Pit
Enquête

Welke gemaskerde of geschminkte artiest ziet er het gaafst uit?

Alice Cooper
Behemoth
Buckethead
Carach Angren
Cradle Of Filth
Dimmu Borgir
Ghost
Gwar
Heilung
Hell
Immortal
Imperial Triumphant
King Diamond
Kiss
Lordi
Mayhem
Mgła
Mortiis
Mudvayne
Mushroomhead
Powerwolf
Satyricon
Slipknot
Turisas
een andere uitgedoste act, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 februari:
 • Dordrecht Metal Fest
 • Drachten Deathfest
 • Dying Fetus, Nasty, Frozen Soul en Cabal
 • Harakiri For The Sky, Gaerea en Schammasch
 • Scumbash
 • 5 februari:
 • For I Am King, Another Now en Reformist
 • Kataklysm, Soilwork en Wilderun 
 • Leprous, Monuments en Kalandra
 • Slapshot, Death Before Dishoner, Risk en American War Machine
 • 8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
  4 maart:
 • Archspire, Psycroptic, Benighted en Entheos
 • Bloodbound, Arion, Metalite en Veonity
 • In The Grip Of Winter Fest
  Met o.a. Wiegedood en Consolation
 • Killer en Warhead
 • King Gizzard & The Lizard Wizard
 • Plini, Jakub Zytecki en Jack Gardiner & Owane
 • Space Chaser, The Unslain, Obnoxious en Obstruktor
Kalender
Vandaag jarig:
 • Alice Cooper - 75
 • Daniel Freyberg (Naildown) - 41
 • Henry Bogdan (Helmet) - 62
 • Marc Charron (Exciter) - 48
 • Noodles (The Offspring) - 60
 • Robert Jan Stips (Supersister) - 73
 • Sven-Erik "Maniac" Kristiansen (Mayhem) - 54
Interview

Dungeon
Met Lord Tim
Door DaKonium
Geplaatst in oktober 2003
Naar aanleiding van hun laatste cd A Rise To Power besloot ik de Australische heren van Dungeon even aan de tand te voelen. Al na een paar dagen kreeg ik een enthousiast mailtje terug van zanger/gitarist/toetsenist/bandleider Lord Tim.

Dungeon

Allereerst, gefeliciteerd met jullie laatste cd, zeker een van de beste albums dit jaar!

Hey bedankt man, altijd gaaf om te horen dat mensen onze muziek goed vinden!

Om te beginnen, als Australische band zijn jullie niet echt bekend in Nederland. Kan je de band aan ons voorstellen en vertellen wat er aan dit derde album is voorafgegaan?

Ik zal het proberen kort te houden! We zijn begonnen in het gehucht Broken Hill (waar Mad Max toen woonde) in 1989 en verhuisten in 1992 naar Sydney. Na 14 jaar ben ik het enige overgebleven bandlid van de originele line-up. In Sydney namen we een demo op, "Changing Moods" genaamd, waarmee we in 1996 een platendeal in Japan scoorden. Zo konden we ons album "Demolition" opnemen, waar ook een aantal demotracks opstonden, maar wat verbazingwekkend goed verkocht! Kort na de release ging het label falliet, voor de uitgave van ons eerste echte album "Resurrection", in 1999, kwamen we terecht bij een Australisch label, dat vlak daarna ook falliet ging. We hebben niet echt veel geluk wat labels betreft, haha! Daarna konden we een deal tekenen bij Metal Warriors om ons tweede album, "A Rise To Power" in Australië uit te geven. In Europa heeft LMP die taak op zich genomen, net als de release van de volgende albums. Gelukkig ziet het er niet naar uit dat een van deze twee labels binnenkort op de fles gaat, haha!
In ons land hebben we veel getourd, zowel als headliner als supportband van een paar internationale bands, en we hebben net onze eerste concerten in het buitenland gegeven. Het is erg druk, maar ook onwijs gaaf!

'A Rise To Power' is jullie derde cd. Is de manier van songwriting veranderd in de afgelopen jaren? Wie van jullie draagt het meeste bij aan het schrijfproces?

DungeonOm precies te zijn is "A Rise To Power" onze tweede cd, "Demolition" was meer een demo schijf. Het schrijfproces is zeker veranderd, was in het begin ik het die bijna alle songs schreef, nu heeft iedereen in de band inspraak in het schrijven. In de hoofdzaak ben ik nog steeds degene die met de meeste ideeën komt aandragen, maar veel nummers hadden niet bestaan zonder de bijdragen van de andere jongens.

Jullie komen allemaal uit Australië. Kun je de Australische metalscene vergelijken met die van Europa?

Vergeleken met Europa is de Australische metalscene klein, hoewel de kwaliteit van de bands hier verbazend is en zich makkelijk kan meten met die van de rest van de wereld. Door het isolement hebben veel bands een uniek Australisch geluid. Werken in zo'n kleine en geïsoleerde scene betekend dat je hard moet werken als je echt iets wilt bereiken.

Het lijkt alsof er nog maar weinig Europese of Amerikaanse bands naar Down Under gaan om te touren. Kun je dat verklaren? Leeft metal eigenlijk nog wel in Australië?

