Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Van Canto - Trust In Rust
Jaar van release: 2018
Label: Napalm Records

Van Canto - Trust In Rust

De Duitse a-capellagroep Van Canto brak ruim tien jaar terug door bij het grote publiek met covers van Manowar en Iron Maiden. In plaats van gitaren en bas nemen vier zangers deze partijen voor hun rekening in de vorm van hogere en lagere 'rakkatakka's' (zoals zij dat zelf noemen) en 'riedelediedies'. De ritmesectie bestaat verder slechts uit een drummer. De band is dus niet volledig a capella. Daarnaast zijn er een leadzanger en -zangeres (Inga Scharf). Frontman Dennis Schunke vertrok in 2017 en is vervangen door Hagen Hirschmann. Trust In Rust is het eerste Van Canto-album waarop hij als leadzanger te horen is.

Helaas pakt de samenwerking met Hirschmann voor Van Canto niet goed uit. Zijn stem klinkt een stuk minder energiek dan die van Schunke en lijkt af en toe zelfs te breken. Wanneer de zanglijnen de hoogte ingaan, kan hij het soms met moeite bijbenen, maar vaker stokt de poging en blijft het bij een flauwe uithaal. Dit is eerder regel dan uitzondering en is in vrijwel alle nummers te horen. Helaas, want een a-cappellagroep valt of staat met diens zangers. Het beste doet hij het nog tijdens de AC/DC-cover Hells Bells met raspende vocalen.

Jammer genoeg blijft het op dit Trust In Rust niet bij een matige leadzanger, want ook zangeres Inga Scharf klinkt minder goed dan op voorgaande platen en dat terwijl zij toch al jaren deel uitmaakt van de formatie. De chemie tussen de verschillende stemmen ontbreekt en het wil nergens echt bruisen zoals het dat in het verleden wel deed. Daarnaast is de productie erg vlak en iel en lijkt iedereen een hoofdrol te spelen. Melodielijnen gaan her en der verloren in het geluid van het viertal dat de gitaar- en baspartijen voortbrengt. Die partijen zijn over het algemeen onberispelijk, maar krijgen zonder het tegengewicht van degelijke leadzangers al snel het karakter van een gimmick. Zeker wanneer de nummers zelf ook al niet zo interessant zijn. Het is een risico dat voor Van Canto altijd al op de loer lag.

De AC/DC-cover is aardig, maar de versie van Ride The Sky van Helloween gooit ondanks de deelname van toenmalig Helloween-zanger Kai Hansen geen hoge ogen. Trust In Rust is dan ook geen overweldigend succes en is wellicht zelfs het slechtste album dat de band tot nu toe heeft voortgebracht. Zelfs de meest verstokte fan zal moeten toegeven dat dit niet de manier is waarop hij Van Canto horen wil.

Tracklist:
1. Back In The Lead
2. Javelin
3. Trust In Rust
4. Ride The Sky (Helloween-cover met Kai Hansen)
5. Melody
6. Neverland
7. Desert Snake
8. Darkest Days
9. Infinity
10. Hells Bells (AC/DC-cover)
11. Heading Home

Score: 50 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 8 september 2018

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]