Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Job For A Cowboy - Sun Eater
Jaar van release: 2014
Label: Metal Blade Records

Job For A Cowboy - Sun Eater

Vijf nietsvermoedende jongens uit Glendale, Arizona zetten in 2005 onder de naam Job For A Cowboy hun EP Doom op Myspace. Het werd –wellicht mede door een komische Youtubevideo met Spongebob in de hoofdrol- een enorme hit. Doom bleek met zijn op lompe breakdowns gebaseerde sound zelfs bij te dragen aan het ontstaan van een nieuw en immens populair metalgenre: deathcore. Job For A Cowboy sleepte er twee miljoen bezoekers op Myspace en een platencontract bij Metal Blade mee in de wacht. Het succes en de bekendheid kwamen echter voordat hun geluid tot volle wasdom kon komen. Debuut Genesis (2007) klonk als een haastklus, zonder eigen gezicht of (veel belangrijker nog) memorabele songs. Op Ruination (2009) en Demonocracy (2012) vond Job For A Cowboy ook niet het wiel opnieuw uit, maar maakte de band wel grote stappen wat songwriting betreft. Deze albums boden inwisselbare doch genietbare technische death metal, die de status van Job For A Cowboy consolideerde en hen meermaals de wereld rond deed toeren.

En dan is er nu Sun Eater, een cd die van zijn voorgangers verschilt als de dag van de nacht. Zoek je een bak knallende death metal, dan ben je bij Job For A Cowboy anno 2014 aan het verkeerde adres. Sun Eater geeft mij het idee dat minstens een van de bandleden Colored Sands, het vorig jaar verschenen meesterwerk van de avant-gardistische deathmetalband Gorguts, grijsgedraaid heeft. Ik durf de Amerikanen niet van jatwerk te betichten, maar de stijlverandering is plots en extreem. Als kritische luisteraar kan je er niet omheen dat er op zeer opzichte wijze tegen Gorguts aangeschurkt wordt, zonder de genialiteit van die Canadese kunstenaars te evenaren.

Wanneer je als luisteraar eenmaal gewend bent aan de stijlwissel, is Sun Eater helemaal geen verkeerde cd. Doordat het album grotendeels midtempo is, wordt de indruk gewekt dat er naar een lang, albumbreed nummer geluisterd wordt. Dit helpt bij het verteren van alles wat er gebeurt en dat is geen overbodige luxe, want hoewel er aan snelheid is ingeboet, is de muziek van Job For A Cowboy nog steeds behoorlijk druk. Het zijn zeker kundige muzikanten die hier hun spel tentoonspreiden. Nick Schendzielos (ex-Cephalig Carnage) lijkt op een fretloze bas te spelen terwijl dat niet het geval is. Zijn bijdrage is het element waar ik het meest van geniet tijdens het beluisteren van Sun Eater. Ook nieuwe drummer Danny Walker past perfect in de nieuwe sound van Job For A Cowboy. Wellicht is hij, afkomstig uit de sludgeband Intronaut, zelfs verantwoordelijk voor de slepende koers die de band nu vaart? Complimenten aan Jason Suecof voor de kraakheldere mix waarin alle instrumenten evenveel plaats krijgen. Naast goed klinkt alles ook logisch. Ook wanneer er wordt geshred en geblast, zoals aan het begin van A Global Shift, klinkt het niet gehaast. Alles valt precies op z'n plek.

Van genrevormende deathcore naar technische death metal naar meer progressieve klanken. Sun Eater is een interessant album, met veel aardige melodieuze solo’s en knap basspel, maar ik word niet opgezogen in een soundscape zoals waarschijnlijk wel de bedoeling was. Daarbij ontbreekt het Job For A Cowboy ook in het derde stadium van hun evolutie aan een eigen smoelwerk. Dat is jammer. Dit zijn de hoofdredenen waarom ik niet verwacht deze cd in mijn jaarlijstje terug te zien.

Tracklist:
1. Eating The Visions of God
2. Sun Of Nihility
3. The Stone Cross
4. The Synthetic Sea
5. A Global Shift
6. The Celestial Antidote
7. Encircled By Mirrors
8. Buried Monuments
9. Worming Nightfall

Score: 70 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 8 december 2014

Job For A Cowboy - Sun Eater
Reactie van Triest op 08-12-2014 om 19:47u

Ja idd, de reacties zijn weer erg zielig en onvolwassen. Ik ben het helemaal met de reviewer eens. Ondanks dat ze de deathcore achter zich hebben gelaten, vind ik dit een matige plaat.

Oja, Jobje (over een kleuternaam gesproken) en Theo, dit is mijn mening. maar ga vooral je gang om hier ook een kinderachtige reactie op te plaatsen.

Job For A Cowboy - Sun Eater
Reactie van Metal Meepy op 09-12-2014 om 17:35u
Score: 87 / 100

Wessel: Erg goeie, heldere review. Was voor mij aanleiding deze plaat toch nog eens goed te luisteren. Ik ben veel positiever, maar in de overdaad aan top releases dit jaar, vooral ook in deze metalhoek (voor mij vooral: Fallujah, Beyond Creation), kan deze net niet mee (wel in delen, maar niet de hele plaat lang). Veel meer dan Gorguts zie ik overlap met The Faceless, overigens. Verbazingwekkend goed t.o.v. hun eerdere werk, dat zeker.

Voor geniaal bassspel (fretless) is Beyond Creation trouwens ook echt een aanrader.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.