die van het vorige album, maar het is overduidelijk beter uitgewerkt. De productie spettert wat meer, de rockende nummers rocken meer, de progressieve passages zijn spannender en ik kan me niet herinneren dat ik de band in tijden zulke heerlijke solo's heb horen produceren. Arrow Of Time gaf al een kleine voorzet van wat er stond te wachten en ik weet heel erg zeker dat de twijfelaars door het furieuze All There Was toch de oren zullen spitsen. Keer op keer word ik er aan herinnerd dat Jackson en Rockenfield een van de beste ritmesecties in de melodieuze metalscene zijn.

Nummers als Selfish Lives en Eye9 ademen daarnaast een heerlijke, vertrouwde Operation: Mindcrime/Empire sfeer uit, maar hebben een stevigere ondertoon. Nog steeds poppy, maar het rockt allemaal net wat meer. Helemaal een song als Hourglass combineert de bekende zang- en gitaarmelodiėen, maar heeft een stevige, groovende riff die op de oude albums niet te horen zou zijn. Just Us begint mierzoet, maar heeft qua gevoel een dromerige sfeer die me toch terugbrengt naar een track als Silent Lucidity, maar dan met een flinke jaren '70 progrock sound. En ja, La Torre's stem draagt dit allemaal naar grote hoogtes, het zou zeer oneerlijk zijn om hem een kloon te noemen. Afsluiters The Aftermath en Condition Hüman nemen de luisteraar daarnaast mee op reis door een nieuwe epic. Het nummer verwijst naar Roads To Madness in de tempowisselingen en de onheilspellende koren, zelfs de vervormde stemmen uit NM 156 keren even terug. Zo goed als voorgaande tracks is het nummer niet, maar ik kan niet ontkennen dat ik helemaal opga in de prachtige solo en de duistere sfeer.

Ergens knaagt toch die akelige vraag in mijn hoofd of Queensr˙che nog 'Queensr˙che' genoemd kan worden. Het verlies van Geoff Tate is ergens wel voelbaar, maar in de tussentijd begint het voor mij toch wel helder te worden dat ik de voortzetting van het melodieuze US metalgeluid toch een stuk liever hoor dan de grunge/pop die we vanaf Hear In The Now Frontier tot en met Dedicated To Chaos hoorden. Het is alsof papa en mama gescheiden zijn, maar waarvan een van de twee een grote eikel was en de nieuwe stiefouder erg aardig is. En dat werkt prima zo. We kunnen papa Tate altijd bezoeken als we zouden willen, hij vindt het immers erg fijn als we langskomen. Voorlopig heb ik de voogdij echter wel aan mama R˙che en stiefvader La Torre toegekend. En gemiep over DeGarmo hoef ik al helemaal niet meer te horen, stiefbroer Lundgren kan het namelijk erg goed vinden met Wilton.

Tracklist:
1. Arrow Of Time
2. Guardian
3. Hellfire
4. Toxic Remedy
5. Selfish Lives
6. Eye9
7. Bulletproof
8. Hourglass
9. Just Us
10. All There Was
11. The Aftermath
12. Condition Hüman

Score: 85 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 3 oktober 2015

Koop dit album in

Meer Queensr˙che:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Harry op 03-10-2015 om 16:17u
Score: 85 / 100

Ik kan hier heel kort over zijn. Dit is het beste Queensryche album sinds Mindcrime. Geweldige nummers en een uitstekende productie!

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Ricco op 03-10-2015 om 16:20u
Score: 95 / 100

Ze zijn weer terug !!!!!!!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van TesseracT op 03-10-2015 om 16:42u

Leuke laatste paragraaf :)

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Johan op 03-10-2015 om 17:08u
Score: 90 / 100

Queensryche maakt weer goede albums!......................hiep hiep hoera

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Rogier op 03-10-2015 om 17:11u
Score: 80 / 100

Goede plaat, maar zeker geen meesterwerk. Staat de zang niet een beetje te prominent in de mix?

