Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Van Canto - Tribe Of Force
Jaar van release: 2010
Label: Napalm Records
Van Canto - Tribe Of Force
Mijn eerste kennismaking met Van Canto was ergens eind 2007 toen ik de band aan het werk zag op het On A Dark Winter's Night festival in Duitsland. De band speelt heavy metal a capella. Van Canto is vooral bekend geworden door het vertolken van bekende metal nummers (zoals Battery van Metallica en The Trooper van Iron Maiden). De band beperkt zich echter niet tot het uitvoeren van covers, want ze hebben inmiddels ook al aardig wat eigen werk op hun naam staan. Tribe Of Force is alweer het derde studio album van deze uit Duitsland afkomstige band.

Van Canto bestaat uit 5 zangers en een drummer. Zanger Dennis Schunke (Sly) en zangeres Inga Scharf nemen de lead vocalen voor hun rekening en de overige zangers doen de "rakkatakka" en "dandan" vocalen. Hiermee bootsen ze gitaar, bas en keyboard na. De band gaat er op haar website prat op dat alle instrumenten (behalve de drums), die in nummers van Van Canto te horen zijn, vocaal worden nagebootst. Dat doen ze erg knap want als ik Tribe Of Force beluister zou ik af en toe zweren dat ik een gitaar hoor. Luister meer eens naar het openingsnummer Lost Forever. Op de regel dat alles met stemgeluid wordt gedaan heeft Van Canto op het nieuwe album één kleine uitzondering gemaakt. Op het nummer One To Ten levert namelijk gitarist Victor Smolski (Rage) een bijdrage en is het gitaargeluid dus wel degelijk afkomstig van een echte gitaar.

Van Canto maakt melodische metal en de inspiratiebronnen van Van Canto zijn duidelijk terug te horen op het album. Zo doet het nummer My Voice mij erg denken aan het recente werk van Sonata Arctica, Last Night Of The Kings aan Blind Guardian en Water. Fire. Heaven. Earth. aan Nightwish. Het a capella sausje dat Van Canto over de nummers giet, maakt dan toch weer dat het typisch Van Canto nummers zijn. Zowel de zang van Sly als van Inga Scharf is van een hoge kwaliteit en zij tillen het geheel naar een hoger niveau.

Naast eigen werk is op Tribe Of Force ook een tweetal covers te horen. Ten eerste Master Of Puppets van Metallica en ten tweede Rebellion van Grave Digger. Op het laatste nummer is zanger Chris Boltendahl van Grave Digger te horen. Naast Chris Boltendahl levert ook nog Tony Kakko van Sonata Arctica een gastbijdrage. Hij zingt mee op het nummer Hearted.

Ik moet zeggen dat ik het razend knap vind wat Van Canto brengt, maar persoonlijk gaat mij het "rakkatakkatakka", "damdamdam", "doemdoemdoemdoem" en dergelijke snel op mijn zenuwen werken. Het a capella uitvoeren van metal nummers voelt toch een beetje als behelpen. Bij de covers is dit niet zo'n probleem, want hiervoor geldt dat het juist aardig is om een a capella uitvoering te horen. De originele versie zal immers voor de meesten bekend zijn. Voor mijn gevoel wringt de schoen met name bij het eigen werk van Van Canto. Als surrogaat zal ik de a capella metal echter niet willen bestempelen, want daarmee doe ik Van Canto tekort. Toch blijf ik het gevoel houden dat bepaalde nummers beter zouden klinken als ze met echte instrumenten zouden zijn ingespeeld. Ik noem bijvoorbeeld een nummer als My Voice. Wat mij betreft blijft de a capella metal van Van Canto dan ook een gimmick.

Met Tribe Of Force weet Van Canto een kwalitatief hoogwaardige cd af te leveren. De a capella metal zal echter niet voor iedereen bestemd zijn. Voor liefhebbers van genoemde bands of mensen die een a capella versie van Master Of Puppets of Rebellion willen horen, wellicht aardig om eens te beluisteren.

Tracklist:
1. Lost Forever
2. To Sing A Metal Song
3. One To Ten
4. I Am Human
5. My Voice
6. Rebellion
7. Last Night Of The Kings
8. Tribe Of Force
9. Water. Fire. Heaven. Earth
10. Master Of Puppets
11. Magic Taborea
12. Hearted
13. Frodo's Dream

Score: 75 / 100

Reviewer: Patrick
Toegevoegd: 26 februari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Van Canto - Tribe Of Force
Reactie van Suna op 03-03-2010 om 10:33u
Score: 1 / 100

Het enige wat ik hoor bij Van Canto is Riddeliediddelie riddeliediddelie riddeliediddelie dandan. Alsof Ned Flanders mee staat te zingen.
Waardeloze crap die gehyped wordt.

Van Canto - Tribe Of Force
Reactie van Natchai op 09-03-2010 om 18:38u
Score: 85 / 100

Het is een van de meest originele bands die ik ooit gehoord heb. Ik volg ze al vanaf hun eerste album A Storm to Come en ze worden steeds beter in componeren en het vinden van nieuwe mogelijkheden.
Een daarvan is de soloduel tussen de gitarist van Rage en de "solo-gitarist" van Van Canto in One to Ten.

Ik vind Lost Forever, My Voice en de twee covers de knallers van deze cd.

Van Canto - Tribe Of Force
Reactie van RaYzort op 06-09-2011 om 13:15u
Score: 87 / 100

Topband, zeer origineel en technisch :)