Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Phlebotomized - Immense Intense Suspense
Jaar van release: 1994
Label: Cyber Music
Phlebotomized - Immense Intense Suspense
Begin jaren negentig wachtte ik in de ochtenduren altijd met spanning in mijn ouderlijk huis op de postbode. Zo nu en dan had hij een pakketje voor me bij zich met daarin een demo of een lp. Zo ging dat in die tijd. Geen files, maar een echte tape of echt vinyl. Op een mooie lentedag in 1992 bracht hij een klein poststuk met daarin de kersverse demo Devoted To God van Phlebotomized.

Het was mijn eerste kennismaking met de Nederlandse deathmetalband, die een jaar eerder ook al een demo had uitgebracht (die slechts in beperkte kring is gedistribueerd). Nadat ik het bandje in de cassettespeler had gedaan, openbaarde zich voor mij een vernieuwende soort death metal. Na het prachtige akoestische deel van het intro In Search Of Tranquillity zet dezelfde melodie zich sterk voort in trage, zware en donkere gitaarriffs en -leads, begeleid door een bombastische ritmesectie. Daarna val je in de volgende verbazing met het brutale Subtle Disbalanced Liquidity, waarin het contrast tussen snelheid, agressie en grunts enerzijds en melodieuze doom en atmosferische passages anderzijds, zowel origineel als geslaagd is uitgewerkt. Deze overtuigende tracks staan net als de titelsong en Desecration Of Alleged Christian History op de eerste full-length Immense Intense Suspense. De andere nummers zijn nieuw.

In de jaren negentig maakte de plaat veel indruk in de underground. Zelden hadden we zo’n unieke combinatie van uitersten te horen gekregen. Doom, death en brute vocalen hadden we uiteraard wel vaker gehoord, maar de verbinding met cleane vocalen, keyboard- (The Gathering en Nocturnus) en vioolpartijen (My Dying Bride) was relatief nieuw. Phlebotomized durfde het verdergaande experiment wel aan. De koppeling van Iron Maiden-, Death-, My Dying Bride-, The Gathering- en Morbid Angel-elementen pakte nog goed uit ook. De heren weten deze componenten namelijk te verpakken in een aantal pakkende tracks.

In Search Of Tranquillity en Subtle Disbalanced Liquidity zijn de uitschieters en Dubbed Forswearer toont het beste waarin het zevental muzikanten het sterkst is. Hierin nemen de heren gas terug, krijgt de muziek een emotionele lading mee door atmosferische keyboard- en vioolpartijen en vloeien de verschillende secties mooi in elkaar over. Devoted To God en het psychedelische, doomy Mellow Are The Reverberations zijn ook van een behoorlijk niveau, maar ze weten minder goed te blijven hangen. Op andere momenten, zoals in Desecration Of Alleged Christian History springt de formatie iets te veel van de hak op de tak middels grote stijl- en tempowisselingen.

Ondanks de positieve opmerkingen over de muziek zelf, is er iets waar ik me in 2015 meer aan stoor dan in 1994. Dat is de productie. Het geheel klinkt vlak, krachteloos en minder bruut dan wat ik gewend was van de demo. Dat komt doordat de ritmegitaar- en baspartijen weggedrukt zijn en de drums wat mechanisch overkomen. Ze staan storend hard in de mix en tijdens de blastsecties verzandt het geheel in een brei. Er mist bovendien een eenheid in de totaalsound en dat doet afbreuk aan het luisterplezier. Ook spelen de heren zelf niet overal even strak. Erg jammer dus, want daardoor valt mijn eindoordeel een stuk lager uit, maar zet ik de plaat toch af en toe op, al is het vaak alleen vanwege het jeugdsentiment.