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van mk op 03-10-2015 om 17:47u
Score: 75 / 100


looks that they are back,but it sounds like a lot of jeff

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van pos op 03-10-2015 om 18:01u
Score: 90 / 100

Jeff ????

Inderdaad met grote afstand de beste plaat sinds mindcrime. Deze overtreft zelfs het gladde Empire. Goed gedaan van de heren.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van pos op 03-10-2015 om 18:07u
Score: 90 / 100

Heel vreemd overigens dat het veruit beste nummer Bulletproof wordt genegeerd in de recensie.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van de pompert op 04-10-2015 om 08:26u
Score: 91 / 100

Waanzinnig goede CD.
Kijk zo pak je je verloren krediet terug.
Todd La Torre en Parker Lundgren hebben daar een groot aandeel in!
En Tate, die heeft wederom een bierviltje uitgebracht.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Andre Smoor op 04-10-2015 om 15:14u
Score: 90 / 100

Deze plaat grijpt inderdaad terug naar de periode mindcrime / empire en Todd gaat steeds meer op de oude Geoff lijken. Deze plaat gaat zeker hoog op mijn jaarlijst eindigen en het is al zo'n goed metal jaar. Klasse plaat

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Een Metalfan op 04-10-2015 om 19:30u
Score: 50 / 100

Hoe groot moet de haat van diverse personen hierboven jegens Geoff Tate wel niet zijn om deze middelmatige meuk de hemel in te prijzen?

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van pos op 04-10-2015 om 20:35u
Score: 90 / 100

Oei wat een suffe reactie zeg. Nou laat de Queensryche fans zich vermaken met deze middelmatige meuk, ga jij lekker genieten van de briljante nieuwe plaat van Geoff Tate. Iedereen blij.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van @pos op 05-10-2015 om 15:09u

Zeg pos, wat laat jij je kennen zeg. Die gast hierboven beweert toch helemaal niet dat de nieuwe cd van Geoff Tate wel goed zou zijn. Maar jij laat met jouw reactie meteen zien dat het voor jou blijkbaar een wedstrijdje tussen beide kampen is. En afwijkende meningen en smaken worden niet getolereerd. Nogal kinderachtig, vind je niet?

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van pos op 05-10-2015 om 21:16u
Score: 90 / 100

Nee hoor ik zeg simpelweg iedereen blij en dat laat ik een ieder exact in zijn waarde. Echt heel veel duidelijker kan ik niet zijn hoor.
Pfff zo moelijk is het toch niet lezen ?

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Flaris op 05-10-2015 om 22:05u
Score: 90 / 100

LaTorre was al aardig op dreef met Crimson Glory en liet live oude tijden herleven. Helaas werd hij daar vroegtijdig weg gekaapt... Het vorige Queensryche schijfje met hem vond ik nog wat mat, maar deze mag er toch echt wezen! LaTorre flikt het ook hier. Wat kamp Tate betreft; The Key is best aardig, maar boeit net zoveel als alle vorige Queensryche albums die na Empire uit zijn gekomen.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van R˙chard op 07-10-2015 om 21:15u
Score: 100 / 100

Goddamn wat heeft deze band toch lang verstoppertje gespeeld toen Geoff nog aan het roer stond. Ik moet zeggen, het klinkt over de gehele linie best wel gedateerd, maar who gives a fuck, right ? Dit is Queensr˙che zoals ze aanvankelijk voor de dag kwamen zo'n 3 decennia geleden, en dat klinkt nog steeds goed als je het mij vraagt. Wat een bitch slap in the face voor meneer Tate al weer zeg ...

