Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Entombed - Left Hand Path
Jaar van release: 1990
Label: Earache Records
Entombed - Left Hand Path
Begin september 1989 werd Entombed opgericht. Dat gebeurde slechts enkele dagen na het ter ziele gaan van voorloper Nihilist. Drummer Nicke Andersson, zanger Lars Göran Petrov en gitaristen Ulf 'Uffe' Cederlund en Alex Hellid hadden onenigheid met bassist Johnny Hedlund, wilden van hem af en bedachten deze creatieve oplossing. Johnny ging verder met Unleashed en de anderen kregen na het maken van de demo But Life Goes On tot hun blijde verrassing een platencontract bij Earache aangeboden.

Op die tape kon je al horen dat er iets speciaal aan zat te komen. Dit was geen standaard death metal zoals we gewend waren van de Amerikanen, maar hier zaten veel D-beat punk- en hardcore-invloeden bij. Niet alleen Death, Slayer en Autopsy, maar ook Repulsion, Discharge, Treblinka (pre-Tiamat) en het Canadese Slaughter waren van invloed op de unieke sound.

Precies vijfentwintig jaar geleden reed ik op een mooie lentedag naar mijn vaste platenwinkel. Op de fiets, met een snel kloppend hart, want hopelijk hadden ze Left Hand Path (de titel komt uit The Satanic Bible van Anton LaVey) van Entombed al binnen. Helaas, de plaat was nog niet gearriveerd. Ik sleet mijn dagen vervolgens met het beluisteren van de Entomed- en Nihilistdemo’s totdat ik even later alsnog het debuutalbum in mijn bezit had.

Ik herinner me dat ik achterover sloeg van verbazing, verwondering en ongeloof bij de eerste luisterbeurt. Wat een onmogelijk gaaf en vet debuut, zie ik mezelf nog denken! Al snel bleek Left Hand Path een genredefiniërende plaat, een cultklassieker die Zweden op de deathmetalkaart zette en een golf van nieuwe bands onder de aandacht bracht in het tapetraderscircuit, waaronder Carnage, Dismember, Grave en Unleashed. Na 4 juni 1990 zou alles anders zijn.

Nog altijd krijg ik kippenvel bij het zien van de door Dan Seagrave ontworpen cover (een sketch van drummer Nicke Andersson) of bij het horen van de schreeuw en de creepy keyboardtonen van het titelnummer, dat het absolute hoogtepunt vormt en een monument op zich is. De adrenaline schiet nog immer omhoog bij het beluisteren van het midtempo houthakken van Nicke tijdens Morbid Devourment, de grunts van de frontman in But Life Goes On en Supposed To Rot en de fenomenale riffs van Uffe (Hellid speelde geen ritmegitaren) in onder andere Revel In Flesh, een van de favorieten naast de classic. Het is eigenlijk jammer dat het collectief opent met de sterkste troef. Het meeste kruit is daarmee namelijk verschoten. De nog niet genoemde songs klinken nog wel lekker smerig (met name Drowned en Abnormally Deceased), maar missen het grootse karakter van de anderen.

Met name het geniale geluid van de gitaren valt in positieve zin op. De bekende buzzsaw-sound komt van een Ibanez X met een Peavy-versterker en daar tussenin een Boss HM2 Heavy Metal-pedaal en een DS-1 Distortion-pedaal. Deze combinatie is verzonnen door Leif ‘Leffe’ Cuzner (ook al zijn er ook stemmen die opgaan voor het eerder genoemde Slaughter). Ook de bijdrage van producer Tomas Skogsberg in de Sunlight Studios mag in dit verband niet onderschat worden. Drie lagen gecomprimeerde ritmegitaren creëerden een vet, zwaar, fuzzy, zagend en verslavend geluid dat tot op heden terugkeert bij verschillende bands, zoals bij Bloodbath, Vallenfyre en Entrails.

Bijzonder is dat het met beperkte tijd en middelen tot zo’n positief resultaat kwam. Het budget was nog geen vijftienhonderd euro, de studio van Tomas was te klein voor een drumstel (buiten de snaredrums en bekkens is alles digitaal), de tijd om op te nemen was beperkt tot vier weekenden, de producer begreep in het begin niet wat de jonge jongens (Alex was nog maar zestien tijdens de opnamen) precies wilden. Diverse teksten, die geïnspireerd waren door horrorfilms en de verhalen van H.P. Lovecraft, zijn op het allerlaatste moment nog veranderd en de songs Bitter Loss, Drowned plus het openingsnummer zijn drie dagen voorafgaand aan de opnamen geschreven en volgens de leden zelf niet echt af. Zo sterft het tweede gedeelte van laatstgenoemde, waarin het thema van de horrorfilm Phantasm (1979) is verwerkt, aan het einde weg.

Left Hand Path is eigenlijk een bonte verzameling Nihilist- en Entombedtracks waarvan de Zweden geen vermoeden hadden dat het zo’n impact zou hebben op de deathmetalwereld. Ze verrasten zichzelf en de hele scene en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de Stockholmsound. Het debuut sloeg in als een bom en geldt nog altijd als inspiratiebron voor vele bands. Entombed ontwikkelde zich verder met het gevarieerde, melodieuze, pakkende, agressieve en constantere Clandestine en besloot daarna met het wederom genrevormende Wolverine Blues dat het tijd was voor death ’n roll. Nog altijd doen tracks van die oude platen het live goed. Zo is Left Hand Path een vaste waarde op de setlist en de plaat hoort bij elke deathmetalfan in de kast te staan, al is het alleen al om het titelnummer en het historische belang.

