Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

10-12-2019

Queensr˙che - Queensr˙che
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records
Queensr˙che - Queensr˙che
Alsof de laatste tien jaar van Queensr˙che voor veel fans nog niet teleurstellend genoeg was, zijn er nu ook nog eens twee versies van de band uit Seattle. Na persoonlijke conflicten en juridisch getouwtrek hebben we twee varianten: één met zanger van het eerste uur Geoff Tate, de ander met de resterende oorspronkelijke bandleden. Beide formaties strijden om de titel van de ‘ware Queensr˙che', maar leveren ook een achterhoedegevecht om het teleurstellende afgelopen decennia uit de (gedeelde) bandgeschiedenis te wissen.

Eind april jongsleden kwam Frequency Unkown uit, de eerste plaat van de Queensr˙che-variant onder leiding van Geoff Tate. Een redelijk album: geen uitschieters, maar ook geen missers. Nu is het tijd voor de nieuwe plaat van de band die voor velen de echte Queensr˙che is: de variant met oudgedienden Eddie Jackson (basgitaar), Michael Wilton (gitaar), Scott Rockenfield (drums), bijgestaan door nieuweling Parker Lundgren (gitaar) en Todd La Torre (zang; ex-Crimson Glory). Deze ľ deel van de oorspronkelijke formatie accentueren hun claim op de bandnaam nog maar eens door het nieuwe album Queensr˙che te noemen.

Volgens vele fans en critici is Queensr˙che een terugkeer naar het oude progressieve US Metal geluid waar de band groot mee is geworden. Klopt dat? De korte instrumentale intro X2 doet dat wel vermoeden. We horen duistere, digitale geluidseffecten die doen denken aan de opmaat van het legendarische N M156, een sciencefictionachtig nummer uit de begindagen van Queensr˙che. Maar dan begint Where Dreams Go To Die. Een melodieus en progressief klinkend nummer. Best goed, maar het herbergt zeker niet de mystieke spontaniteit van de begindagen van de band uit Seattle. Daar klinken de zanglijnen van La Torre in de coupletten en refreinen te poppy voor.

Gelukkig maakt het spetterende authentieke gitaarwerk van Wilton veel goed. Zijn herkenbare solo’s doen ons vaak beseffen dat we naar een Queensr˙che-album luisteren en niet naar een album van een redelijke progressieve powermetalband met mainstreamaspiraties. Want bij nummers als het softe Spore, In This Light, A World Without en Open Road krijg je helaas dikwijls die indruk. Het zijn het type zwaarmoedige poprefreinen die veel Dream Theater-klonen gebruiken om een groter publiek aan zich te binden. Geen slechte nummers, maar ze vertonen wat betreft kwaliteit en sfeer weinig verschillen met de recente composities van concurrent Tate.

Nee, het zijn de snellere, rockende nummers die Queensr˙che boven Tate’s Frequency Unknown doet uitsteken. Redemption, Vindication, Don’t Look Back en Fallout. Ze zijn pakkend en spontaan. Niet supergoed, maar wel bijzonder verfrissend om de band na jaren weer zo te horen. De speelvreugde spat er vanaf. De Tate-La Torre-wissel was een goede zet. De nieuwe vocalist klinkt op album overigens helemaal niet als een kopie van Tate. Het stemgeluid van La Torre doet ook vaak denken aan dat van Lance King, van progressieve bands als Balance Of Power, Avian en Pyramaze. Met deze uptempo composities klinkt Queensr˙che ook wel als dit soort bands. Niet raar, gezien de band uit Seattle altijd een fameuze inspiratiebron is geweest voor progressieve (power-) metalbands.

Met het vertrek van Tate en de komst van La Torre lijken Wilton, Rockenfield en Jackson een verjongingskuur te zijn ondergaan. Dit is geen ijzersterke comeback, maar wel een stap in de goede richting. Het kwaliteitsverschil met Frequency Unknown is niet bijzonder groot. Maar als je naar een band wilt luisteren die weer passievol, enthousiast en simpelweg relevant klinkt ben je bij deze Queensr˙che aan het juiste adres!

