Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-08-2020

Vanderbuyst - In Dutch
Jaar van release: 2011
Label: Ván Records
Vanderbuyst - In Dutch
Laten we eerlijk zijn: het titelloze debuut van Vanderbuyst is een heel leuke plaat. Ik draai ‘m nog geregeld. Live is de muziek erg goed, en misschien zelfs beter, te hebben. Maar weinig mensen zullen gedacht hebben dat de band al direct, met niet tegenvallende resultaten, door Europa zou touren. Met zulk enthousiasme is het onmogelijk om deze heren elk succes, groot of klein, te misgunnen.

Het valt me enigszins zwaar om naar In Dutch te luisteren. Is het dan een slecht album? Nee hoor. Is het vervelend om naar te luisteren? Volstrekt niet. Er zijn wel een aantal puntjes waarvan ik dacht dat ik me er juist bij Vanderbuyst geen zorgen over hoefde te maken. Willem Verbuyst en zijn mannen zijn beesten op het podium en weten er te allen tijde een feestje van te maken. Juist die pit mis ik op In Dutch. De plaat klinkt geregeld erg ingetogen, terwijl ik er ook in mijn huiskamer op los wil gaan.

Behalve dat kan het songmateriaal me ook niet zo overtuigen als op het debuut. Natuurlijk zijn de invloeden van bands als UFO, Thin Lizzy en vele andere helden uit de jaren zeventig weer volop aanwezig. Het gitaarspel van Willem Verbuyst mag er wederom absoluut zijn, maar helaas heeft het er niet voor gezorgd dat songs als Black And Blue, Into The Fire of String Of Beads echt spetteren. Ik denk dat je de oorzaken in verschillende hoeken moet zoeken. De songwriting is wat in gebreke gebleven en Jochem is niet bepaald de beste zanger die het genre te bieden heeft. Al hoeft dat laatste echt geen probleem te zijn, getuige de keren dat ik de band live zag. Hier zag ik graag (en dat zeg ik niet snel) gezien dat de muziek van een meer spetterend geluid voorzien was.

Misschien komt dit album iets te snel. Het zou zonde zijn wanneer Vanderbuyst een klassieke agenda van tours en albums aan gaat houden. Het betreffen vaak niet de beste platen die op zo’n manier gemaakt zijn. Het zou de band onwaardig zijn, want ik weet van Vanderbuyst beter kan dan dat.

Tracklist:
1. Black And Blue
2. Into The Fire
3. Anarchistic Storm
4. String Of Beads
5. Leaving The Living
6. Reap The Fields
7. KGB
8. Where's That Devil

Score: 68 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 8 november 2011

Koop dit album in

Meer Vanderbuyst:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van john op 09-11-2011 om 09:45u

Op BOA gezien en naar mijn mening een echt slecht en waardeloos bandje, dat veel te veel aandacht zoekt en helaas ook krijgt. Zo ook die Puddy.

Het zij hem vergeven aangezien de bladeren vallen en deze persoon geestelijk totaal in de war blijkt te zijn.


Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Een Metalfan op 09-11-2011 om 11:19u

wat een waardeloos geluid de muziek is in orde maar dat geluid.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Johnny op 09-11-2011 om 14:46u

Ik ken de groep niet dus kan niet oordelen. Echter wat ik proef bij de recensie dat Ruud er niets aanvind maar tegelijk ook het gevoel heeft dat hij het niet kan maken om de cd af te kraken en dus allerlei dingen erbij haalt die wel goed zijn van die band.
Ik denk dat als dit een buitenlandse groep uit Verwegistan was geweest, Ruud de cd volledig de grond in boorde.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Ruud op 09-11-2011 om 15:24u

Dat mag je denken, maar er is voor mij toch een duidelijk verschil tussen albums die ik niet of minder interessant vind en platen die ronduit slecht zijn. In de laatste situatie zal ik een album probleemloos de grond inboren. Of het nu Nederlands is of niet. In Dutch is niet slecht, maar het pakt me gewoon niet.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van cor op 09-11-2011 om 19:14u
Score: 85 / 100

Misschien ben ik een miet en hou van kut muziek,dat donderd mij niks.Ik vind deze plaat bliksems geil en ga deze CD zeker aanschaffen.Ik vind dit bandje zeker live een van de betere bands die dit nichtenlandje rijk is en Willem is in mijn ogen een van Nederlands beste gitaristen. Hulde voor deze Nederlandse topband.
Groet van deze miet
PS.CD zit vol met prachtige meezingers en dito gitaarsolo's .