Tracklist:
1. Left Hand Path
2. Drowned
3. Revel In Flesh
4. When Life Has Ceased
5. Supposed To Rot
6. But Life Goes On
7. Bitter Loss
8. Morbid Devourment
9. Abnormally Deceased
10. The Truth Beyond
11. Carnal Leftovers (bonus track)
12. Premature Autopsy (bonus track)

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 4 juni 2015

Koop dit album in

Meer Entombed:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Een Metalfan op 04-06-2015 om 22:15u

hele goede bespreking Jeffrey.
ik draai deze cd nog redelijk vaak.
het nummer left hand path blijft goddelijk.

Entombed - Left Hand Path
Reactie van callahan op 04-06-2015 om 23:39u

Tja, wat valt hier nog aan toe te voegen? Eenvoudig een briljante plaat. Punt!

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Verritus op 05-06-2015 om 00:04u
Score: 60 / 100

Lekker geluid, maar de nummers zelf deden mij niks. Heb toen ik jong en stom was, wel 's albums verkocht waar ik later spijt van kreeg, maar bij deze heb ik dat niet.
Clandestine en To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth! (DCLXVI) zijn wel geweldig naar mijn mening.

Entombed - Left Hand Path
Reactie van yourobituary op 05-06-2015 om 00:21u
Score: 99 / 100

Ik was vroeger zoekende. In ene keek je naar de televisie en werd je dat Glam Metal en Hair Metal zat en wilde je iets meer stevig. Toen kwam in ene Sepultura - Inner Self langs op de tv. Dit is wat ik wilde horen. Toen ik meer en meer een vaste bezoeker werd van mijn platenzaak, werd ik er op gewezen dat ik albums ook eerst mocht beluisteren voordat ik ze wilden aanschaffen. Vele miskopen zijn hierdoor voorkomen. Echter ook genoeg albums die ik te vluchtig beluisterd heb en daardoor gemist. Toen ik Entombed - Left Hand Path beluisterde was ik al gelijk gegrepen door de hoes. Daarnaast beluisterde ik het eerste nummer en op het moment dat de tussentijdse intro begon wilde ik de boel stoppen....kopen...en verder beluisteren. Deze cd was voor mij!!! Echt een week terug nog beluisterd en is een van mijn meest geluisterde cd's naast The Ever Flowing Stream van Dismember. Wergaloze plaat die iedere metal liefhebber in zijn bezit (zou) moet(en) hebben!!!

yourobituary

Entombed - Left Hand Path
Reactie van iron_dennis op 05-06-2015 om 00:56u
Score: 95 / 100

Met recht een echte klassieker die we vroeger -en nu nog- grijs gedraaid hebben. Ik ben een aantal jaren naar de plek geweest waar de bandfoto genomen is (skogskyrkogården, begraafplaats Stockholm) Het was tussen Kerst en Oud op nieuw en het had flink gesneeuwd. Wanneer je dan bij dat grote kruis staat is dat toch wel erg gaaf. Aan te raden om daar eens heen te gaan wanneer je in Stockholm bent.

Entombed - Left Hand Path
Reactie van ewing1 op 05-06-2015 om 09:02u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat,sublieme titeltrack!En toch vind ik Clandestine hun allerbeste en dat is verrekte lastig uit te leggen.Die grijpt me meer naar de keel mede door de wat bevreemde zieke zang van nota bene een invalzanger Johnny Dordevic,wie kent em niet?
Ook hun single Crawl met wederom andere zanger is geniaal!
Iemand die begrijpt wat ik bedoel?

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Progressive Jeff op 05-06-2015 om 09:10u
Score: 90 / 100

Ik begrijp wel wat je bedoelt. Op Crawl zingt trouwens Orvar Säfström van Nirvana 2002. Op Clandestine zingt drummer/componist Nicke Andersson, in tegenstelling tot wat in de credits staat vermeld.

Entombed - Left Hand Path
Reactie van bakvet op 05-06-2015 om 10:12u
Score: 90 / 100

Goede review! Sterke plaat. Jammer genoeg wat later leren kennen, zodat ie niet de impact op mij heeft gehad zoals jij het zo mooi beschrijft.

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Een Metalfan op 05-06-2015 om 11:32u

is dit de cd waar James rothenbeldt op meespeelt?

Entombed - Left Hand Path
Reactie van outcast op 06-06-2015 om 00:19u
Score: 90 / 100

Dit was het allereerste metal album dat in.mijn collectie terecht kwam.sindsdien heb ik hem grijs gedraaid!!ik vind het een geniaal album!!

Entombed - Left Hand Path
Reactie van 666 op 06-06-2015 om 00:41u
Score: 90 / 100

Voor het eerst gehoord bij Vara's Vuurwerk als 12 jarige.. Draait nu nog steeds z'n rondjes..

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Mors op 12-06-2015 om 15:28u
Score: 80 / 100

inderdaad een klassieker
ook ik vind Clandestine hun beste cd, maar deze plaat is wel weer grensverleggend

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Een Metalfan op 12-06-2015 om 21:58u

dank u voor de nieuwe review.

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Table14 op 14-06-2015 om 22:37u
Score: 100 / 100

-

Entombed - Left Hand Path
Reactie van Table14 op 14-06-2015 om 22:47u
Score: 100 / 100

Zag het titelnummer destijds voorbij komen bij MTV's Headbangers Ball.
Was meteen onder de indruk van het nummer. Mede door de onduidelijke, maar ietwat duistere clip. Draai deze cd en ook Clandestine nog wel eens. Latere werk, hoewel kwalitatief prima in orde, eigenlijk nooit meer.Entombed - Left Hand Path
Reactie van bones op 09-07-2015 om 21:41u
Score: 80 / 100

Wolverine blues heeft op mij meer indruk gemaakt, maar desalniettemin een puik schijfje!