Pit
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete song van Ghost?

Call Me Little Sunshine
Cirice
Con Clavi Con Dio
Dance Macabre
Darkness At The Heart Of My Love
Deus In Absentia
Elizabeth
Faith
From The Pinnacle To The Pit
Ghuleh/Zombie Queen
He Is
Hunter's Moon
If You Have Ghosts
Kiss The Go-Goat
Life Eternal
Mary On A Cross
Monstrance Clock
Mummy Dust
Rats
Ritual
Spillways
Square Hammer
Witch Image
Year Zero
een andere Ghost-song

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Obstruktor, Infantry, Degenerate, Serotonia en Doodzonde
 • Truckfighters, Wizzerd en Deadly Vipers
 • 25 maart:
 • Evil Invaders, Warbringer en Schizophrenia
 • Nephylim en Dodenkrocht
 • Obstruktor, Headless Hunter, Atmoran, Torn From Oblivion en Sapphyr
 • Sisters of Suffocation en Dispelled
 • Sorcerer en High Inquisitor Woe
 • Sworn Enemy, Pain Of Truth en Worst Doubt
 • The Answer en Black Mirrors
 • 26 maart:
 • Blood Youth, Cane Hill en Diamond Construct
 • Cirith Gorgor en Lijkschouwer
 • Crowbar
 • 28 maart:
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • 29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
Kalender
Vandaag jarig:
 • Joe Kurland (Armory) - 41
 • Martin Albrecht (Mystic Prophecy) - 60
 • Steve "Zetro" Souza (Exodus) - 59
 • Thomas Fahrnbach (Boomerang) - 50

Vandaag overleden:
 • Bill Rieflin (Ministry) - 2020
 • Neil Aspinall (platenbaas) - 2008
Review

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang

Zoals Metallica de jaren tachtig kleur gaf en de jaren negentig aan Pantera toebehoorden, beschouw ik Lamb Of God als de meest toonaangevende metalband die de eenentwintigste eeuw ons tot nog toe gebracht heeft. Ashes Of The Wake (2004) en Sacrament (2006) zijn als moderne klassiekers te beschouwen. Wereldwijd heeft het vijftal uit ‘Richmond motherfucking Virginia’ zowel concertzalen als festivalweides platgespeeld en uitzinnige menigtes overrompeld met hun aanstekelijk groovende doch technisch onderlegde ‘pure American metal’.

Dit succesverhaal werd, kort na de release van zesde album Resolution, bruut verstoord toen frontman Randy Blythe in juni 2012 beschuldigd werd van doodslag. Een tijdens een concert in Praag van het podium gewerkte fan kwam ongelukkig ten val en overleed. Als gevolg van dit tragische voorval bracht Blythe meer dan een maand door in een Tsjechische gevangenis. Het eerste wat ik dacht toen ik het nieuws destijds hoorde, was dat een volgend Lamb Of God-album waarschijnlijk in het teken zou staan van deze onfortuinlijke episode. Om zoiets vreselijks te verwerken, zou het ook wel een zeer beladen en heftig album moeten worden, zowel muzikaal als emotioneel.

Hier is het dan. VII: Sturm Und Drang. Vernoemd naar een achttiende-eeuwse Duitse literaire stroming, die een afwijzing van rationalistische beperking door middel van vrije expressie van emoties behelste. Dat dit album overloopt van die extreme emoties blijkt al snel in het verontrustende 512, dat beschrijft hoe Blythe zich in de cel met datzelfde nummer voelde. ""My hands are painted red / My future's painted black / I can't recognize myself, I've become someone else"".

Hoewel het vorige album Resolution best in de smaak viel, bekroop mij tijdens het beluisteren wel een beetje het been there, done that-gevoel. Drie jaar na de release moet ook geconstateerd worden dat ik weinig op de plaat terugval en het zich geenszins kan meten met een geweldenaar als Ashes Of The Wake. Om boeiend te blijven, zou Lamb Of God op een volgend album zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Dat is ze gelukt. Meest in het oog springende bewijs daarvan is Overlord, waarop Blythe bewijst naast een vervaarlijke brul ook een prettige zangstem in pacht te hebben. Hij herinnert zelfs aan wijlen Layne Staley van Alice In Chains! Wanneer je de riffs en opbouw hoort, besef je dat zuiver zingen de enige juise keuze was op deze track. Menigeen zal er ongetwijfeld kwaad van spreken, maar hier bevalt het prima. Hoewel Overlord muzikaal softer is dan we van het vijftal gewend zijn, wordt er niet aan impact ingeboet. En op de helft mondt de, met enige fantasie een powerballad te noemen, track alsnog uit in een vette climax. Overlord doet me eigenlijk nogal aan This Love van Pantera denken: ook softer dan het overgrote deel van hun discografie, maar allesbehalve zachtzinnig.