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Tom op 08-10-2015 om 12:26u
Score: 87 / 100

Lekkere plaat, veel terugpakken op alles tot en met Empire, heerlijke solo's en zanglijnen. Kortom, echte Queensryche plaat. De magie van alles tot en met Empire zit er niet in en soms mis ik dat. De vraag is echter of je dat de band kunt verwijten en of dat niet gewoon inherent is aan het verloop van de tijd. Band was al terug, maar hiermee helemaal!

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Handsomedick op 08-10-2015 om 17:46u
Score: 35 / 100

Goed, ik ben misschien wat bevooroordeeld, wegens mijn afkeer jegens Todd La Torre, maar ik vind de nieuwe Queensr˙che een verschrikking. Muzikaal is het niet onaardig, maar zodra Todd La Torre zijn mond open doet, haak ik af. Niet dat ik zo'n Geoff Tate fan ben, maar deze heeft tenminste een eigen geluid wat zang betreft. Wat mij betreft is deze 'Condition Hüman' net zo'n drama als z'n voorganger en trek ik maar weer eens het ondergewaardeerde 'Promised Land' uit de kast.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Nathan op 09-10-2015 om 10:29u
Score: 90 / 100

Best QR album since Operation Mindcrime. Period!

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Johnny op 09-10-2015 om 19:20u

Qeensryche heeft ook zijn eigen glazen in gegooid. Ze hadden ook pech dat de muziek smaak veranderd was door de grunge. De fout was dat ze hun muziek ook aangepast hadden en dat heeft hun de das om gedaan. Jammer ze waren erg groot en veel belovend.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Arjan op 10-10-2015 om 17:22u
Score: 95 / 100

Een band met een verleden, die nu ook weer echt toekomst heeft. Ben het met de recensie wel eens, soms doet het me aan Threshold denken. De vorige plaat met Todd draai ik nog vaak en graag, mijn favoriet daarop is Don't look back.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Richard op 24-10-2015 om 22:02u
Score: 100 / 100

Heerlijk wat een muziek. Ja, ze zijn weer terug. Blijf deze band zeker trouw.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van enchant op 29-10-2015 om 19:25u
Score: 68 / 100

Hoe graag ik dit album ook een hoge score had willen geven, het is en blijft de middelmaat voor me. Velen zullen het niet met me eens zijn, maar ik kan moeilijk doorheen die bijzonder zwakke productie heen luisteren. Er staan zeker een aantal goede nummers op, maar ik had er veel meer van verwacht. Het wat iele stemgeluid van Todd weet me ook maar niet te overtuigen... Jammer.

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Little Charlie op 12-11-2015 om 19:46u
Score: 85 / 100

Beter dan Mindcrime? Nee.
Beter dan Empire? Spant erom.
Beter dan alles wat daarna is gekomen onder Tate? Zeker.
Wat mij opviel is dat sinds het vertrek van (jawel) Chris DeGarmo het materiaal steeds slechter vond, en toen ik een analyse las van de credits, was ook duidelijk waardoor dat kwam; Wiltons vinger kwam steeds minder in de pap voor. Maar sinds het scheiden der wegen van Tate en de rest is het duidelijk dat ze op de weg terug zijn. En hoewel Lundgren zeker goed is, zou ik wel eens willen weten hoe het zou zijn als DeGarmo zich met het schrijven voor de volgende schijf zou bemoeien. Zou nog wel eens verrassend kunnen zijn.
En vanuit mijn oogpunt als gitarist ben ik blij dat ik de JC120 weer terug hoor in hun geluid.
(mijn favoriete album van de goeie ouwe tijd; Rage for Order)

Queensr˙che - Condition Hüman
Reactie van Wally op 15-11-2015 om 11:18u
Score: 85 / 100

Niet beter of slechter dan met hullie of zullie, niet beter of slechter dan de vorige of de vorige-vorige...wat een gezeik. Klasse plaat. Intelligente muziek en nog steeds herkenbaar zonder het gevoel te krijgen dat er sprake is van de automatische piloot. Ik word er blij van. En dat is volgens mij het enige wat telt.