Immense Intense Suspense is dan ook geen aanrader voor metalfans die de charme niet inzien van matig geproduceerde of niet strak ingespeelde platen. Degene die dat wel doet en openstaat voor vernieuwende death metal ten tijde van de jaren negentig, adviseer ik dit relatief belangrijke debuut eens te gaan beluisteren. Phlebotomized zou ook nog een tweede full-length uitbrengen, maar op het gestroomlijnde Skycontact lijkt het wel alsof er een andere band aan het werk is. Na die release kwam er een einde aan Phlebotomized. Lange tijd bleef het stil, maar plotseling was er in 2013 de hergeboorte en verschenen de compilatiereleases Devoted To God (demo) / Preach Eternal Gospels (ep) en de dubbelaar Immense Intense Suspense / Skycontact. De heren treden nog regelmatig op en het is te hopen dat er weer eens wat nieuw studiomateriaal verschijnt. Tot die tijd is het genieten van de oude tracks, al is het alleen maar om de nostalgie.

Tracklist:
1. Immense Intense Suspense
2. Barricade
3. Desecration Of Alleged Christian History
4. Dubbed Forswearer
5. In Search Of Tranquillity
6. Subtle Disbalanced Liquidity
7. Devoted To God
8. Mellow Are The Reverberations
9. Gone...

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 25 mei 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 25-05-2015 om 21:59u
Score: 90 / 100

hmm cijfer is te laag .De productie stoor ik mij niet aan ik vind het lekker klinken beter als de computer deathmetal van tegenwoordig.Nummers klinken nog steeds steengoed.In de begin jaren 90 een paar keer gezien en was onder de indruk.Laatst nog gezien maar ik vind de nieuwe zanger er niet echt bij passen.

Reactie van Metal Meepy op 25-05-2015 om 22:34u
Score: 98 / 100

Jeugdsentiment! Voor mij een van de beste death metal platen ooit, en zeker de beste NLse metal plaat. Inderdaad niet strak gespeeld, en de productie is niet perfect, maar dat draagt allemaal bij aan de sfeer. Mellow Are The Reverberations is lange tijd zelfs mijn favoriete metalnummer geweest totdat Agalloch in 2010 met Black Lake Niðstång op de proppen kwam.

Reactie van Andy V. op 26-05-2015 om 12:42u
Score: 80 / 100

-

Reactie van 666 op 26-05-2015 om 13:23u

Idd voor mij ook nostalgie van de bovenste plank. Ik zat in de jaren 90' ook in een Doom/Death bandje en deze plaat was van grote invloed op ons...

Reactie van iron_dennis op 26-05-2015 om 16:25u
Score: 85 / 100

Heerlijke plaat waar ook echt goed geschreven songs op staan.

Reactie van Een Metalfan op 26-05-2015 om 21:50u

vind 80 punten meer als genoeg.
de muziek is geweldig, maar de productie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie van Pisvlek op 27-05-2015 om 08:26u
Score: 90 / 100

Dit is 1 van de beste Nederlandse metalplaten ooit gemaakt, krijg godverdomme de graftyfus als je dat niet begrijpt.

Reactie van Henk op 27-05-2015 om 11:36u
Score: 40 / 100

Ik snap echt niks van deze band veels te chaotisch hoor ja echt.
De facebook klopt niet is van een mexicaanse jongen.

Reactie van Progressive Jeff op 27-05-2015 om 12:50u
Score: 75 / 100

Link is aangepast.

Reactie van thijs op 27-05-2015 om 21:46u
Score: 99 / 100

Wat mij betreft de meest ondergewaardeerde nederlandse death metalband .Die matige productie stoort me niet En wat strakheid betreft, het klinkt wel eerlijk. Niet alles 100x opnieuw op het computertje inspelen. Vind wel dat de demo wat ruiger klinkt, dat dan weer wel.

Reactie van thijs op 27-05-2015 om 21:49u

Die facebook klopt wel trouwens, die "mexicaanse jongen" dat is jordy, de gitarist.

Reactie van Een Metalfan op 27-05-2015 om 23:02u

ja jij hebt gelijk graftyfus, maar ik geef toch 80 punten vanwege de productie.

Reactie van Een Metalfan op 02-06-2015 om 12:14u

goede plaat !! wel jammer van die blokfluit op de achtergrond