Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Shining - Redefining Darkness
Jaar van release: 2012
Label: Spinefarm Records
Shining - Redefining Darkness
Het herdefiniëren van duisterheid. Een boute bewering om als band zo een nieuw album aan te kondigen, maar het past wel bij het controversiële karakter dat het Zweedse Shining in de loop der jaren heeft opgebouwd. Sterker nog: mijns inziens heeft deze band de albumtitel al ruimschoots waargemaakt, met name door het geniale V: Halmstad, een meesterwerk waarvan iedere seconde in mijn geheugen gegrift staat. De twee hierop volgende albums deden daar slechts enigszins voor onder, maar behoren nog steeds tot de absolute top van vooruitstrevende, eigenzinnige black metal.

De band lijkt zich bovendien in zijn meest creatieve fase te bevinden: slechts een jaartje na het fantastische VII: Född Förlorare verschijnt deze nieuwe plaat alweer. Doet het achtste album, dat in ieder geval qua artwork een opvallende breuk met het verleden laat zien, zijn naam eer aan? De eerste minuten van opener Du, Mitt Konstverk doen vermoeden dat Shining teruggrijpt op zijn roots: razende, relatief simplistische black metal die het meer van agressiviteit dan van diversiteit of progressiviteit moeten hebben. Schijn bedriegt echter, want halverwege schakelen Kvartforth en zijn ‘toolbox’ over naar rustiger vaarwater (middels een wonderschoon, loom jazz-achtig ritme).

Het meest interessante nummer is het hierop volgende The Ghastly Silence, waarop de dromerige jazz-invloeden nog prominenter aanwezig zijn door middel van zeer fraai saxofoonwerk. De trage, lome sfeer werkt hier uitstekend en geeft het nummer een spookachtig effect mee. Ook het clean gezongen refrein – hoewel op het randje qua zuiverheid – sluit mooi aan bij de sfeer van het nummer. Hier laat Shining dus toch weer een nieuwe kant van zichzelf horen!

Ook nieuw zijn de Engelstalige teksten, die sinds het uit 2005 stammende IV: The Eerie Cold niet meer op een full-length vertegenwoordigd zijn. Het is even wennen – Zweeds klinkt toch mysterieuzer – maar storend is het absoluut niet. Het geeft een wat meer rockend nummer als Hail Darkness Hail zelfs een redelijk ‘meezinggehalte’, hoewel de muziek van Shining zich daar natuurlijk verder absoluut niet voor leent. Overigens is ook dit nummer veel minder simplistisch dan het stampende begin doet vermoeden en mag met name drummer Ludwig Witt halverwege zijn kwaliteiten etaleren door wederom met zo’n jazzy ritme te strooien.

Redefining Darkness laat wellicht enkele vernieuwingen horen ten opzichte van de sound die Shining in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, maar zo radicaal als de titel doet vermoeden, zijn die veranderingen niet. Gelukkig maar, want dat is ook absoluut niet nodig. Het muzikale vakmanschap en de compositorische finesses die de band naar de absolute top van de extreme metal hebben gebracht, zijn ook hier wederom volop vertegenwoordigd. Afsluiter For The God Below brengt alle invloeden nog eens samen. Wederom een eersteklas album waar ik – hoe ironisch – nog veel plezier aan zal beleven.

Tracklist:
1. Du, Mitt Konstverk
2. The Ghastly Silence
3. Han Som Hatar Människan
4. Hail Darkness Hail
5. Det Stora Grå
6. For The God Below

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 2 december 2012

Meer Shining:

Shining - Redefining Darkness
Reactie van Erik op 02-12-2012 om 17:00u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat!!

Shining - Redefining Darkness
Reactie van Santtu op 03-12-2012 om 10:23u
Score: 65 / 100

Duidelijk minder goed dan hun vorige werk. Die saxofoon doet het voor mij helemaal de das om. Yuck, wat haat ik die toeters.... Jammer, ik keek uit naar dit album, maar mij valt hij tegen.

Shining - Redefining Darkness
Reactie van DarkNoise op 06-12-2012 om 21:09u
Score: 65 / 100

Mij valt hij ontzettend tegen. Het oude werk was compositorisch erg sterk en ook erg emotioneel beladen. Deze plaat laat in mijn ogen maar erg weinig van die emotionele kracht terugzien. Ik vind het zelfs bijna klinisch klinken. Erg jammer dat deze band met zoveel bewezen potentie deze weg inslaat met dit nieuwe album. Maar goed, het blijft natuurlijk een kwestie van smaak en er zullen vast voldoende mensen zijn die ook dit album toejuichen. Ik ga in ieder geval niet tot aankoop over en houd het lekker bij albums als The Eerie Cold, V:Halmstad, en Klagopsalmer. Mijn cijfer baseer ik vooral op het gegeven dat ik weet dat deze band veel beter kan en heeft gedaan.

Shining - Redefining Darkness
Reactie van Een Metalfan op 10-12-2012 om 11:05u
Score: 90 / 100

wat commentaar ik vind het een goeie plaat

Shining - Redefining Darkness
Reactie van DarkNoise op 09-03-2013 om 01:28u

Dat mag natuurlijk :) Ik zet in ieder geval lekker nog even V: Halmstad op de platenspeler

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.