Uiteraard staat er nog genoeg typisch Lamb Of God-materiaal op Sturm Und Drang. Erase This en Delusion Pandemic zijn daar de meest geslaagde voorbeelden van. Fans kunnen hun tanden zetten in de uit duizenden herkenbare riffs en grooves, die live ongetwijfeld weer voor spectaculaire moshpits zullen zorgen. Het blijft verbazingwekkend hoe gitaristen Willie Adler en Mark Morton al sinds de begintijd, waarin het Lam Gods nog als Burn The Priest door het leven ging, de ene na de andere killer-riff uit hun mouwen schudden. Luisterend naar Sturm Und Drang lijkt het enkel logisch dat Dave Mustaine drummer Chris Adler vroeg om met hem aan nieuw Megadeth-materiaal te werken. Ook bassist John Campbell is trouwens goed te horen. Dat is te danken aan vaste producer Josh Wilbur, die Lamb Of God een duidelijk gedefinieerd, maar niet al te klinisch klinkend geluid meegeeft.

Ook enkele gastbijdragen zorgen voor verrassingen. Chino Moreno van Deftones leent zijn kenmerkende stemgeluid voor het ziedende Embers. Het ontpopt zich tot een van de sterkere tracks op Sturm Und Drang. Torches, het afsluitende duet tussen Blythe en Greg Puciato van The Dillinger Escape Plan is minder geslaagd. Het is niet zo’n monumentale hekkensluiter als Reclamation op Wrath (2009) was. Het is echter een kleine smet op een verder zeer coherent en stoer metalalbum.

Lamb Of God verkent op full-length nummer zeven nieuw terrein, zonder zijn oorsprong uit het oog te verliezen. Daarnaast is het, zoals verwacht, hun meest emotioneel beladen en bevlogen album geworden. Sturm Und Drang is een cd die ze enkel steviger in het zadel zal zetten.

Tracklist:
1. Still Echoes
2. Erase This
3. 512
4. Embers
5. Footprints
6. Overlord
7. Anthropoid
8. Engage The Fear Machine
9. Delusion Pandemic
10. Torches

Score: 83 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 31 juli 2015

Meer Lamb Of God:

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Een Metalfan op 31-07-2015 om 21:50u

iets te laag cijfer Wessel.
ik geef 90 punten!

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van j. op 01-08-2015 om 08:43u

Rommel. :) heeft me nooit gegrepen

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Jasper op 01-08-2015 om 16:26u
Score: 90 / 100

Het is een tijd terug dat een Lamb of God album mij zo aangenaam verraste. Een ouderwets lekkere retseketsert! Deze komt zeker in mijn top 3 van 2015 te staan :)

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van De pompert op 01-08-2015 om 18:29u
Score: 40 / 100

Waardeloze rotrommel.
Hoe deze 'muziek' ieder keer de hemel in geprezen wordt zal ik nooit snappen.

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Een Metalfan op 03-08-2015 om 23:47u

dat zul jij ook nooit!

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Midian op 12-08-2015 om 18:14u

Kutband!!! Is niks en wordt niks.

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Midian op 12-08-2015 om 18:14u

Bagger band!!! Is niks en wordt niks.

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Sj op 13-08-2015 om 17:28u
Score: 85 / 100

Daar zit je dan fout, Midian, aangezien ze toch een van de vooraanstaande bands zijn van de nieuwe eeuw. Hoe je ook wendt of keert, en dan hoef je er niet van te houden, ze zijn zeker wat.

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Reactie van Een Metalfan op 15-08-2015 om 17:35u
Score: 25 / 100

Jezus wat jammer nou weer.
Muzikaal is Lame of god best te pruimen maar die zanger, vreselijk gewoon.
Verpest alles met zijn belachelijke gerochel.
Chris Adler kan beter Mustaine vragen om permanent toe te treden als hij ooit nog echte muziek wil maken.

DOORSPOELEN!

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.