Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
    24 mei:
  • Another Now
  • Austrian Death Machine, Distant en Ghost Iris
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Habitants
  • Vanaheim, Xaon en End Of The Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Arnis (Infected) - 39
  • Billy Gould (Faith No More) - 61
  • Eric Wagner (Trouble)† - 65
  • Glenn Cornick (Jethro Tull) - 77
  • Shannon Larkin (Godsmack) - 57
  • Thorfried (Negator) - 48
  • Wolfgang Rothbauer (Thirdmoon) - 46
Review

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Jaar van release: 2015
Label: Warner Bros
Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Er moest iets nieuws uitgebracht worden in het Van Halen kamp. De keuze lag tussen een studioalbum, het oppoetsen van bootlegs of de heruitgave van oud materiaal. Er was echter geen tijd voor een nieuwe plaat en er bleef te weinig goeds over na de polijstbeurt van de bootlegs en demo's. Als dan ook nog alle oude tapes verloren zijn, valt er weinig opnieuw uit te geven en zodoende kwamen de heren op het idee van een liveregistratie. Bijzonder dat er nooit iemand eerder op dit idee gekomen is, want in de meer dan veertig jaar dat Van Halen bestaat, is er niet eerder een concertregistratie uitgebracht met David Lee Roth op zang. Hoog tijd dus! Al lijkt de reden waarom we de extravagante vocalist live nog niet eerder hebben gehoord, zichzelf te openbaren na het beluisteren van Tokyo Dome Live In Concert.

Want het is kort en krachtig gezegd niet goed. En dat drukt een grote stempel op het luisterplezier van deze release. Qua stemgeluid is Dave nog prima te behappen. Zijn stem klinkt helder zoals op de platen, maar qua techniek, intonatie en timing is het een verschrikking. Hij zingt de teksten niet in de juiste maat, kan de snelheid vaak niet bijhouden, komt kracht tekort en een valse kraai klinkt soms nog zuiverder. Frappant detail is dat dit concert door hemzelf uitgekozen is om uit te brengen, omdat hij hier het meest tevreden is over zijn eigen kwaliteiten. Hierbij mag wel de kanttekening geplaatst worden dat aan zijn stem niets bewerkt is. Gewaagd maar ook moedig. Zijn stem had namelijk makkelijk opgepoetst kunnen worden, maar in plaats daarvan krijg je rock 'n roll in zijn puurste vorm. Weinig artiesten van zo'n groot kaliber die dat risico nemen.

Met maar liefst vijfentwintig tracks, verzameld op twee schijfjes is het een behoorlijk concert wat er is vastgelegd. De setlist beperkt zich alleen maar tot materiaal met Dave op zang, terwijl de Sammy Hagar-periode helaas compleet genegeerd wordt. Alle grote favorieten zijn uiteraard vertegenwoordigd, maar met zo'n setlist zijn er natuurlijk ook genoeg minder bekende pareltjes te vinden.

De gebroeders Van Halen laten in Japan horen nog niets aan kracht ingeboet te hebben. Eddie's gitaarspel is zoals altijd magnifiek te noemen en een genot om aan te horen en Alex doet er met zijn drumkwaliteiten weinig voor onder. Beiden krijgen dan ook ruim de tijd om dit te demonstreren. Voor Alex is er een latin-drumsolo weggelegd, terwijl Eddie schittert in een negen minuten durende versie van Eruption. Ook zoonlief Wolfgang laat op bas horen niet per se onder te hoeven doen voor Michael Anthony. Zeker zijn jamsessie-duel tegen papa in You Realy Got Me Now is vermakelijk en hij laat daar horen aardig wat snelheid in de vingers te hebben. Qua backingvocals moet hij toch echt zijn meerdere erkennen in zijn voorganger. Van Halen mist daardoor tegenwoordig een belangrijk herkenningselement in zijn muziek.

Grootste irritatiepunt voor mij is dat de tracks vaak halverwege ergens worden stilgelegd, zodat Dave weer een of ander onzinverhaal kan vertellen of dat hij weer bezig is met iets anders waardoor hij zijn teksten niet zingt. Het haalt vaak nodeloos het tempo eruit, maar breekt ook de kracht van het nummer af. Dit samen met de valse zang zorgt ervoor dat Tokyo Dome Live In Concert op best nog wel wat vlakken tegenvalt. Gelukkig houdt het instrumentale spel van de muzikanten goed stand en valt er daardoor alsnog genoeg te genieten, maar bevredigend is deze release allerminst.

