Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Dungeon - A Rise To Power
Jaar van release: 2003
Label: Limb Music Products
Dungeon - A Rise To Power
Eindelijk eens een power metalcd van formaat! Het Australische Dungeon levert met A Rise To Power een prima plaat af! Zich weinig aantrekkend van de honderden bands op hetzelfde label die de ene na de andere nutte- en zouteloze cd uitspugen trakteert Dungeon ons op een stevige pot powermetal, de band zegt te zijn geinspireerd door Helloween en Blind Guardian, maar ook door heavy metalbands als Judas Priest en Iron Maiden.
Om de 12 nummers tellende cd even kort door te lopen: na een weinig zeggend intro begint met het het titelnummer A Rise To Power het pronkstuk van deze cd, 7 minuten heavy/power metal waar veel bands nog wat van kunnen leren, de hoge zang die wel wat van die van Timo Kotipelto (Stratovarius) wegheeft wordt afgewisseld met gave meerstemmige partijen, de hakkende gitaarriffs worden gevolgd door een paar fijne solo's, een lekker lopend nummer. Top.

Het overgrote deel van de cd gaat zo verder, krachtige power metalnummers met een zang die soms aan Edguy, soms aan, zoals ik al zei, Timo Kotipelto doen denken. Muzikaal gezien komt er niet echt een bepaalde band bij me op, Dungeon lijkt zich niks aan te trekken van de hype rond power metal en doet gewoon zijn eigen ding, met een verrassend goed effect. Waar de band echter wel voor op moet passen, is niet in herhaling te vallen. Het lijkt me alof er soms wat al te angstvallig wordt vermeden het geluid van andere bands te kopieren, waardoor sommige nummers wat op elkaar gaan lijken. A Rise To Power is een puike cd, maar ik vraag me af hoeveel albums deze formule nog meegaat.

Tegen het eind van de cd worden we nog getrakteerd op een klein tussenstukje, wat de intro blijkt te zijn van vereweg het hardste nummer van de cd, Traumatised. Jezus, dit is bijna death metal wat die lui neerzetten! Ongeloofelijk, dit is geen power metal meer, dit is geniaal! Een retehard nummer, thrashende gitaren, een bijna gruntende zanger en dat zonder het melodieuze randje uit het oog te verliezen. Gaaf!

Helemaal als afsluiter staat er op de promo dan nog een hidden bonustrack in de vorm van de Queenryche cover Queen Of The Ryche, een goede vertolking, maar ik prefereer toch het origineel. Of dit nummer ook op de reguliere cd's zal zijn te vinden zou ik niet weten.

Dungeon lijkt zo'n beetje de band te zijn waar iedereen mee gaat toeren zodra ze eenmaal op het Australische vaste land zijn aangekomen. De heren hebben zeker niet de minste namen uit heel verschillende genres vergezeld, zo werd onder andere getoerd met Yngwie Malmsteen, Destruction, Edguy, Nevermore en Mayhem. Als deze 4 koppige band de originaliteit weet te handhaven zullen er nog vele tours volgen!

Tracklist:
1. The Prophecy
2. A Rise To Power
3. Netherlife (Black Roses Die)
4. Insanity's Fall
5. The Other Side
6. Stormchaser
7. Where Madness Hides
8. Lost In The Light
9. Life Is Black
10. The Birth: The Trauma Begins
11. Traumatised
12. A Rise To Power (Reprise)

Score: 80 / 100

Reviewer: DaKonium
Toegevoegd: 23 september 2003

Koop dit album in

Meer Dungeon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dungeon - A Rise To Power
Reactie van Een_Metalfan op 23-09-2003 om 12:08u
Score: 80 / 100

Spijtig dat het geluid op de Dungeonside van mindere kwaliteit is.Ik heb er toch een gedacht van kunnen maken en ben het met de reviewer eens.Nochtans ben ik nu niet bepaald een powermetalliefhebber maar aan deze ga ik toch wat geld uitgeven.Goede review. Old Motorheadbanger

Dungeon - A Rise To Power
Reactie van Een_Metalfan op 23-09-2003 om 19:11u
Score: 80 / 100

absoluut eens met de review. Vooral dat thrash nummer is echt vet!

Dungeon - A Rise To Power
Reactie van Wolfgard op 24-09-2003 om 16:55u
Score: 85 / 100

Volkomen mee eens, fantastische cd vol spetterende power metal. Heb em dan ook al een tijd in huis. Knaller in het genre. Wolfgard

Dungeon - A Rise To Power
Reactie van theredguy op 01-02-2004 om 20:39u
Score: 95 / 100

Deze ceedee kanlt aan alle kanten, Australia rules. Dit is beslist één van de beste releases van de laatste tijd. Wat betreft de queensryche-cover, op de originele release (alleen down under uitgebracht), staan twee covers, Queen of the Reich en Wasted Years, ze staan helaas niet op de latere release, althans niet vermeld.