Enquête

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
 • 5 juli:
 • Escuela Grind, ZALM en Spetterpoep
 • Rammstein
 • 6 juli:
 • Old Man Gloom, Dead Neanderthals en Strom|Morts
 • Turnstile
 • 7 juli:
 • Idles
 • 8 juli:
 • Idles
Kalender
Vandaag jarig:
 • Johannes Eckerström (Avatar) - 36
 • René Rutten (The Gathering) - 50
 • Roy Bittan (Bruce Springsteen) - 73

Vandaag overleden:
 • Natasha Shneider (Queens Of The Stone Age) - 2008
Review

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Jaar van release: 2012
Label: Interscope Records

Van Halen - A Different Kind Of Truth

Er is veel geschreven over Van Halen het afgelopen decennium, maar helaas had het bijna nooit te maken met hun muziek. Daar was ook niet zoveel aanleiding toe: hun laatste wapenfeit (Van Halen III) dateerde uit 1998, met toen - eenmalig - Gary Cherone (bekend van Extreme) achter de microfoon. Die abominabel slechte plaat (en een heleboel privé-perikelen natuurlijk) gaf aanleiding tot een onbedoeld lange pauze.

Edward van Halen bleek toch langere adem te hebben dan menigeen dacht, en zelfs de meningsverschillen met David Lee Roth bleken niet onoverkomelijk. Alex was altijd al van de partij achter de drumkit, maar bassist van het eerste uur Michael Anthony had het inmiddels prima naar de zin bij Chickenfoot (met een andere ex-zanger van Van Halen, Sammy Hagar). Maar zie daar nu eens, Eddie’s nakomelingschap kan ook muziek maken en zodoende plukt zoon Wolfgang nu aan de bassnaren.

Na de goed ontvangen reünie-tournee in Amerika brengen de heren nu een nieuwe plaat uit. Tja, wat kan je nu verwachten van een band die dertig jaar geleden “hot” was, zou je denken? De eerste single Tattoo wordt gemengd ontvangen: een flauw nummer, maar Roth is opvallend goed bij stem en belangrijker nog, Eddie van Halen speelt gitaar alsof er nooit iets gebeurd is. Zou het dan toch?

Die vraag kan ik met een volmondig JA beantwoorden. Daar waar menige reünie resulteert in flauwe aftreksels van weleer, staat A Different Kind Of Truth als een huis. Als een Van Halen-huis welteverstaan. De plaat is een typische Van Halen-plaat geworden die zo in het rijtje Van Halen en Van Halen II past. En laten die nou bij de beste horen die Van Halen ooit uitbracht?

Zoals gezegd, de single Tattoo is wat flauw maar met She’s The Woman worden we zomaar dertig jaar terug in de tijd geworpen. Een heerlijke en overduidelijke Van Halen-riff staat garant voor vele flashbacks. En daar blijft het niet bij.

Het album kent de bekende uptempo bluesy nummers met meezingrefreintjes van weleer (You And Your Blues, Big River, The Trouble With Never), de herkenbare mid-tempo rock songs (Blood And Fire, Beats Workin’, Outta Space) en zelfs een Ice Cream Man-achtige bijdrage (Stay Frosty met geweldige solo’s). Maar het is door nummers als China Town, Bullethead en As Is dat de gemiddelde snelheid flink omhoog wordt geschroefd en wat nog belangrijker is, schijnbaar moeiteloos. Zo haalt As Is met gemak het tempo van Hot For Teacher en het nummer kakt nergens in. Er lijkt wel sprake van teruggekeerd jeugdig elan - misschien de invloed van Wolfgang? Als dat zo is, dan mag hij blijven. Aparte vermelding verdient het nummer Honeybabysweetiedoll, dat - anders dan de titel doet vermoeden - een heuse compositie is die er mag zijn en waar Eddie strooit met solo’s op de achtergrond.

Van Halen is terug, ook al zijn veel nummers oud demo-materiaal uit de jaren tachtig. Dit album is op-en-top Van Halen met een zo’n sterk solerende Eddie dat we dat eigenlijk nooit meer voor mogelijk hadden gehouden. Het spelplezier spat ervan af (luister maar naar Bullethead en Stay Frosty). Maar ook David Lee Roth verrast met een stem zoals die dertig jaar geleden was, en Alex drumt alles geweldig dicht (luister maar naar China Town). En Wolfgang? Tja, die doet Michael Anthony vergeten.

Dit album kent geen overbodige nummers en dat is wel eens anders geweest met Van Halen-albums. Gedateerde muziek? Jawel, maar als er één band recht heeft om deze muziek te spelen zoals die gespeeld wordt, dan is het Van Halen wel.

Tracklist:
1. Tattoo
2. She’s The Woman
3. You And Your Blues
4. China Town
5. Blood And Fire
6. Bullethead
7. As Is
8. Honeybabysweetiedoll
9. The Trouble With Never
10. Outta Space
11. Stay Frosty
12. Big River
13. Beats Workin’

Score: 88 / 100

Reviewer: Rick
Toegevoegd: 20 maart 2012

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Bastiaan op 20-03-2012 om 10:39u
Score: 85 / 100

Album van het jaar? Sowieso de comeback van het jaar.