Tracklist:
1. X2
2. When Dream Go To Die
3. Spore
4. In This Light
5. Redemption
6. Vindication
7. Midnight Lullaby
8. A World Without
9. Don't Look Back
10. Fallout
11. Open Road

Score: 78 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 17 juni 2013

Meer Queensr˙che:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Johnny op 17-06-2013 om 22:38u

Zullen best wel klinken maar ik vind het een grote poppenkast. Ga dan onder een andere naam verder. Was ook een grote fan tot en met Promised Land daarna afgehaakt. Ze hadden natuurlijk zoals zo velen te lijden onder de Grunge (niet mijn muziek). Maar blijf je stijl trouw net zoals : Motorhead , Saxon en AC/DC. Echt jammer van zo'n klasse band met een stralende toekomst. Zonde

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van ozzy op 17-06-2013 om 23:08u
Score: 90 / 100

top maar waar blijft jullie recentie van het nieuwe black sabbath album, is dat niet effe veel belangrijker

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Raymond op 17-06-2013 om 23:52u
Score: 85 / 100

Hmm, het kwaliteitsverschil tussen Frequency Unknown van Tateryche en de nieuwe plaat van Rockenfield en co zou niet groot zijn. Kennelijk heb ik dan een andere plaat gehoord. Geluidstechnisch is FU een drama, de stem van Tate is echt tot op draad versleten, de teksten te puberaal voor woorden en het muzikale gehalte is net zo dramatisch als de laatste vijf Queensryche platen bij elkaar.

Het gelijknamige Queensryche album heeft tenminste een fatsoenlijk geluid, een zanger die tenminste er vol voor gaat, goede nummers en het klinkt tenminste als Queensryche in hun hoogtijdagen ten tijde van Empire en Promised Land. De nieuwe QR is geen klassieker, maar het biedt meer kwaliteit dan de laate vijf platen met Tate. Frequency Unknown is een pure aanfluiting in vergelijking met deze plaat..

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van appie op 18-06-2013 om 00:36u

de paar nummers die ik gehoord heb zijn best goed, veel beter dan de laatste met tate, maar wat wat begint die epic, power en prog scene vreselijk in de herhaling te vallen, al die nieuwe releases klinken precies hetzelfde , inspiratieloze troep die sinds 1988 al honderd miljoen keer uitgebracht is, andre rieu metal , geen drive, geen adrenaline, geen rock & roll

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Pepijn op 18-06-2013 om 08:37u
Score: 88 / 100

"Het kwaliteitsverschil met Frequency Unknown is niet bijzonder groot. "
Naar welke CD's heb jij geluisterd? Het verschil tussen het nietige FU en het sterke Queensr˙che is een kloof van jewelste!

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Edwynn op 18-06-2013 om 11:32u

Is het nu echt een plaatje van amper vijfendertig minuten geworden?

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Lennert op 18-06-2013 om 13:22u
Score: 83 / 100

Na het album net via de band's website gestreamed te hebben kan ik zeker concluderen dat dit het beste album is dat ze sinds Empire gemaakt hebben. 35 minuten is wat aan de korte kant en niet ieder nummer is even sterk, maar het geheel klinkt gespeeld door een hechte band in plaats van een matig geinstrueerd orkestje zoals op de laatste Tate het geval is. Don't Look Back vind ik daarnaast een van de beste nummers die de band sinds de jaren '80 heeft gemaakt, terwijl ook ieder nummer waanzinnige drumpartijen heeft (hello Rockenfield, my old friend!)

Voorlopig nog een voorzichtige score, zodra ik hem over enkele dagen heb aangeschaft verwacht ik dat het nog wel zal stijgen. Wat mij betreft is het duidelijk wie het recht heeft op de bandnaam.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van ewing1 op 18-06-2013 om 15:58u
Score: 70 / 100

Vind plaat beetje gezapig en La Torre minder indrukwekkend klinken zoals ik hem gezien heb met Crimson Glory.Geef het nog een kans als ik hem met QR live ga kijken maar moet er ook eerlijk bij zeggen dat ik (oude) CG beter vind dan (oude)QR en dat ik het erg jammer vind dat CG met hem niet meer bestaat!

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van iron_denis op 18-06-2013 om 17:12u

Het is een kinderachtig spelletje geworden: wie brengt als eerste een plaat uit. De ene klinkt voor geen meter en de andere bevat maar 35 min. muziek.
Beide platen laat ik links liggen...

