Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 30-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 45
 • Billy Idol (Generation X) - 66
 • Cherie Currie (The Runaways) - 62
 • John Moyer (Disturbed) - 48
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 52
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 64
 • Roger Glover (Deep Purple) - 76
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 53
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 41

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Review

Gojira - L'Enfant Sauvage
Jaar van release: 2012
Label: Roadrunner Records

Gojira - L'Enfant Sauvage

Ah kijk! Dat is het betere werk: de nieuwe Gojira rost weer lekker. Het zal ongetwijfeld een kwestie van smaak zijn maar ik vond The Way Of All Flesh (2008) gewoon te soft. Juist het brute van From Mars To Sirius (2005) vond ik zo vet. In dat opzicht hebben ze een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt als de genregenoten van Textures: de pure frustratie is omgezet in gecontroleerde, gekanaliseerde woede. Zo gek was het dan ook niet dat deze bands in 2006 samen toerden. Maar ze simpelweg op een hoop gooien, doet beide tekort.

Een andere overeenkomst is dat ze beide een vreemde eend in de bijt zijn. Dat bewijst Gojira met L'Enfant Sauvage maar weer eens. Onze landgenoten van Textures creëerden op hun laatste plaat Dualism meer ruimte en lieten een veel organischer en vloeiender geluid horen. De Fransozen zijn een ander pad in geslagen. Ze waren al niet vies van staccatoriffs en dat benadrukken ze nog maar eens op deze nieuwe plaat . Dat maakt hem dan ook compact en strak; precies wat je van Gojira verwacht. Een andere constante en erg herkenbare factor is de zang. Ze bedienen zich nog steeds van de vocale diensten van Joe Duplantier (tevens gitarist). In combinatie met die riffing maakt dit album (hoewel anders dan de vorige plaat) een typische Gojira-plaat.

27 april konden de fans dat zelf al enigszins aan horen komen toen de eerste single L'Enfant Sauvage werd gereleased; de tweede track op het album. Net als op The Way Of All Flesh wordt hier het gas wat teruggenomen, maar anders dan op die plaat is de melodische component goed uitgewerkt en blijft het loopje lekker hangen. Zelfs als het gaspedaal later in de track verder ingetrapt wordt, hoop je dat die beginriff terugkomt omdat 'ie enorm in je hoofd blijft hangen. Helaas verschijnt ie slechts heel zachtjes als outro.

Maar er zijn ook veranderingen. Gojira is zwaarder en heftiger geworden. Het beukt meer, zonder dat er per se dat wedstrijdje 'wie het snelst kan spelen' gespeeld wordt. Een track die barstensvol zit met strakke riffs zoals het begin van The Heaviest Matter Of The Universe hoef je dan ook niet meer van ze te verwachten, maar de dubbele bass rolt met regelmaat zo bruut door de rest heen dat de nummers ondanks hun lage tempo toch erg heavy klinken.

Als minder enthousiaste beluisteraar van The Way Of All Flesh moet ik tracks als The Wild Healer maar even uitzitten want die worden, gelukkig, goedgemaakt door bijvoorbeeld Planned Obsolescence die aan het begin en het eind wel het meest in de buurt komt van From Mars To Sirius. Ook Pain Is A Master rost ouderwets lekker hard door.

En zo hebben de Fransozen dus weer een erg divers album in elkaar gezet waar menig draairondje in de cd-speler voor nodig zal zijn. Niet per se vanwege de technische complexiteit. Daar hebben de heren wat minder de nadruk op gelegd. Maar meer om het geheel te bevatten. Maar dat is zeker de moeite waard.

Tracklist:
1. Explosia
2. L'Enfant Sauvage
3. The Axe
4. Liquid Fire
5. The Wild Healer
6. Planned Obsolescence
7. Mouth Of Kala
8. The Gift Of Guilt
9. Pain Is A Master
10. Born In Winter
11. The Fall

Score: 83 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 21 juni 2012

Meer Gojira:

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Arjan op 21-06-2012 om 13:33u
Score: 93 / 100

Ik heb het idee dat de reviewer toch iets te veel zoekt naar bruutheid en het harde knalwerk; dingen waarmee je Gojira tekort doet. Overal waar deze band inboet voor snelheid wordt er in tweevoud gewonnen in originaliteit, vernieuwend en gewoonweg kwaliteit.

Zeker gezien het feit dat de vorige plaat - die in vrijwel alle opzichten even briljant was als 'From Mars to Sirius' - opzij wordt geschoven als 'te soft' laat des te meer zien hoe de reviewer volgens mij de muziek niet doorheeft. Bovendien: niks over de thematiek en teksten van dit album? Dat is juist nóg zo'n aspect waar deze Fransen in uitblinken.

83 punten is veel te magertjes, en 'L'Enfant Sauvage' is zo veel meer dan "lekker" of "de moeite waard"; het is voor de metalliefhebber in brede zin een van de meest inspirerende platen die dit jaar is uitgekomen, en waarschijnlijk ook gaat uitkomen.

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Yowannuzz op 21-06-2012 om 23:02u
Score: 96 / 100

"Een aantal nummers rossen wat harder door en lijken op het materiaal van From Mars to Sirius, die vind ik gaaf, zodra er wat meer melodie bijkomt haak ik af." Jammer.

Zou het kunnen dat Gojira een erg intelligente band is die meer behelst dan slechts rossen? Dan verdienen ze ook zo gerecenseerd te worden, misschien kan de reviewer zich de volgende keer beter op een band als Cannibal Corpse storten? Asjeblieft, dankjewel !!

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van dennis op 22-06-2012 om 12:27u
Score: 95 / 100

Helemaal eens met Arjan en Yowannuzz. Dit is een meesterljke plaat zoals alleen Gojira die kan maken

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van bart op 22-06-2012 om 17:08u
Score: 90 / 100

eens met de bovenstaande drie. vraag me trouwens af hoe het komt dat op metalfan tegenwoordig enkel kinderen en debielen recensies schrijven. yearning for the old days - schaam jullie, redacteuren!

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Een Metalfan op 22-06-2012 om 17:55u

ik zie anders meer kinderen en debielen reageren op reviews, dan dat ze platen recenseren.

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Arjan op 23-06-2012 om 11:16u

Oké, de bovenstaande reactie slaat technisch en inhoudelijk op zo veel manieren nergens op dat ik op geen zinnige manier er op kan reageren, behalve dan om erop te wijzen dat de reactie in kwestie nergens op slaat.

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Laus op 27-06-2012 om 14:12u

boeiend allemaal.

Kopen en luisteren deze plaat. Geweldig goede band.

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Pepijn op 27-06-2012 om 17:23u
Score: 95 / 100

Ik ben het helemaal met Arjan en Yowannuzz eens. Pracht album!

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van kriss op 28-06-2012 om 19:57u
Score: 95 / 100

Topper!!!! live gezien op graspop, weggeblazen en niet eens zozeer vanwege de bruutheid, de energie/emotie die die gasten weten over te brengen live en ook weer op deze plaat.Kippenvel..

Gojira - L'Enfant Sauvage
Reactie van Mac op 11-09-2012 om 17:11u
Score: 90 / 100

Ook weggeblazen op graspop dit jaar. 1 van de beste bands daar. Briljant album.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.