Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Emigrate - Silent So Long
Jaar van release: 2014
Label: Vertigo
Emigrate - Silent So Long
Nu Rammstein na een paar drukke jaren weer in de sluimerstand staat, biedt dit voor gitarist Richard Z. Kruspe weer de mogelijkheid om aan zijn soloproject Emigrate te werken. Dit leverde zeven jaar geleden al een aardige debuutplaat op, al ontbrak hier -hoe ironisch- het nodige vuurwerk. Nu heeft Kruspe de hulp ingeroepen van een handvol gastmuzikanten voor Silent So Long, wat geen onverstandige keuze is geweest.

Soloprojecten zijn vaak bedoeld voor muzikanten die hun creatieve ei niet kwijt kunnen bij de band waarin ze spelen, simpelweg omdat het niet past in de stijl van de band. Als je Rammstein zoekt in Emigrate, dan kom je ook bedrogen uit. Kruspe geeft zichzelf de kans om verschillende genres uit te proberen, maar de invloeden van industrial blijven alom aanwezig.

De meeste nummers lijken om de gastmuzikanten heen te zijn gebouwd. Opener Eat You Alive wordt gedragen door Seeed's Frank Dellé, al had Marilyn Manson hier absoluut niet misstaan. Manson zelf levert echter een uitstekende bijdrage aan het sterke Hypothetical, een nummer met overduidelijke invloeden van Led Zeppelin's Kashmir. Rock City is op het lijf van Lemmy Kilmister geschreven, al klinkt de legende inmiddels ontzettend breekbaar. En dat is eigenlijk heel pijnlijk.

Niet elk nummer levert echter het gewenste effect op. Het nummer Get Down met electroclash-zangeres Peaches is ronduit saai en ook de titeltrack met Jonathan Davis mist toch nadrukkelijk veel kracht. Hetzelfde geldt voor de rest van het materiaal. Muzikaal zit het allemaal wel snor, maar het pakt je zelden bij de strot. Happy Times met Margaux Bossieux -Kruspe's wederhelft- is nog wel een positieve uitzondering, maar over het algemeen is het wat vlakjes. Hetzelfde geldt overigens voor Kruspe's zangkwaliteiten: het is aardig, maar heeft niet het niveau om een nummer dat ene schepje extra te geven.

Silent So Long is zeker geen spectaculair album, maar wel oerdegelijk. Het zegt echter wel veel dat de nummers met gastmuzikanten de betere zijn van de plaat. Desondanks is het best interessant om Kruspe buiten zijn natuurlijke habitat te horen. Hij heeft een brede muzieksmaak, maar neemt soms net iets teveel hooi op zijn vork. Dit resulteert in een album waar weliswaar geen diepe dalen voorkomen, maar ook de hoge pieken worden niet bereikt.

Tracklist:
1. Eat You Alive
2. Get Down
3. Rock City
4. Hypothetical
5. Rainbow
6. Born On My Own
7. Giving Up
8. My Pleasure
9. Happy Times
10. Faust
11. Silent So Long

Score: 65 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 11 december 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Emigrate - Silent So Long
Reactie van Bastiaan op 11-12-2014 om 22:14u
Score: 68 / 100

Inderdaad. Geen echte toptracks, een handjevol prima nummers en de rest is niet meer dan aardig. Gewoon Duitse degelijkheid.

Emigrate - Silent So Long
Reactie van Draadnagel op 13-12-2014 om 12:08u

Deze cd is dus eigenlijk een Opel Astra :)

Emigrate - Silent So Long
Reactie van De.pomper op 14-12-2014 om 16:42u
Score: 40 / 100

Rommel

Emigrate - Silent So Long
Reactie van Ron op 15-02-2015 om 15:18u
Score: 64 / 100

Oh, es ist ein Opel!