Tracklist:
1. Unchained
2. Runnin' With The Devil
3. She's The Woman
4. I'm The One
5. Tattoo
6. Everybody Wants Some!!
7. Somebody Get Me A Docter
8. China Town
9. Hear About It Later
10. Oh, Pretty Woman
11. Drum Struck
12. You Really Got Me
13. Dance The Night Away
14. I'll Wait
15. And The Cradle Will Rock
16. Hot For Teacher
17. Women In Love
18. Romeo Delight
19. Mean Street
20. Beautiful Girls
21. Ice Cream Man
22. Panama
23. Eruption
24. Ain't Talkin' 'Bout Love
25. Jump

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 20 april 2015

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van appie op 20-04-2015 om 09:19u
Score: 40 / 100

Een liveplaat met David lee Roth op zang hadden ze begin jaren 80 moeten doen, ik heb hier enkele nummers van gehoord en de beste man verkloot de hele boel met zijn bijdrage zoals Marcel hierboven al beschrijft.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Metalfuel op 20-04-2015 om 10:10u
Score: 40 / 100

Het instrumentale gedeelte klinkt inderdaad geweldig, maar ja Roth maakt het voor mij niet om aan te horen, wat slecht. Jammer.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Rob op 20-04-2015 om 10:33u

Moedig, niet bewerkt... Zo kunnen we veel goed praten. Het is gewoon slecht. Doe mij maar Van Hagar :-). Sammy haalt op zijn bijna 70e alle noten nog.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Erik op 20-04-2015 om 10:57u
Score: 75 / 100

Het is niet allemaal even goed gezongen maar nog steeds een stuk vermakelijker als het oer saaie Right here right now die ook nog eens op nieuw ingezongen is. En er is wel een live cd met David Lee Roth uit 1977 onder de naam van original artist recording Live & Alive , live USA.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Johnny op 20-04-2015 om 12:13u
Score: 70 / 100

Ik heb hem blindelings gekocht (helaas). Ik vind hem niet slecht maar inderdaad de zanger. Als Dave beter was geweest of als hij het opnieuw ingezongen had was dit een fantastische live album geworden.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Marco op 20-04-2015 om 19:51u
Score: 70 / 100

Ik vind de Eddie geweldig, die man blijft fantastisch spelen maar zoals hierboven al gezegd word is David Lee niet om aan te horen, verschrikkelijk irritant , niet in de maat en teksten onjuist zingen. Jammer

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van André Smoor op 20-04-2015 om 20:49u

Tja David Lee Roth staat ook niet bekend om zijn zangkwaliteiten, het is ook meer een showman. Toch meen ik me te herinneren, dat tijdens de Monsters of Rock toer (Tilburg 88), dat hij naast de showman ook redelijk goed bij stem was. Maar dat was met zijn soloband. Ik heb de plaat niet gehoord en heb daar ook geen behoefte aan. Van Halen is een goede studioband, die leuke platen maakt. Daar hou ik het bij.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Rens op 22-04-2015 om 07:26u

Niemand die even kijkt naar hoe oud David is? Ik vind het hem nog behoorlijk goed doen!

Maar hij is inderdaad vaak te traag of zingt de tekst gewoon compleet verkeerd zoals in Hot For Teacher.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Metalsjakie op 23-04-2015 om 11:46u

Maar de vraag is waarom David continue uit de maat zingt. Is zijn leeftijd de oorzaak? Is hij een drugs gebruiker? Kan hij de nummers niet meer zo goed uit het hoofd (heb natuurlijk al jaren de nummers niet meer gezongen) Zeg het maar!!!!! Maar het is wel jammer van het album want Eddie, Wolfgang en Alex spelen wel gewoon goed.

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Henk op 24-04-2015 om 07:37u

Inderdaad de nummers worden perfect gespeeld. Helaas door Dave is het album een stuk minder goed. Ik snap niet waarom ze er in de studio er niets aan gedaan hebben. Maar ook het onderbreken van sommige nummers bijv. You Really got me stoort. Kortom een goed album, maar het had beter gekund. Gemiste kans

Van Halen - Tokyo Dome Live In Concert
Reactie van Old Mhb op 25-04-2015 om 11:11u

Ik verkies een boothleg van degelijke kwaliteit boven een album dat opnieuw ingezongen word of waar er nog op andere manieren aan gewerkt is. Dan is het voor mij geen livealbum meer.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.