Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Van Canto - Dawn Of The Brave
Jaar van release: 2014
Label: Napalm Records

Van Canto - Dawn Of The Brave

De binnen metalland unieke Duitse a capella metalformatie Van Canto is na een aantal jaren van stilte terug met Dawn Of The Brave waarop maar liefst dertien tracks met hun kenmerkende 'gediedeledie' en 'doem-doem-doem' de revue passeren. Ook dit keer is er weer gekozen voor een combinatie van eigen werk en covers van bekende songs. Die combinatie heeft Van Canto in het verleden geen windeieren gelegd, want ze zijn voornamelijk bekend geworden met covers van Nightwish, Iron Maiden, Manowar en Metallica. Het eigen werk is tegelijkertijd meer op de achtergrond gebleven en eigenlijk is dat wel terecht. Het is niet zo pakkend en sterk als de covers, die als voordeel hebben dat iedereen ze vanaf de eerste paar tonen mee kan brullen, en dat zorgt ervoor dat het eigen werk al snel gaat vervelen. De originaliteit van een a capella metalband in deze vorm, is tegelijkertijd het zwakke punt.

Dat geldt ook voor dit nieuwe Dawn Of The Brave. De vorm van het album is precies die van een groep als een reguliere metalplaat in het straatje van bijvoorbeeld Sonata Arctica. Er wordt geopend met een intro dat vooraf gaat aan een spetterend 'eerste' nummer. In dit geval is dat Fight For Your Life, dat vrij aardig is en iets ruiger lijkt dan het oudere werk van de groep, maar tegelijkertijd ook zeer vertrouwd klinkt. De rol van zangeres Inga Scharf is iets prominenter dan op de vorige schijven. Op de drums na doet de groep nog altijd alles met slechts hun stem en dat wordt er na zoveel platen niet minder knap om. Toch voelt veel van het eigen werk na een paar luisterbeurten kaal aan en gaat het veelvuldige 'gerakketakketa' en 'gedididum' enigszins vervelen. Dit wordt nog versterkt door de vele herhalingen in eigen werk.

De covers op deze plaat bestaan uit The Final Countdown (Europe), Holding Out For A Hero (Bonnie Tyler), Into The West (Annie Lennox) en Paranoid (Black Sabbath). Net als op vorige schijven, vormen de covers voor mij ook weer de hoogtepunten van dit nieuwe album en dan met name Holding Out For A Hero en Paranoid. De fenomenale zangkunsten van de groep voegen echt iets toe aan de inmiddels doodgedraaide en doodgecoverde, doch niet minder sterke, melodieën van de originele uitvoeringen. Net zoals de The Swingle Singers in de jaren zestig iets wezenlijks aan hun Bachuitvoeringen wisten toe te voegen, weet Van Canto iets bijzonders te maken van muziek waar zo velen zich al aan hebben gewaagd.

Dawn Of The Brave is al met al een aardige schijf waarop deze groep getalenteerde vocalisten laat horen wat zij kunnen met 'slechts' hun stemmen. Het is nog altijd even knap en technisch wat deze mensen kunnen, maar toch bekruipt me iedere keer het gevoel dat er meer in had gezeten en dan met name op het gebied van eigen composities. Van Canto zal met dit album geen nieuwe harten weten te veroveren, maar oude fans ook zeker niet teleurstellen.

Tracklist:
1. Dawn Of The Brave
2. Fight For Your Life
3. To The Mountains
4. Badaboom
5. The Final Countdown (Europe cover)
6. Steel Breaker
7. The Awakening
8. The Other Ones
9. Holding Out For A Hero (Bonnie Tyler cover)
10. Unholy
11. My Utopia
12. Into The West (Annie Lennox cover)
13. Paranoid (Black Sabbath cover)

Score: 74 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 31 januari 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Van Canto - Dawn Of The Brave
Reactie van Een Metalfan op 10-02-2014 om 15:19u

wat een irritante band!