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van iron_dennis op 18-06-2013 om 17:13u

En het argument Reign in Blood duurt ook maar 30 min vind ik voor een band als Queensryche niet op gaan.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van pos op 18-06-2013 om 20:31u
Score: 86 / 100

Hehe iets kinderachtig noemen en vervolgens beide platen niet gaan luisteren met dit soort argumenten. Tja.
Eerste indruk van deze zeg maar echte Queensryche is uitstekend. Prima goed in het gehoor liggende nummers. Todd La Tore zingt vrij ingetogen en gilt weinig. Dit is wat mij betreft een prima nieuwe start.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Bastiaan op 18-06-2013 om 21:23u
Score: 78 / 100

Haha inderdaad.

Het schijnt een trend te zijn dat je voor een van de twee Queensryches moet kieze. Maar breaking news: dat hoeft niet. Met Tate's nieuwe album is ook niets mis. Beide bevatten mijn inziens geen slechte songs. Je hoort mij dus niet klagen.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van patrick5453 op 18-06-2013 om 22:28u

inderdaad 1 grote poppenkast...........om eerlijk te zijn, ik wil t best goed vinden maar ik vindt ze allebei niks. ik was vroeger groot fan en ik begrijp dat beide partijen naar die oude tijd terug verlangen. Met dat in je achterhoofd halen ze dat toch beide niet??? Met alle respect hoor. De hele discussie over wie nou beter is overschaduwt het hele gebeuren. Mijn positiviteit gaat uit naar Queensryche met torre, maar echt goed vind ik het ook niet. Ik zet de warning nog wel een keer op. Toen waren ze nog fris en hongerig. Grettig om kwaliteit te leveren. Met dit soort albums hadden ze t nooit gered. Tis soms jammer dat bands niet de zelfkennis hebben om gewoon te stoppen. Om te beseffen dat het heilige vuur al lang geleden is gedoofd.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van pos op 19-06-2013 om 07:51u
Score: 86 / 100

Ach voorlopig zie overal wat ik wereldwijd lees zeer positieve recensies. Een mening is gelukkig maar een mening.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Rene op 21-06-2013 om 14:44u

cd net aangeschaft , mooie uitvoering , netjes verzorgd ( mediabook met extra cd-tje ) ... klinkt lekker fris , album sluit in mijn bescheiden mening naadloos aan op Empire . Is gelijk ook de laatste goede Queensryche schijf met Tate .. toeval ? Ik denk het niet ... het blijven natuurlijk wel echte muzikanten die precies weten waar het fout is gegaan , na Mpire werd het allemaal te gezapig , geen pakkende nummers , geen uitschieters . Was eigenlijk al afgehaakt , tot ik dit hoorde . Goede cd , idd wel aan de korte kant . Natuurlijk kan je nog niet over een klassieker spreken , album is net vandaag pas officieel uit , wie weet zijn over een tijdje de meningen wel heel anders , het voordeel van de twijfel is deze mannen wel gegund !

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van enchant op 22-06-2013 om 10:34u

Of het nu een goed album is of niet laat ik aan ieder's persoonlijke smaak over. Ik wil gewoon kwijt dat ik het een kwalijke evolutie vindt dat bands wordt opgedrongen om nog slechts tien nummertjes van ma-xi-mum 3:35 op een album te persen. De invloed van de Amerikaanse radio mag ik aannemen, en die blijkt bijzonder groot. Waar is de tijd dat een single nog 5, 6 of meer minuten mocht duren. Nu moet het allemaal kort en oppervlakkig blijven, want de huidige radiogeneratie kan zich niet meer de moeite doen om een nummer waarin écht wat gebeurt, langzaam op zich in te laten werken... Laat die 3:35 minuten nummertjes aan bands als 3 Doors Down, Shinedown, Halestorm of Hoobastank!! Van (ooit) baanbrekende bands verwacht ik niet dat ze zich zoiets laten opleggen! Kijk naar de laatste albums van pakweg Soundgarden, Stone Sour, Volbeat en weet ik veel wie nog commercieel succes oogst in Amerika. Quasi allemaal nummers die niet eens de 4 minuten meer halen op hun albums. Gewoon triest.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van pos op 23-06-2013 om 09:30u