Nou, de laatste tijd zijn er een hoop tours van internationale bands geweest, wat heel gaaf was! Ik denk dat in Europa of Amerika het gevoel leeft dat Australië een betrekkelijk klein afzet gebied heeft, zeker vergeleken met Europa. Dat is absoluut niet waar, metal leeft nog ECHT in Australië en elke band die hier komt om te touren gaat weg met een goed gevoel!

Jullie hebben met een hoop bands getourd. Het is te begrijpen dat een band als Edguy jullie meeneemt, maar hoe kwam het zover dat jullie met Mayhem op weg konden? Jullie verschillen nogal qua sound, hoe reageerde het publiek op jullie?

Verrassend genoeg, een van de beste shows die we ooit gedaan hebben was met Mayhem! Het kwam allemaal van de promotor's kant af, die wilden een bekende band die een groot publiek aan zou trekken om genoeg kaarten te verkopen, en een professionele band die een goede show neer kunnen zetten, en dat waren wij dus.
Ik moet wel toegeven dat we best zenuwachtig waren om met Mayhem op te treden, omdat we een hele andere stijl spelen, maar het publiek reageerde fantastisch en Mayhem waren relaxe lui!
Destruction was ook heel cool, wij hebben een hoop thrash invloeden op onze albums en zijn live veel heavier dan op de albums, dus beide bands pasten goed samen in een tour. Dungeon is een band die het geluk heeft dat we onze muziek zo heavy kunnen spelen als we zelf willen, dus we kunnen met een hoop uiteenlopende bands samenspelen, en daarbij vinden we een goede show belangrijk, dus je hoeft onze muziek niet per se goed te vinden om toch plezier te hebben bij ons optreden.

In Europa vallen jullie sinds kort onder het LMP label. Hoe bevalt het om als relatief kleine band bij een vrij groot label te zitten?

Goed! We worden heel goed behandeld tot nu toe. We hopen dat we, doordat we bij zo'n groot label zitten, kunnen doen waartoe we in staat zijn, en een stempel drukken op de internationale metal scene.

Kan je ons vertellen waarom jullie bij jullie vorige label zijn vertrokken?

Het enige buitenlandse label dat we tot nu toe gehad hebben was TDK-Core Records in Japan, tijdens de uitgave van het "Demolition" album. Daarbuiten waren onze albums alleen via importwinkels te krijgen, hoewel we wel in onderhandeling waren met een aantal andere labels.

Jullie muziek is duidelijk beïnvloed door oude heavy metal bands als Judas Priest en Iron Maiden, maar er zijn ook invloeden van modernere power metal bands te horen. In hoeverre zijn jullie beinvloed door bands als Rhapsody en Edguy?

DungeonOm eerlijkt te zijn, hoewel we duidelijk een power metal band zijn en bands als Rhapsody en Edguy (aardig mensen trouwens!) verdomd goede bands zijn, zijn we niet echt door ze beïnvloed. Natuurlijk, als we bij willen blijven met wat tegenwordig verkoopt moeten we op de hoogte blijven met wat hun doen, zeker op het gebied van productie, maar we gebruiken hun muziek niet als een stempel of 'mal' waarbinnen we werken. Onze meeste invloeden komen van bands van meer dan 15 jaar oud, Maiden, Priest, een paar thrash bands en zelfs wat glam bands. Als er iets moderns is wat ons beïnvloed heeft moet het wel melodic death metal zijn, wat een hoop fans zal verbazen, haha!

Het is altijd leuk nieuwe band te leren kennen. Kun je ons de namen geven van een paar Australische metalbands die je gaaf vind?

Wow, waar moet ik beginnen? Het probleem is dat als ik je een paar bandnamen geef, er nog 20 zijn die ik vergeet! Goed, even snel uit m'n hoofd denk ik aan Alchemist , Daysend, Infernal Method, Earth, Astriaal, Vanishing Point, Crimsonfire, Enter Twilight, Fury, Ilium, Dark Order....man, er zijn zat goede bands! Mensen die meer Australische bands willen ontdekken moeten The Metal Guide maar 's bezoeken.

Wat zijn de plannen? Gaan jullie de studio in om een nieuw album te maken?

Inderdaad! We zijn begonnen langzaam aan wat ideetjes voor een nieuw Dungeon album uit te werken, wat hopelijk ergens volgend jaar uit zal komen (dat ligt ook aan ons label natuurlijk), en we hebben plannen een live album en DVD uit te gaan brengen.

Kunnen we binnenkort een Europese tour van jullie verwachten?

Opnieuw, inderdaad! Na onze Japanse tour eerder dit jaar wisten we dat we nu maar 's naar Europa moeten, en we staan te springen om te gaan! Ik kan zeggen dat dit waarschijnlijk ergens volgend jaar gaat gebeuren en echt, we kunnen niet wachten!

Tim, bedankt voor de antwoorden, en veel succes met de band!

Jij ook bedankt! Hopefully we'll see you all on the road really soon!

Pitfest

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.