Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-11-2019

Krisiun - The Great Execution
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records
Krisiun - The Great Execution
De Braziliaanse bodem trilt weer onder de zweepslagen van de nieuwste release van Krisiun. Op de valreep verrijkt de welbekende blastbeatploeteraar 2011 met een verrassende plaat. Zo is het jaren stil en zo staat Krisiun weer in het middelpunt van de belangstelling. Bijna twintig jaar na de eerste demo is hier The Great Execution, de meest diverse Krisiun-cd tot dusver.

Natuurlijk heeft dit voor- en nadelen. Krisiun staat al sinds jaar en dag garant voor een genadeloze muzikale ravage en hoewel ook deze band de nodige ups en downs heeft gehad, heeft de muziek van de death metalbroeders de tand des tijds keer op keer overleefd. In de lijn der verwachtingen vinden wij dan ook een kneiterharde schijf met pakkende nummers zonder al te veel poespas. Maar aan slechts dit beeld zal The Great Execution niet kunnen voldoen. Nee, op deze cd wordt flink uitgepakt.

The Great Execution is voor Krisiunbegrippen behoorlijk veelzijdig. Niet alleen wordt de voet geregeld van het gas gehaald, ook wordt er aandacht besteed aan onverwachtse wendingen en is er veel ruimte voor instrumentale opbouw. De twee grootste verrassingen zijn de participatie van de geflipte vocalist Joao Gordo van de eveneens Braziliaanse band Ratos De Porao op Extinção em Massa en de akoestische flamencobijdrage van Marcello Caminha. Het eerste doet u en mij terugkeren naar de glorieuze Sepultura-tijden en het tweede zorgt voor een werkelijk prachtig contrast tussen een beukende death metalmachine en tedere, oorstrelende, exotische muziek.

Echter zijn er ook puntjes van kritiek. De productie is onontkoombaar het eerste. Veel te slap, veel te tam. Andy Classen moet zich schamen, zo`n productie kun je een band als Krisiun niet aansmeren. Een band van dit kaliber moet vuur spuwen en geen boertjes laten. Erg jammer, een stevigere productie had The Great Execution meer body gegeven. Verder duren zowel de hele cd als de meeste nummers afzonderlijk eigenlijk te lang. Met ruim een uur speeltijd is dit de langste Krisiun-cd ooit en daar moet zo’n band eigenlijk helemaal niet aan beginnen. Onvermijdelijk val je dan te veel in herhaling en laat je de luisteraar overvoed achter, in plaats van hongerig naar meer. Tevens opent The Great Execution niet met een knallend nummer en persoonlijk vind ik dat geen slimme zet. Overrompel de luisteraar en bewaar de krenten voor later. Grijp de aandacht, storm het oor binnen.

Ondanks dit alles moet The Great Execution absoluut gehoord worden. Het is een groeiplaat en ook dit kun je niet vaak van Krisiun zeggen. The Great Execution is een ontdekkingstocht, met iedere luisterbeurt hoor je weer nieuwe dingen. Wat dat betreft valt de prolongatie van Krisiun zeker niet tegen. De volgende keer wat puntjes op de i en we hebben de plaat van het jaar!

Tracklist:
1. The Will To Potency
2. Blood Of Lions
3. The Great Execution
4. Descending Abomination
5. The Extremist
6. The Sword Of Orion
7. Violentia Gladiatore
8. Rise And Confront
9. Extinção Em Massa
10. Shadows Of Betrayal

Score: 79 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 28 oktober 2011

Koop dit album in

Meer Krisiun:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Hendrik op 28-10-2011 om 17:49u

Heb hem nog maar één keer beluisterd dus ik ga nog geen score geven maar tot nu toe vind ik hem een stuk zwakker als Southern Storm. En die productie doet mij eerder denken aan de eerdere dagen van Krisiun. Midden jaren '90 was dit geen probleem, met het productieniveau dat we nu gewoon zijn van death metal is dit ondermaats. Jammer

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Puddy op 29-10-2011 om 00:28u
Score: 100 / 100


He Lana wat ben jij een zeurpiet.
Dit is de beste Krisiun ooit.

Trouwens laat reviewen aan iemand anders over.
Daar heb je geen kass van gegeten.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Cataclysm Child op 29-10-2011 om 14:09u

Haha, dit is net een prima review. De voor- en nadelen aan deze plaat zijn erg goed omschreven imo en ik kan er perfect inkomen. Dus Puddyboy, niet zeuren.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Puddy op 29-10-2011 om 19:17u


CD valt soms wat tegen?
He Cataclysm child, ga jij reviews schrijven, kun je toch goed, zoals ik het op 't forum zie, bij iedere plaat leg jij uit hoe die klinkt. Perfecte reviewer, of durf je niet en wacht je tot dat iemand anders een review schrijft, dat jij het dan aanschaft NERD.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Cataclysm Child op 30-10-2011 om 01:57u

Cd valt me helemaal niet tegen en mijn mening komt dan ook niet helemaal overeen met die van Lana. Wat niet wegneemt dat haar review op zich prima geschreven is en dat ik er wel kan inkomen dat ze zich aan bepaalde zaken ergert. Een review kan nu eenmaal niet helemaal objectief zijn.