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Ruud op 09-11-2011 om 19:17u

Kinderachtige posts en directe reacties verwijderd.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Bastiaan op 10-11-2011 om 02:24u
Score: 75 / 100

Uitstekende plaat. Beter dan de rammelige voorganger. Vooral de openingssolo van Into The Fire is erg lekker.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Johnny op 10-11-2011 om 07:58u

@ Ruud. Oke ik geloof je.
De beste NL hardrock groep was volgens mij Bodine begin jaren 80.
Ik hoop dat ze succes hebben en van de muziek kunnen leven en dan hoeven ze niet meer in magazijnen (zie interview) te werken.
Deze opmerking van Willem V. is leuk voor de fans die hun hele leven in het magazijn moeten werken.
Helaas Willem zijn er weinig Nederlandse hardrock groepen die er van kunnen leven zoals ook Golden Earring (die het wel kunnen en zeer goed zijn, vooral jaren 70) verwoorde in "Fighting WIndmills")

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van john op 10-11-2011 om 08:44u

Volgens mij moeten die Vanderbuyst kids eens bands uit de geschiedenis van o.a de Amerikaanse Thrash metal goed beluisteren.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Een Metalfan op 10-11-2011 om 14:31u

wat een suffe muziek zeg.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Een Metalfan op 10-11-2011 om 14:33u

je wilt dit toch niet vergelijken met eerdere N ederlandse bands kom op zeg dit is waardeloos.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van luke op 10-11-2011 om 23:30u
Score: 90 / 100

Wat weer een heerlijke plaat. Iedereen heeft zijn eigen smaak. De een zal het goed vinden en de ander vind het slecht. Maar als je met Saxon op tour mag, in het voorprogramma van Triggerfinger staat en op een aantal grote festivals staat enz.
Dan kun je hoog of laag springen, maar deze mannen zetten een goeie show neer.
Anders hadden ze echt niet op de grote festivals gestaan.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van john op 11-11-2011 om 15:43u

luke, mijn ervaring de laatste 10 jaar is dat voorprogramma's juist gekozen worden om hun middelmatige kwaliteit. Zo springt de hoofd-act er beter uit.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Luke op 11-11-2011 om 18:05u

John.Kun je mij uitleggen wat er dan niet goed aan is?
Ik vind het zelf namelijk erg goed klinken.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van john op 12-11-2011 om 08:27u

Ten eerste is het slecht gepikte retro, de zanger is gewoon niet goed voor dit genre. Op de plaat klinkt het soms aardig, maar live is het een verschrikking van een piepstem die het bekende hoog nooit haalt.
De song op de plaat zijn erg afgezaagd en klinken door de middelmatige productie erg tam. Het enige wat ik me kan voorstellen is dat het voor kinderen een leuk bandje is om kennis te maken met echte metal.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Luke op 12-11-2011 om 17:45u

Ok das duidelijk, maar dat is jouw mening.
Gezien het succes wat ze hebben zal de muziek toch echt wel een bepaalde kwaliteit
hebben. Anders zouden ze niet zo doorgroeien.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Hannes op 13-11-2011 om 12:46u
Score: 80 / 100

Heur Wllem toch gitaar speulen da,s toch machtig mooi man,doar hoal ik nou van.Doe't ze toch moar mooi met zin drieen,niks gin brei van gelud gewon recht to recht an zoals goeie hardrock heurd te wezen.Ik zie ze binnen kort weer verhuug mi er al wer op.
Goed goan!

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Kobus op 17-11-2011 om 10:11u
Score: 5 / 100

Deze plaat is niet om aan te horen in mijn oren. Jonkman klinkt als een slechte Duitse hardrockzanger en die ballad waarmee de plaat afsluit is met recht de meest tenenkrommende die ik ooit gehoord heb! Krijg je als je met een stemmetje gaat zingen. Plank volledig mis geslagen! Op naar de volgende.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2011 om 13:16u
Score: 78 / 100

Leuk, maar het debuut was beter, veel beter, heel veel beter.

Vanderbuyst - In Dutch
Reactie van Michiel op 01-12-2011 om 13:16u
Score: 75 / 100

Dit is een groeiplaat wat mij betreft. Wordt beter naar vaker draaien. Niet zo goed als het debuutalbum, maar toch lekker. Vooral "KGB" vind ik een tof nummer.