Ik ken ook een oneindige rij bands noemen met nummers die de 10 minuten overschrijden hoor. Ik denk nu niet dat Queensryche zich dit heeft laten opdringen ofzo. Dat blijkt ook wel uit de interviews.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van appie op 23-06-2013 om 19:42u

op het moment dat ze er een stuk of 4 nekbrekers in de stijl van bijvoorbeeld vicious rumors bij op zetten dan krijg je een hele andere cd met veel meer afwisseling en met een normale speelduur, en wordt die ineens ook veel interessanter om aan te schaffen

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Edwynn op 24-06-2013 om 10:23u
Score: 80 / 100

De eenvormigheid ligt inderdaad op de loer, maar na een aantal beluisteringen blijkt dat er meer dan voldoende te beleven is op Queensr˙che. Het compacte karakter stoort me totaal niet. Volgens mij duurt Permanent Waves ook vijfendertig minuten en de eerste Crimson Glory duurt twee of drie minuten langer. Het album lijkt een soort heavy Empire te zijn. De typische gitaarloopjes, de uit duizenden herkenbare ritmefundamenten van Rockenfield en Jackson wijzen daar op. Af en toe wordt er wat door wat mechanische accentjes gehint naar Rage For Order. Toch is het album helemaal van nu. Todd LaTorre mag wel wat avontuurlijker zingen op het volgende album. Verder is het gewoon een prima album. Kan niet anders zeggen.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Ted horus op 24-06-2013 om 18:15u
Score: 90 / 100

Dit geeft een ouwe QR fan hoop.
Het is nog niet af maar dat was in 1983 de EP ook niet en toen was daar The warning.Let op er komen mooie tijden aan.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Nathan Taal op 26-06-2013 om 21:32u
Score: 90 / 100

Goede review, ik wil alleen toevoegen dat Tate rechtelijk strijd voor het einde van Queensr˙che. Hij weet dat hij de naam niet kan winnen, omdat hij uit de band is gegooid, en hij niet de anderen eruit heeft getrapt. Hij strijd er nu voor dat beide bands de naam niet mogen gebruiken.
La Torre klinkt op sommige nummers toch best wel als Tate (met een eigen kick), en dat is goed, want zo kunnen wij toch aan de nieuwe zang wennen. Ik vind het echter veel beter dan FU. Vooral omdat Tate als bonus 4 succesnummers covered, en daar mis je the voice (Tate zelf) omdat hij het niet meer haalt, maar ook the sound (in Silent Lucidity mis je de gitaarkick, en wat je hoort is een slap aftreksel. De overige nummers zijn beter dan Dedicated to Choas.De Queensr˙che met La Torre mist nog wat creatief writing, die Tate met DeGarmo schreef. Maar ik denk dat ze nog betere nummers gaan schrijven, dit was gedeeltelijk een snel antwoord op FU.
Dit geeft ook de jonge Queensr˙che fans hoop.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van enchant op 07-07-2013 om 11:16u
Score: 75 / 100

Slecht is dit zeker niet. Maar om hier nu lyrisch over te worden... Nee, het komt niet in de buurt van de bands eerste zes albums. Not even close.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van André Smoor op 09-07-2013 om 22:35u
Score: 84 / 100

Ondanks de lengte van het schijfje vind ik het een goede plaat. Het enige minpuntje is de productie, die had beter gekund. Het is in ieder geval weer een band geworden die je live wilt zien.

Queensr˙che - Queensr˙che
Reactie van Marc op 15-07-2013 om 02:30u
Score: 50 / 100

Ik begrijp de ophef niet zo goed over dit album. Ten eerste is het geluid erg dun, weinig gevoel en helemaal plat geproduceerd. Ten tweede is het abosluut niet te vergelijken met de eerste albums van de band, ik mis het avontuurlijke en de donkere twist die de jongere Tate qua stem en teksten in bracht. Het album van Tate wint het bij mij toch op punten, hoewel zijn mix ver onder de maat was. Als fan van het eerste uur voel ik eigenijk helemaal niets bij dit album van Toddr˙che, het laat mij volkomen koud. Net zoals de songs klinken.