En op die persoonlijke bullshit ga ik niet reageren, wegens te belachelijk.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Sha op 30-10-2011 om 13:57u

Als je deze cd 100 op 100 geeft is er dus volgens Puddy geen schijf die deze Krisiun duidelijk kan overklassen.
Iedereen mag zijn of haar mening best etaleren, of je nu een reviewer bent of niet, maar Puddy gaat dus duidelijk geen reviews mogen schrijven voor site en/of blad. Interpunctie heeft Puddy geen 'kass' van gegeten, en zonder schaamte uiten dat dit de beste Krisiun ooit 'IS' betekent dat iedere deathmetalfanaat DIRECT deze plaat moet aanschaffen. Ik denk dat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat veel mensen dan van een koude kermis thuiskomen. Ook al zou het de beste Krisiun ooit zijn is 100 uit 100 de term 'meesterwerk' waardig. De songs op deze plaat hebben geen van allen de impact die je van een meesterwerk verwacht.
Lees nog eens goed de laatste alinea van Lana en kijk dan nog eens of je daar iets tegenin kan brengen.
Goed en afwisselend, maar een meesterwerk....???
Krisiun maakt geen meesterwerken, maar slachtoffers! en op deze plaat is de body count geen 100%.
...Dat mijn mening dan gaat richting SAAI is weer een ander verhaal. Doe mij mij 'Conquerors', 'AssassiNation' of 'Southern Storm'.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van john op 30-10-2011 om 15:31u
Score: 7 / 100

Ik vindt dat Lana dit keer wel een goede review heeft geschreven.

Het ligt inderdaad met name aan de productie, die past niet bij een brute band.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Puddy op 30-10-2011 om 22:02u


1. Conquerors is te druk, songs komen hierop niet tot uiting.
Daarnaast zijn de drums op Conquerors te ver naar achteren gedrukt.
2. De productie is perfect, alles is goed te horen. Je moet dit album niet met koptelefoon beluisteren.
3. En kom nou zeg. Southeren Storm is de slechtste Krisiun CD. Veel te eentonig en meer van het zelfde. Nu wordt er tenminste niet meer zo veel geblast en zijn er zelfs originele ideeen naar voren gekomen.
4. En wat leest mij verbazing in de Aardschok? Gebedi geeft 90 punten. Nou die zou het toch wel weten of niet soms.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Sha op 31-10-2011 om 06:58u

doe jou maar niet Conquerors en Southern Storm dus. :)
Dit maal heb je mooi verwoord waarom. Misschien zit er dan toch wel een baantje als reviewer voor je in, hehe.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van john op 31-10-2011 om 15:18u

Die reviews van Gebedi zijn echt niet altijd even sterk, en waarom heeft hij de wijsheid in pacht? de produktie van Hail of Bullets & Thanatos is ook niet al te geweldig naar mijn mening.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van jj op 31-10-2011 om 16:32u
Score: 8 / 100

Puddy, mag altijd Solliciteren naar een functie ook bij MF.

Dat ga jij Sha toch niet bepalen, omdat je het vriendje van Lana bent.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Marc op 03-11-2011 om 13:35u
Score: 90 / 100

Nou, ik snap de ophef over de productie niet zo goed. Ik vind hem erg lekker, beter dan die gladde overgeproduceerde zooi waar zo veel death metal releases de laatste jaren last van hebben.

@ john de eerste van Hail of Bullets vind je toch niet slecht geproduceerd hoop ik? De laatste klinkt naar mijn mening veel te braafjes ja.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van john op 03-11-2011 om 15:27u

@Marc inderdaad On Divine Winds - ben ik met je eens is een stuk minder
het ging om Gebedi en zijn mening en review.

wat Andy Classen betreft ben ik het met Lana eens.
De plaat zelf is niks mis mee.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van K op 07-11-2011 om 11:35u

Ik denk dat Puddy (a.k.a. Orlando de Bock) gewoon wat loopt te stoken. Deze review is prima en meningen verschillen uiteraard. Zware Metalen kreeg ook al een zielig berichtje van hem, wellicht omdat ZM en MF wat betreft Krisiun op één lijn zaten qua plus- en minpunten.

Prima review van een prima album.
Als Aardschok een andere mening heeft, dat is dat zo. Persoonlijk vind ik 90/100 overdreven. Klassiekers krijgen zo'n beoordeling, en dat zal deze cd niet zijn/worden.

Krisiun - The Great Execution
Reactie van metalkerel op 07-11-2011 om 16:38u
Score: 95 / 100

beste deathmetal release 2011 PUNT

Krisiun - The Great Execution
Reactie van jj op 07-11-2011 om 16:46u
Score: 7 / 100

@metalkerel, dat mag jij vinden hoor kerel.

zijn die Krisiun fans allemaal zo zielig?

Krisiun - The Great Execution
Reactie van Artorius op 11-11-2011 om 10:01u
Score: 85 / 100

Ik vind het een prima album. Lekker groovende old school death, stevig gelardeerd met heavy en thrash invloeden. Dat geeft het geheel een bijzonder aangename retro vibe, in mijn optiek een grote stap voorwaarts.

Maar inderdaad, 67 minuten is wel iets teveel van het goede.