Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Mayhem - Esoteric Warfare
Jaar van release: 2014
Label: Season Of Mist
Mayhem - Esoteric Warfare
Onlangs stond het blackmetalinstituut Mayhem voor een exclusief concert op de planken in de Eindhovense Effenaar. Het was een optreden in het kader van het dertigjarig bestaan van deze roemruchte band – en stond dan ook vooral in het teken van het legendarische, oudere werk. Mayhem is echter geen band die alleen maar op het verleden hoeft te teren: op 2 juni verschijnt via Season Of Mist namelijk, na een lange periode van stilte, het vijfde volledige album van de band. Met een geschiedenis die inmiddels dus drie decennia omvat, lijkt de output van deze Noren wat karig, maar ieder album, van debuutplaat De Mysteriis Dom Sathanas tot en met het uit 2007 stammende Ordo Ad Chao, leverde meer dan genoeg voer voor discussie op.

Dat zal met Esoteric Warfare (wederom met Atilla Csihar achter de microfoonstandaard) niet anders zijn, al is het alleen maar vanwege het vertrek van gitarist/bassist Blasphemer (wiens taken worden overgenomen door de nieuwe gitarist Teloch). Maar daar waar het zeer experimentele (en uiteindelijk zich tot meesterwerk ontpoppende) Ordo Ad Chao de meningen tot op het bot wist te verdelen, is Esoteric Warfare iets makkelijker te verteren. Let wel: de bizarre loopjes, vreemde structuren en verwrongen riffs van de vorige plaat hebben ook hun weg gevonden naar dit album. En ook Csihar trekt weer een heel arsenaal aan ijzingwekkende stemmen uit de kast, variërend van grommende keelklanken en bezwerend gefluister tot angstaanjagend gekrijs, galmende recitaties en alles daartussenin.

Tussen alle chaos zijn ditmaal echter ook makkelijker muzikale aanknopingspunten te vinden. De nummers op Esoteric Warfare zijn gestructureerder en minder fragmentarisch dan op zijn voorganger. Vooral de eerste drie nummers zijn heel wat minder experimenteel in vergelijking met Ordo Ad Chao, hoewel daarmee absoluut niet gezegd is dat het materiaal niet interessant is. Wie de tijd ervoor neemt, ontdekt ook hier namelijk meer dan genoeg diepgang. Opener Watcher doet wat denken aan een opgevoerde variant van Satyricon ten tijde van Rebel Extravaganza met zijn tegendraadse, staccato gitaarloopjes. Ook Psywar en Trinity hakken er genadeloos in, vooral vanwege het magistrale drumwerk van Hellhammer.

Vanaf Pandaemon verandert de stijl van de plaat en vallen vooral de voortdurende, onstuimige tempowisselingen en de beklemmende, bij vlagen aan Blut Aus Nord herinnerende manier van componeren op. Het creepy Mylab klinkt daardoor heerlijk onheilspellend. Maar vooral opvallend is de enorme intensiteit van Esoteric Warfare. Zo is een werkelijk fantastisch nummer als Throne Of Time een waar precisiebombardement van dissonante riffs en tierend drumwerk. Esoteric Warfare staat vol van dat soort uitermate intense momenten. De titel doet de muziek dan ook volledig eer aan.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er fans van de band zijn die niet tevreden zullen zijn met dit werkstuk. Esoteric Warfare combineert namelijk de experimenteerdrang en inventiviteit van zijn voorganger met de kracht en gedrevenheid van Chimera. Met dit album bewijst Mayhem na dertig jaar actieve dienst nog lang niet uitgeblust te zijn. Sterker nog: Esoteric Warfare is nu al een van de genrehoogtepunten van 2014 – en dat is niet veel bands met zo’n lange staat van dienst gegeven.

Tracklist:
1. Watcher
2. Psywar
3. Trinity
4. Pandaemon
5. Milab
6. Six Seconds
7. Throne Of Time
8. Corpse Of Care
9. Posthuman
10. Aion Suntalia

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 mei 2014

Koop dit album in

Meer Mayhem:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Mayhem - Esoteric Warfare
Reactie van Een Metalfan op 23-05-2014 om 09:57u

De platen zijn geweldig maar live zijn ze niet aan te horen

Mayhem - Esoteric Warfare
Reactie van ewing1 op 23-05-2014 om 11:16u
Score: 93 / 100

Niet mee eens,ik vond hun optreden in de effenaar laatst wel ruig maar ik ben dan ook een groot Attila fan(en niet zo,n Dead purist!).Werkelijk magistraal wat hij allemaal uit zijn strot perst,ook live en ook weer op deze geweldige plaat.Hij zorgt er ook mede voor dat De Mysteriis de black klassieker bij uitstek is!

Mayhem - Esoteric Warfare
Reactie van Jos op 23-05-2014 om 14:43u

Heb ze live helaas nog nooit gezien. Maar hun platen vindt ik geweldig. Tot zover nog geen misser.
Kijk enorm uit naar Esoteric Warfare, nog 2 weken wachten.

Mayhem - Esoteric Warfare
Reactie van Santtu op 22-08-2014 om 23:18u
Score: 15 / 100

Wat een verschrikkelijke plaat! Bij veel nummers lijkt het erop dat Hellhammer er lekker op los zit te trommelen, de bassist ook nog enigszins met hem mee probeert te spelen, maar de gitarist af en toe een noot uit zijn Gitaar spele voor dummies boekje uitprobeert. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen! Dit zijn geen liedjes, maar een stel geluiden door elkaar. De liedjes lijken op elkaar omdat ze allemaal eenzelfde chaos zijn.
Ik ben echt wel Black Metal fan, maar dit is of veeeeeeeels te tr00 voor mij, of gewoon nergens op slaande rommel. Of beiden....

Mayhem - Esoteric Warfare
Reactie van zors op 25-11-2015 om 22:41u
Score: 85 / 100

Santtu, black metal is niet voor iedereen. Luister naar muziek. En als je het niet begrijpt of niet kan begrijpen is er nog altijd papa roatch.