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van enchant op 20-03-2012 om 11:33u
Score: 60 / 100

Hoezeer ik dit album ook graag goed zou vinden, het komt allemaal erg gedateerd op mij over. Het gros van de composities is sowieso al oud, maar de bijzonder zwakke productie maakt dit alleen nog erger. De songs zijn gewoon matige aftreksels van eerder werk, en de drums klinken bijzonder flets. De uptempo nummers? Ja, die zijn er wel, maar zee stralen totààl geen kracht uit. Het huppelt snel vooruit ja, maar dat maakt nog geen sterke song voor mij.
Nee, dit album knalt helemaal niet, en voor mij wint Chickenfoot (wiens laatste album nochtans ook gewoon goed is, maar zéker geen klassieker) het duidelijk op punten van Van Halen.
Gelukkig staat op deze schijf nog sporadisch leuk gitaarwerk van Eddie, want anders was het helemaal triest.
Dit album gaat waarschijnlijk veel stof vangen in mijn CD-kast.
Jammer.

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Rogier op 20-03-2012 om 12:42u
Score: 95 / 100

Ik heb het album al anderhalve maand in huis en draai het nog steeds elke dag. Waar vele grote bands teleurstellen met een reunieplaat, slaat Van Halen naadloos aan op de gloriejaren van weleer. Honeybabysweetiedoll is gewoon onvoorstelbaar. Dat drie 55plussers dit kunnen. Wow.
Van Halen overtroeft Chickenfoot volledig.
De stortvloed aan positieve recensies en de succesvolle tournee spreken boekdelen.
Haal die band naar de Ziggo Dome!!!

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Johnny op 20-03-2012 om 13:11u

Het zal wel erg goed zijn. Daar twijfel ik niet aan. Vroeger was ik tot 1995 een grote Van Halen fan. (vanaf eind jaren 70). Echter heb ik nu niet meer de drang om hun album te kopen. Het album heeft in de USA op 2 gestaan maar was ook snel weer uit de billboard top 10 verdwenen. Toch relatief gezien t.o.v. rockbands goed verkocht.
Waarschijnlijk ben ik door de lange pauze de belangstelling kwijt geraakt.
Maar wie weet??

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Six degrees op 20-03-2012 om 18:46u
Score: 90 / 100

GEWELDIGE ALBUM. En veel beter dan Chickenfoot. Van Halen is weer helemaal terug. Wolfgang valt me 100% mee. Nu hopen op Europese datum

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Hans op 20-03-2012 om 22:25u
Score: 90 / 100

Geweldig album!
Helaas waren er plannen voor een Europees deel van de tournee maar die is al maanden gelden gecancelled. Ik heb er weinig hoop op dat de heren naar Europa afreizen, al ligt hier een schone taak voor bv Mojo om ze toch over te halen. Kan em niet voorstellen dat Eddie en Alex niet terug willen naar nederland...

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Rob op 21-03-2012 om 10:12u
Score: 85 / 100

ik vind het een goed album omdat Eddie zo lekker aan het soleren is. Menig nummer wordt opgekrikt door een solo van hem. Anders had het bij mij zo 25 punten minder gescoord. Ik heb ook de laatste CD van Chickenfoot en die vind ik veel sprankelender en veel meer geïnspireerd. Maakt niet uit, een hele leuke CD die ik weer eens op zet en laat de heren hier maar komen spelen. Ik zie ze graag.

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Bas op 21-03-2012 om 16:26u
Score: 100 / 100

Zeer zeker plaat van het jaar. Volledig eens met de review en valt bij nog hoger uit. Heb de heren live gezien in NY in 2008 en ook daar was het weer knallen als vanouds....net als deze plaat. Bij iedere band die terug valt op de 'oude' sound wordt gezeurd, als men een 'nieuwe' sound heeft wordt er gezeurd. ik kan het goed waarderen dat de heren gekozen hebben voor de oude sound. Logisch dat het oud klinkt omdat een aantal van de composities afstammen van oudere demos. Maakt geen reet uit...het knalt heerlijk weg en is net zo relevant als het eerdere werk met Roth. Eddie is en blijft een grote gitaarheld en veegt hier de vloer aan met alle andere gitaristen van nu.....de meester is volop terug.

Van Halen - A Different Kind Of Truth
Reactie van Een Metalfan op 25-03-2012 om 13:44u

jazeker de comeback van de eeuwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

Zoeken
  29 juni:
 • Sam Astaroth - Demoncore
 • 1 juli:
 • Conjurer - Páthos
 • Flames - Resurgence
 • Fonsadera - Macabre Damp
 • Haunt - Window On Your Heart
 • Horizon Ignited - Towards The Dying Lands
 • Municipal Waste - Electrified Brain
 • Sacral Night - Le Diadème d'Argent
 • Shinedown - Planet Zero
 • Vanagandr - Lycanthropic Black Metal
 • 8 juli:
 • American Terror - Where We Are
 • Blind Channel - Lifestyles Of The Sick And Dangerous
 • Defect Designer - Neanderthal
 • Megadeth - The Sick, The Dying, And The Dead

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.